Cum recunoașteți simptomele otrăvirii la animalele de companie şi cum puteţi interveni

Cum recunoașteți simptomele otrăvirii la animalele de companie şi cum puteţi interveni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător. Aşa cum am promis săptămâna trecută, cu sprijinul dr. Silvia Ţiolan şi al Anamariei Dandeș, coordonator al proiectului local "Animal Society", vă prezentăm informaţii despre simptomele şi modul de gestionare a situaţiei intoxicării accidentale sau nu cu substanţe nocive a animalelor noastre de companie.

Fie că vorbim despre ingerarea de medicamente, diverse produse chimice pentru curăţenie, antigel sau insecticide, acestea pot fi fatale pentru blănoşii noştri. Cheia constă în observarea atentă a comportamentului schimbat al câinelui sau al pisicii noastre, comunicarea coerentă a simptomelor sesizate către medicul veterinar şi, pe cât posibil, instituirea tratamentului de urgenţă. Orice întârziere a acordării de prim-ajutor poate duce la moartea animalului afectat de otravă. Aşadar, simptomele la care trebuie să fim atenţi sunt: convulsii, tuse, vărsături, slăbiciune în picioare, hipersalivaţie, pupile dilatate. Pot apărea rigiditatea musculară, hemoragia nazală, dificultăţi de respiraţie sau erupţii cutanate.

"Ideal este ca proprietarii să încerce identificarea sursei otrăvirii şi să informeze imediat medicul veterinar despre suspiciune şi modul în care se comportă animalul lor de companie. Substanţele otrăvitoare afectează, de cele mai multe ori, două organe vitale, ficatul şi rinichii. Tocmai de aceea, pe lângă provocarea vomei, spălături gastrice şi administrarea de antihemoragice, câinele sau pisica otrăvită trebuie să primească tratament medicamentos specific, care să oprească intrarea în colaps a acestor organe. Analizele de laborator trebuie repetate zilnic, pentru a monitoriza corect evoluţia pacientului", spune dr. Silvia Ţiolan.

Medicul gălăţean ne vorbeşte şi despre mitul administrării de lapte unui animal suspect de otrăvire: "laptele nu este dovedit a fi de ajutor în situaţiile de otrăvire, iar uneori acesta poate agrava starea animalului. Să nu uităm că animalele sunt intolerante la lactoză şi prezenţa laptelui în stomacul unui câine care a ingerat otravă poate complica simptomele, prin fermentarea urmată de balonarea excesivă".

Citit 2724 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.