Cât de riscante sunt afecțiunile unghiilor la pisică

Cât de riscante sunt afecțiunile unghiilor la pisică
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Și astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informații care să vă ajute să vă îngrijiți și înțelegeți mai bine prietenul necuvântător. Astăzi ne vom adresa posesorilor de pisici... trecute de prima tinerețe, dar considerăm că și stăpânii de căței ar putea lua aminte.

Pentru orice stăpân de pisică, urmele lăsate pe canapea, scaune sau covor de mâța care tocmai și-a ascuțit ghearele acolo unde a simțit ea de cuviință - ignorând toate dispozitivele tip sisal pe care le are la dispoziție - nu sunt motive de bucurie. Însă, poate fi și mai îngrijorător atunci când nu mai apar urme proaspete. Când nu mai auziți zgomotele specifice ale ghearelor care zgârie cu furie vreo mobilă de prin casă. Ori când nu veți mai găsi în locurile preferate de mica felină resturi din unghiile exfoliate! Pe scurt, faptul că pisica nu își mai ascute/tocește gheruțele constituie un motiv serios să verificați starea lăbuțelor și a unghiilor. Așa ați putea descoperi unghii încarnate sau, mai grav, semnele unor afecțiuni.

Dacă pisica nu este obișnuită cu tăierea ghearelor - există tot felul de clești și dispozitive eficiente - iar dacă mersul la veterinar pentru scurtarea și îngrijirea unghiilor nu constituie o prioritate, ar fi bine să fiți totuși vigilenți. Mai ales când pisica e trecută de prima și a doua tinerețe, adică de zece ani. Pisicile veterane, din păcate, nu pot sau nu mai sunt atât de interesate de îngrijirea personală. Iar dumneavoastră trebuie să supliniți această îngrijire.

Tăierea unor gheruțe încarnate se poate lăsa cu mici sângerări și cu dureri, însă mult mai serioase bătăi de cap vă vor da afecțiunile unghiei sau ale tecii acesteia. Dacă pisica își linge insistent lăbuțele, dacă șchiopătează, dacă evită anumite mișcări, dacă pielea sau țesuturile din preajma unghiei sunt roșii sau inflamate, ba chiar apar secreții în zona în care pielea este în contact cu unghia, vizita la veterinar este obligatorie. Și în cazul unghiilor casante trebuie să apelați la medic.

Numai specialistul poate pune diagnosticul și vă poate recomanda un tratament eficient. Țineți seama că deformarea sau detașarea unei unghii poate fi extrem de dureroasă. Iar în cazuri extrem de grave se poate ajunge la amputații.

Alte sfaturi din această categorie, Școala iubitorilor de animale, puteți afla dând CLICK AICI

Citit 2030 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2022 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.