Alimente sănătoase și care alungă senzaţia de foame

Alimente sănătoase și care alungă senzaţia de foame
Ouăle și avocadoul sunt două alimente cu numeroase beneficii pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Indiferent dacă încercaţi să slăbiţi sau să vă menţineţi greutatea actuală, alegerea alimentelor care compun meniul zilnic este extrem de importantă. Senzaţia de foame poate determina consumul de carbohidraţi cu conţinut ridicat de calorii, ceea ce duce la creşterea în greutate.

Fie că este vorba de suplimente, de sucuri sau de antrenamente noi, toată lumea caută secretul pentru pierderea în greutate. Dar, uneori, pierderea în greutate poate fi doar o chestiune de a ne modifica dieta şi de a mânca alimente care funcţionează pentru noi, nu împotriva noastră. Nu există alimente care să facă să dispară kilogramele ca prin magie, dar cu siguranţă există anumite alimente care, atunci când sunt incluse ca parte a unei diete sănătoase de slăbit, pot oferi un avantaj în controlul foamei şi în pierderea kilogramelor nedorite.

Doctorul Şerban Damian, medic nutriţionist, citat de clicksanatate.ro, sugerează câteva opţiuni de alimente sănătoase care stimulează saţietatea şi care vă vor face să câştigaţi lupta cu kilogramele în plus.

"Mai întâi, trebuie să ştim cum funcţionează corpul şi de unde vine foamea. Aşadar, corpul are un comutator al foamei. Totul începe prin a ne controla hormonii foamei, pentru a pierde rapid în greutate. Primul hormon se numeşte grelina, altfel cunoscut sub numele de hormonul "mi-e foame". Când stomacul este gol - sau crede că este - secretă grelina. Acest lucru provoacă foame, prin trimiterea de semnale către creier, îndemnându-l într-o misiune de căutare şi distrugere care vizează orice înseamnă carbohidraţi. Leptina este cel de-al doilea hormon. Acesta este un inhibitor al poftei de mâncare, care semnalează creierului când sunteţi sătui şi îi spune să nu mai mănânce. Dar, la fel cum putem dezvolta o rezistenţă la un alt hormon legat de alimentaţie, insulina, la fel se poate întâmpla şi cu leptina. Rezultatul: comutatorul de foame nu se opreşte în mod natural şi continuăm să mâncăm chiar dacă ne-am săturat. Aici intervin remediile naturale care reduc grelina. Aşadar, există anumite alimente care opresc comutatorul foamei nu numai pe termen scurt, ci şi pe termen lung", explică Şerban Damian.

Ouă

Micul dejun este considerat masa principală a zilei, iar dacă acesta este bogat în proteine, vă poate stabili ritmul de metabolizare a grăsimilor pentru întreaga zi. "Într-un studiu efectuat pe 21 de bărbaţi, publicat în revista Nutrition Research, jumătate au fost hrăniţi cu un mic dejun cu covrigi, în timp ce jumătate au mâncat ouă. S-a observat că cei din grupul care a mâncat ouă au avut un răspuns mai scăzut la grelină, nu s-au confruntat cu foame în mai puţin de trei ore şi au consumat mai puţine calorii în următoarele 24 de ore. Gălbenuşul de ou conţine colină, un nutrient cu proprietăţi puternice de ardere a grăsimilor, ceea ce înseamnă că puteţi mânca ouă fară nicio problemă la micul dejun. Atenţie, însă, la modul de preparare. Omletă, fierte sau poșate sunt variantele ideale", explică medicul.

Avocado

Avocado este plin de fibre şi de acizi graşi mononesaturați sănătoşi. Aceşti acizi necesită mult timp pentru a se digera şi astfel menţin starea de sațietate pentru o perioadă mai lungă. "Avocado reprezintă o sursă excelentă de fibre solubile, ce încetinesc procesul de digestie. Este bogat într-o grăsime cunoscută sub numele de acid oleic, care oferă un beneficiu suplimentar în ceea ce priveşte efectele fructului asupra apetitului. Deși avocado este bogat în calorii şi grăsimi, un fruct pe zi vă poate ajuta să vă menţineţi inima sănătoasă, să aveţi o piele strălucitoare şi să reduceţi pofta de mâncare“, recomandă medicul citat.

Ovăz

Tărâţele de ovăz conţin un tip unic de fibre solubile, beta-glucani, care prezintă proprietăţi remarcabile pentru sănătate şi sunt benefice pentru pierderea în greutate. Ovăzul are un conţinut scăzut de calorii şi conţine fibre, care absorb apa şi măresc volumul în timpul digestiei, oferindu-ţi astfel o senzaţie de saţietate. De asemenea, reduce absorbţia caloriilor din intestin, ceea ce menţine stabil nivelul zaharului din sânge. Potrivit unor cercetări publicate în Journal of the American College of Nutrition, consumul de fulgi de ovăz are ca rezultat o senzaţie de saţietate mai mare decât cerealele reci pentru micul dejun. De ce? Puterea fibrelor, care absorb apa şi măresc volumul în timpul digestiei. Consumul unui bol cu ovăz creşte producţia de butirat, un acid gras care reduce inflamaţia în întregul corp. Într-un studiu canadian, cercetătorii au descoperit că cei ale căror diete erau suplimentate cu fibre insolubile aveau niveluri mai scăzute de grelină.

Mere

Se spune că un măr pe zi ţine medicul departe şi foamea la distanţă. "Merele sunt surse excelente de fibre solubile şi de pectină. Aceste fibre voluminoase necesită timp pentru a fi mestecate, ceea ce permite stomacului să semnalizeze creierului când s-a atins starea de saţietate. De asemenea, limitează absorbţia de calorii şi de carbohidraţi în exces. Pe lângă apă, merele conţin flavonoide antioxidante care ajută la combaterea inflamaţiei şi la protejarea sănătăţii inimii", explică nutriţionistul.

Iaurt

Bacteriile vii prezente în iaurt menţin un sistem digestiv curat şi sănătos şi oferă beneficii majore pentru sănătate. "Iaurtul este o sursă excelentă de proteine, vitamine, minerale şi alţi micronutrienți uşor de digerat. O porţie de iaurt vă oferă tiamină, care ajută la menţinerea apetitului. De asemenea, iaurtul ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor şi ajută la scăderea în greutate", concluzionează specialistul citat.

Citit 4140 ori Ultima modificare Duminică, 10 Iulie 2022 14:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.