Cum ne influențează experiențele din copilărie viața de adult. Factori determinanţi pentru atitudinea de la maturitate

Cum ne influențează experiențele din copilărie viața de adult. Factori determinanţi pentru atitudinea de la maturitate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Psihologii susțin că experiențele din copilărie ne marchează viața de adult, fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru. Cu cât realizăm mai bine influența pe care o are copilăria asupra vieții noastre, cu atât vom reuși să trecem mai ușor peste anumite blocaje interioare.

Specialiştii consideră că succesul unui copil poate fi perceput chiar de la grădiniță, observând maniera sa de socializare și reacționare la diverși stimuli. Deci, cu siguranță, există o legătură între ce am trăit în copilărie și adulții care devenim.

Într-o măsură mai mică sau mai mare, toți suntem influențați de felul în care s-a desfăşurat perioada copilăriei. Cert e faptul că, dacă am trecut printr-o experiență negativă, nu înseamnă că aceasta trebuie să ne marcheze pentru tot restul vieții. Majoritatea adulților au puterea de a accepta, a ierta și de a trece peste o copilărie mai puțin fericită. Dar, evident, nu toată lumea reuşeşte să o facă fără ajutor de specialitate. 

Relațiile pe care le ai, stilul de viață, alimentația și mentalitatea de adult sunt influențate, conștient sau inconștient, de experiențele noastre din copilărie.

Imaginează-ți că în fața ta ai un copilaș – care ești tu când erai mic. Întreabă-l ce vârstă are, uită-te atent în ochii lui. Ce vezi? Ce simte? Cere-i permisiunea să-l iei în brațe și simte… simte-i trăirile, oglindește-le, înțelege-i fiecare emoție și accept-o, fie că vorbim de bucurie, furie sau rușine. Exprimă trăirile cu toată sinceritatea și dă-ți voie să simți acest copil așa cum este el, cu dureri și experiențe neexprimate. Acest copil trăiește încă în tine și este datoria ta să ai grijă de el.

Psihologul Peg Streep afirmă că, „deşi avem o copilărie diferită, putem spune cu certitudine că experiențele din acea persoană ne influențează direct personalitatea și comportamentul.’’ Dacă în copilăria sa persoana nu a avut un mediu stabil, unde să se simtă în siguranță cu cei din jurul său, la maturitate îi va fi greu să aibă încredere în oameni și să construiască relații sănătoase.

Toate răspunsurile sunt în interiorul nostru. Și tot în interior se află și cheia spre vindecare.

Citit 4842 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2022 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.