Ce program le facem câinilor și pisicilor pentru a evita nopțile albe

Ce program le facem câinilor și pisicilor pentru a evita nopțile albe
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute să vă îngrijiți mai bine prietenul necuvântător. Cu sprijinul Anamariei Dandeș, coordonator al grupului local "Oameni de bine, pentru oameni și animale", abordăm astăzi un subiect cât se poate de serios: cum împăcăm nevoia noastră, a proprietarilor, de odihnă, cu energia și nevoia de activități zgomotoase ale animalelor noastre de companie? Anamaria Dandeș a încercat să creioneze un program benefic patrupezilor și bipezilor, deopotrivă.

În general, animalele tinere, până într-un an, sunt cele care ridică astfel de probleme: pisoi energici care, de obicei pe înserate, escaladează bibliotecile, sar pe draperii, se luptă cu umbre, atacă monștri imaginari și ne perturbă odihna și somnul. În timpul zilei, când cei mai mulți dintre noi muncim, prietenii noștri cu blăniță se tratează cu somn și odihnă. Ajunși acasă, suntem întâmpinați cu afecțiune, energie și chef de joacă. Cum trebuie să procedăm pentru a avea un somn liniștit?

* Trebuie să evităm să hrănim animalele seara, târziu. Mâncarea înseamnă energie, iar acest obicei târziu ne poate deveni dușman.

* Totodată, recomandările sunt să acordăm atenție și timp nevoilor de socializare și joacă ale animalelor noastre de companie; 30 de minute dedicate exclusiv pisicii sau cățelului nostru aduc nu numai satisfacții afective, ci și consumă din energia pe care aceștia au nevoie să o consume, din punct de vedere fiziologic.

Conform specialiștilor și mai ales contrar a ceea ce cred oamenii, pisicile nu sunt animale nocturne, ci crepusculare. Acestea sunt mai active dimineața devreme și în timpul serii. „Acest lucru se datorează faptului că instinctul de vânător a rămas în genele acestor animale; perioada de hiperactivitate a pisicilor coincide cu perioadele de activitate ale animalelor pe care le vânează. În timpul zilei, pisicile nu vânează de obicei, deoarece se tem să nu fie la rândul lor vânate de alți prădători mai mari, activi, la rândul lor, în timpul zilei.

Trebuie să analizăm atent modul în care comunică animalul nostru de companie: e vorba de nevoie de socializare sau de stări anxioase? Care sunt cauzele? Un câine proaspăt introdus în familie, de exemplu, poate fi agitat, poate vocaliza sau poate refuza mâncarea de față cu noi; acesta va căuta neobosit un loc potrivit în care să doarmă, unde să se simtă în siguranță, schimbarea mediului fiind un factor de stres important”, spune Anamaria Dandeș.

Dacă o pisică doarme, conform studiilor, între 15-20 de ore pe zi, un câine are alte nevoi de odihnă și de conservare a resurselor. „Ca stăpâni de câini, trebuie să fim consecvenți în a le oferi timp, nu numai afecțiune. Un stăpân de câine trebuie să fie mai activ și dispus la plimbări sau drumeții. O plimbare lungă (cea principală, din zi) spre seară, ne ajută atât pe noi, oamenii, dar, în același timp, oferă câinelui premisele necesare unui somn relaxat alături de stăpân”, spune Anamaria Dandeș.

Citit 2392 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 12:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.