Consumul de ouă crude, sănătate cu răspundere limitată

Consumul de ouă crude, sănătate cu răspundere limitată
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tot auzim că e sănătos să înghițim ouă crude, mai ales pentru imunitate și masă musculară. Aceasta este însă un obicei care are susținători și, deopotrivă, detractori.

Iată doar câteva beneficii pentru sănătate, potrivit webmd.com:

Nutrienți esențiali: Ouăle crude sunt o sursă bogată de proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Ele furnizează organismului nutrienții necesari pentru a începe ziua cu energie.

Proteine de calitate: Ouăle conțin proteine de înaltă calitate, care pot oferi un sentiment de sațietate și pot contribui la menținerea masei musculare.

Biodisponibilitatea nutrienților: Unele persoane susțin că ouăle crude cresc biodisponibilitatea nutrienților, deoarece aceștia nu sunt afectați de procesul de gătire.

Pe de altă parte, există și câteva riscuri atribuite consumului regulat de ouă crude:

Risc de contaminare: Ouăle crude pot conține bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella. Gătitul ouălor distruge aceste bacterii și reduce riscul de îmbolnăvire.

Probleme de absorbție: Unele substanțe nutritive din ou pot fi mai ușor absorbite de organism după procesul de gătire, cum ar fi proteina avidină care poate interfera cu absorbția biotinei.

"Dispare" avidina: Ouăle crude conțin avidină, o proteină care poate lega biotina și împiedica absorbția acesteia. Cu toate acestea, avidina este distrusă prin gătire, iar ouăle fierte sunt, de obicei, considerate sigure din acest punct de vedere.

În concluzie, consumul de ou crud trebuie făcut cu atenție, iar persoanele cu sistem imunitar slăbit sau femeile însărcinate ar trebui să fie precaute din cauza riscului de contaminare. Este întotdeauna recomandat să discutați cu un medic despre o astfel de practică.

Citit 1868 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 22:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.