Cu ”drogurile digitale” ți-o ia mintea razna

Cu ”drogurile digitale” ți-o ia mintea razna
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Uneori îți dai seama după câteva ore că ai stat cu ochii în telefon și ai scrollat fără sens pe cele mai cunoscute rețele de socializare. Mulți specialiști au încadrat timpul exagerat petrecut pe telefon la dependențe, unii denumind aplicațiile de socializare „droguri digitale”. Motivul pentru care ne sabotăm sănătatea mintală a fost prezentat pentru DC News de psihologul Radu Leca.

Ce se întâmplă mai exact cu creierul nostru atunci când „înghițim” conținut la nesfârșit, de ce mai multe ori shorturi care nu au nicio legătură unele cu celelalte și care vin pe bandă rulantă din marea bază de date a internetului? Nu pierdem doar timpul, dar și creierul nostru devine mai puțin eficient de la cantitatea atât de mare de informație procesată, unii spunând că este distrusă și caracteristica exclusiv umană a creativității.

„Flexibilitatea mentală este pusă în pericol. Totalitatea gândurilor noastre cuprinde sunete, lumini, culori, în exces din cele forțat introduse emoțional în minte, prin expunerea la conținut repetitiv”, a explicat pentru DC News psihologul Radu Leca.

Scrollatul excesiv pe telefon ne sabotează, mai spune specialistul, iar efectele cele mai puternice le resimțim atunci când suntem privați de conținut. Mulți dintre noi le resimt atunci când sunt la muncă, la școală sau în diferite situații în care accesul la conținut nu este favorabil, ducându-ne într-o zonă a sevrajului. Stresul, în cele din urmă, își face apariția.

„Sabotajul scrollatului poate determina apariția episodului anxios și/sau depresiv, impunând stresul ca formă secundară de manifestare”, a mai spus psihologul.

În cele din urmă, sevrajul este forma finală a dependenței de scrollat - și momentul în care ar trebui să te întrebi dacă într-adevăr este o problemă (deși întrebările ar trebui să apară atunci când observăm că petrecem un timp nefavorabil de îndelungat pe rețelele de socializare). Specialistul merge până într-acolo încât compară consumul excesiv de conținut online scurt și insignifiant cu consumul de stupefiante.

Una dintre metodele cele mai populare (tot de pe internet - ironic) pentru a reduce timpul petrecut ca un zombie în fața telefonului scrollând interminabil este de a descărca aplicații care monitorizează activitățile petrecute pe diferite platforme. Acestea ne pot semnala când am întrecut măsura și contorizează, de asemenea, orele din online. Astfel, o persoană poate vedea dacă a reușit să reducă din timpul „furat” de numeroasele platforme de socializare.

Citit 1872 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.