Cum să ne protejăm de caniculă

Cum să ne protejăm de caniculă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Direcția de Sănătate Publică Galați sfătuiește populația să respecte unele reguli pentru a face față perioadelor caniculare, recomandări care pot preveni incidentele apărute în timpul perioadelor cu temperaturi extreme

„Îndemnăm atât persoanele încadrate în grupurile vulnerabile (persoane cu boli cronice, adulți în vârstă, sugari și copii mici,) cât și populația generală să respecte următoarele recomandări: evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00-18,00, purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Citește și Unde găsiți centrele de prim-ajutor

Beţi zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, spune Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt al DSP Galați.

Aceasta ne sfătuiește să evităm consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. „Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) și consumaţi fructe şi legume proaspete ce au un conținut ridicat de apă, precum pepenele galben și roşu, prunele, castraveţii și roşiile”, mai spune Liliana Iordăchescu. Aparatul de aer condiţionat trebuie să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Nu se recomandă utilizarea ventilatoarelor dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. „Ţineţi ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții etc.). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită și păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, a conchis reprezentantul DSP.

Citit 3839 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2023 03:57

2 comentarii

  • postat de Cetatean
    Joi, 13 Iulie 2023 08:10
    86.124.201.***
    E mai sigur mersul pe beton... primarul este in siguranta.... cat mai mult beton, ce atata verdeata.... rusine . ..
    0
    0
  • postat de macarie banu
    Miercuri, 12 Iulie 2023 19:24
    89.137.225.***
    sa plantam mai multi,cat mai multi copaci!....poate ne ajuta si Primaria desi cred ca PIF e mai comod si va planta ventilatoare cu apa de-a lungul si de-a latul bulevardelor din Galati numai asa,sa le faca in ciuda verzilor.Pai copacii trebuiesc ingrijiti,tunsi,fac frunze care se usuca....cine le ma
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.