Şcoala iubitorilor de animale. Cum alegem zgarda şi lesa potrivite pentru câinele nostru

Şcoala iubitorilor de animale. Cum alegem zgarda şi lesa potrivite pentru câinele nostru
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un aspect foarte important, mai ales dacă eşti pentru prima oară în postura de a avea un câine drept animal de companie, este alegerea şi folosirea corectă a unei zgărzi, a unui ham şi a lesei.

Un câine care merge corect în lesă este mai uşor de controlat în public. Dacă te întrebi cum să alegi zgarda sau hamul și lesa perfectă pentru cățelul tău, trebuie să știi că aceste alegeri depind de mai mulți factori: vârsta și talia cățelului, dacă este dresat sau nu, tipul de activitate dorit și, mai ales, problemele de sănătate ale cățelului. Orice sistem este binevenit pentru început, dar este esenţial ca, pe termen lung, ceea ce alegeţi pentru a restricţiona animalul să fie varianta cea mai potrivită pentru el şi pentru dumneavoastră.

Zgarda

O regulă generală în ceea ce priveşte zgarda este că aceasta trebuie să fie suficient de largă încât între ea și gâtul cățelului să poată fi introduse două degete. Astfel, ne asigurăm că zgarda nu este prea strânsă şi că nu îi facem rău animalului. Mai ales în cazul puilor, ţineţi cont de faptul că ei cresc rapid, deci ajustarea zgărzii trebuie să fie făcută în funcţie de acest aspect. Desigur, nu ne dorim să fie nici prea largă, pentru că se va elibera căţelul din zgardă. Unele rase au forma capului de aşa natură încât ieşirea din zgardă este mai dificilă, dar pentru alţii e foarte simplu să tragă în partea opusă intenţiei de deplasare şi să se autoelibereze.

În funcție de cât de mare este animalul tău de companie, poți să găsești zgărzi pentru talie gigant, mare, medie, mică și toy.

Poţi alege o zgardă din metal, din material textil, din piele sau din nylon. Zgarda tip lanț nu se poartă niciodată atunci când cățelul este în cușcă și, de asemenea, nu este recomandată pentru cățeii de talie toy, pentru că aceştia au traheea delicată. Zgărzile din material textil sau nylon sunt potrivite pentru câinii de orice talie, fiind sigure, ușor de folosit şi lavabile. Foarte frumoasă, confortabilă şi preferată de mulţi stăpâni de animale, zgarda din piele are, de regulă, un design elegant, iar materialul își păstrează foarte bine caracteristicile și aspectul în timp, dar este mai greu de curăţat. Din punct de vedere funcţional, mai există zgarda pentru dresaj, foarte rezistentă și rigidă, adecvată pentru câinii agresivi.

Hamul

Pe lângă zgardă, se mai poate folosi şi un ham, potrivit pentru dresaj și la plimbare. Hamurile sunt recomandate mai ales pentru cățeii care au probleme cu gâtul, probleme de respirație, probleme la coloană etc. La fel ca și zgarda, se aleg în funcţie de talia animalului.

Lesa

Asortată sau nu cu zgarda sau hamul, lesa trebuie să îți ofere control asupra animalului în orice circumstanță, ea fiind aleasă în funcţie de talia animalului. Mulți oameni aleg varianta retractabilă, pentru că oferă libertate cățelului și implicit stăpânul nu este nevoit să alerge. Dar acestea sunt ideale pentru câinii dresați și pentru plimbările în pădure sau în locuri fără trafic. O astfel de lesă nu întotdeauna se potrivește câinilor de talie mare și foarte puternici, care tind să tragă stăpânul după ei.

Pentru aceștia ar fi mai potrivită o lesă fixă, care să-i ofere stăpânului mai mult control. La fel ca și în cazul zgărzilor, lesele sunt din material textil, nylon, cauciuc sau piele.

Citit 765 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:44

2 comentarii

  • postat de jumate
    Vineri, 21 Iulie 2023 09:09
    5.13.128.***
    Școala iubitorilor de animale ar trebui să înceapă cu a învăța să strângă după ele. Primăria ar trebui să strângă și ea animalele fără stăpân indiferent că sunt căței sau pisici, că de-aia se plătește ecarisaj.
    0
    0
  • postat de just
    Vineri, 21 Iulie 2023 08:08
    81.12.148.***
    nu stiu din cati cei care au deschis articolul au constatat ca in poza e si un caine.....;))
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.