Gestionarea umezelii și a condensului - trucuri simple, dar de efect

Gestionarea umezelii și a condensului - trucuri simple, dar de efect
Foto: unsplash.com
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nimeni nu-și dorește să se confrunte cu umezeală în locuință. Proprietari sau chiriași, problema este una care are nevoie stringentă de o soluție. Pe măsură ce gradul de umiditate este ridicat, pe atât de inconfortabili ne face să ne simțim; încăperea sau locuința pare rece și neprimitoare, însă nici efectele nocive asupra sănătății nu vor întârzia să apară.

Din fericire, pe piață sunt o mulțime de soluții moderne pentru a scăpa de umezeală, unele putând fi puse în aplicare chiar de tine, altele alături de specialiști. Important este să acordăm atenție primelor semne care ar putea indica o problemă, apoi să punem în aplicare măsuri simple pentru a stopa apariția igrasiei, a mucegaiului și chiar a scorojirii pereților.

Înainte de toate, care este nivelul optim de temperatură și umiditate din fiecare cameră?

Nivelul de umiditate din fiecare încăpere trebuie să fie cuprins între 40 și 60%. Nivelul de umiditate poate fi măsurat cu un higrometru - dacă limitele sunt depășite temporar nu ar trebui să te îngrijorezi; dar dacă nivelul este ridicat în mod constant, atunci trebuie să iei măsuri.

Dacă valorile indicate de higrometru sunt normale, însă apare umezeala pe geamuri și pereți, asta indică faptul că există o problemă cu izolația locuinței. Creșterea temperaturii nu te va ajuta să elimini problema, ci dimpotrivă, va accentua uscarea aerului.

La un nivel de umiditate cuprins între 40-60%, temperaturile ideale pentru un grad optim de confort și consum redus de energie sunt:Încăperile locuite - 20-21 de grade Celsius;

  • Băile - 23-24 de grade Celsius;
  • Holuri, bucătării, băi de serviciu - 16 grade Celsius;
  • Casa scării - 12 grade Celsius.

Cum poți preveni mucegaiul și umezeala?

Ocupă-te de întreținerea exterioară a locuinței

Întotdeauna este mai ieftin și mai ușor să previi decât să tratezi. Tocmai de aceea este important să verifici în mod constant acoperișul, să păstrezi jgheaburile curate, să le repari și să le înlocuiești pe cele deteriorate. Acordă atenție și cărămizilor exterioare și cimentului; dacă acesta se sfărâmă trebuie să vorbești cu un specialist.

Păstrează-ți locuința caldă

Încearcă să menții o temperatură constantă în locuință, setând termostatul la o temperatură mai joasă, pe o perioadă cât mai lungă. Astfel vei împiedica fluctuațiile de temperatură, care pot produce condens. În acest sens îți recomandăm aparate de incalzire de la Rohnson. Fie că optezi pentru un calorifer electric, un convector sau o aerotermă, ai la dispoziție mai multe modele de calitate dintre care poți alege.

Asigură o ventilație cât mai bună

Este important să existe o cale cât mai bună de a evacua umezeala din locuință. Nu ar strica să verifici dacă mașina de spălat rufe și vase, precum și uscătorul, sunt racordate și ventilate corect. Deschide ferestrele cât mai mult timp posibil.

Evită să produci prea multă umezeală

Uscatul rufelor la interior produce foarte multă umezeală; în schimb, poți opta pentru un uscător de rufe. Evită proiectele de îmbunătățire a locuinței pe perioada iernii, la fel și curățarea excesivă, mai ales dacă suprafețele se usucă greu.

De asemenea, în timp ce gătești, nu ar strica să acoperi oalele și tigăile cu capac, pentru a minimiza aburul din bucătărie. Pornește hota atunci când folosești plita și las-o să funcționeze până la cinci minute după ce ai terminat pentru a curăța aerul.

Îndepărtează surplusul de umiditate

De mare ajutor în acest sens pot fi dezumidificatoarele, cum ar fi cele prevăzute cu  temporizator pentru a-l pune în funcțiune un timp scurt în fiecare zi. Dezumidificatoarele sunt ideale pentru dulapuri și spații strâmte unde apare umezeala, însă alimentarea cu energie nu este practică.

Alege vopsea și tapet rezistente la umezeală

Dacă locuința ta este predispusă la condens și umezeală, atunci trebuie să folosești finisaje care ajută la prevenirea problemelor. Vopseaua rezistentă la umezeală, spre exemplu, are o formulă specială care rezistă la aburi, dar care poate fi curățată foarte ușor în cazul dezvoltării mucegaiului. În cazul în care preferi tapetul, o bună opțiune este cel din vinil, rezistent la stropire, care poate fi curățat cu o lavetă umedă.

(P)

Citit 2185 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.