Atenţie unde lăsaţi câinele să înoate!

Atenţie unde lăsaţi câinele să înoate!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Oricât de mult le-ar plăcea să înoate, iar câinii au înnăscută abilitatea de a se ţine la suprafaţă, trebuie să ţinem cont de faptul că, de la bacterii mortale până la riscul de înec, există multe pericole care ne pot pândi patrupedele, atunci când intră în apă. Iată, aşadar, câteva reguli de care trebuie să ţinem cont dacă mergem la scăldat cu câini!

Nu tuturor câinilor le place să înoate, așa că nu-i forțaţi niciodată! Câtorva specii le este de-a dreptul dificil: de exemplu, câinilor cu fața plată, fiindcă apa le poate intra ușor în nas, și raselor cu corp în formă de butoi (cum ar fi buldogii englezi). Și câinii cu corp mai lung și picioare scurte (de ex. basset hound, dar şi Teckel) trebuie să se chinuie să rămână la suprafață, așa că putem pregăti mai degrabă o piscină mai mică pentru ei, dacă le plac aventurile pe apă.

În cazul patrupedelor care iubesc apa, lucrurile sunt mai dificile, în primul rând fiindcă va fi greu să-i ţinem pe mal, atât în cazul apelor naturale, cât şi al piscinelor, aşa încât trebuie să fim atenţi la unele lucruri. În primul rând, mai ales dacă animalul este pui, dar şi în cazul adulţilor, nu va fi lăsat în apă dacă nu are toate vaccinurile făcute la zi (şi nu cu o zi înainte de a merge să înoate, cereţi sfatul expres al medicului!). Este deosebit de important să fie protejat împotriva leptospirozei, această substanță protectoare fiind inclusă în vaccinurile combinate. Totuși, dacă ne dăm seama că este deprimat, nu are poftă de mâncare, vomită sau are febră după ce a înotat într-un lac, să-l ducem imediat la medic. Puricii și căpușele apar adesea în apropierea lacurilor, așa că este important să fie protejat împotriva lor. Nu trebuie lăsaţi puii în apă cu alge albastre-verzi, deoarece se pot infecta cu ușurință cu cianobacterii, care pot provoca boli grave sau chiar fatale. Dacă este posibil, să nu lăsăm câinele să bea din lac (să-i dăm apă proaspătă înainte de a înota), fiindcă în apa stătută pot trăi diferiți paraziți și bacterii care, ajunşi în tractul intestinal, îi pot fi fatale.

Piscinele sunt o sursă de răcoare grozavă pentru noi și pentru animalele noastre de companie în căldura verii, dar trebuie să avem grijă ca acestea să nu poată intra atunci când nu suntem acolo. Deşi mulți pui sar fericiți într-o piscină, de ieşit le va fi mai greu, deoarece nu pot aprecia dacă pot ieși pe scări și vor înota până la epuizare. Dacă a înghiţit puţină apă cu clor nu este o tragedie, dar, dacă pare prea letargic după înot sau încearcă să vomite, dar nu poate, trebuie dus imediat la medic.

Veterinarii consideră că exemplarele din rasele mai mici vor înota mai în siguranţă în ape de mică adâncime.

Atenţie la înotul în mare! Ca regulă, lăsaţi câinii în apă acolo unde ar fi în siguranţă şi copiii, nu la apă adâncă. Câinele nu trebuie lăsat să bea multă apă de mare, deoarece concentrația ridicată de sare poate duce la deshidratare sau diaree. În plus, fiţi mereu atenți la semnele de epuizare care pot apărea în timpul înotului prelungit, mai ales în zilele mai calde. Dacă este obosit, câinele trebuie scos imediat în braţe din apă, pus la umbră şi lăsat să se odihnească. Atenţie şi la animalele care trăiesc în apă - meduze, echinoide, crabi - un potenţial pericol pentru animalul nostru de companie. Dacă a fost mușcat de ceva sau dacă a înghițit ceva, mergeţi imediat la medicul veterinar.

Citit 2250 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iunie 2024 12:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.