Sfaturi pentru combaterea buruienilor la floarea-soarelui

Sfaturi pentru combaterea buruienilor la floarea-soarelui
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Buruienile sunt un adevărat pericol pentru orice cultură, inclusiv pentru cea de floarea-soarelui. Dacă un teren cultivat este invadat de buruieni, plantelor le va fi încetinit procesul de creștere și dezvoltare, din cauză că au o concurență agresivă în privința: substanțelor nutritive din sol, apei și luminii. 

Agricultorii și fermierii care cultivă floarea-soarelui pot afla din acest articol informații utile despre ce este de făcut pentru a  preîntâmpina sau stopa acest pericol. Una dintre cele mai eficiente metode este utilizarea unor erbicide pentru floarea soarelui de la Agricover, dar mai sunt și alte strategii care pot funcționa pentru a avea o recoltă bună de floarea-soarelui.

Buruieni care pot afecta culturile de floarea-soarelui

Acestea sunt câteva dintre cele mai întâlnite și mai problematice buruieni care pot afecta culturile de floarea-soarelui din România:

  • Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) - este una dintre cele mai agresive buruieni, concurând cu floarea-soarelui pentru resurse și având o capacitate mare de a se extinde. Buruiana răsare primăvara și poate ajunge la înălțimi de aproape 2 metri, fiind și foarte dificil de combătut;
  • Loboda sălbatică (Chenopodium album) - este o buruiană care crește și se înmulțește rapid și care are o capacitate mare de a se adapta la diverse condiții de mediu. Înălțimea maximă a sa este de 1,5 metri;
  • Lupoaia (Orobanche cumana) - se atașează de rădăcinile plantei de floarea-soarelui, fiind o plantă parazit. În zonele secetoase, această buruiană poate provoca pierderi de peste 60-70%;
  • Pălămida (Cirsium arvense) - este o plantă perenă, care se extinde pe orizontală, prin intermediul rădăcinii pivotante. Tulpinile sale pot ajunge la o înălțime de 1,5 metri, iar frunzele sunt ghimpate;
  • Costreiul (Sorghum halepense) - tulpina costreiului este dreaptă, cu noduri ușor păroase și poate ajunge la 2 metri înălțime. Această buruiană este una dintre cele mai păgubitoare în cultura de floarea-soarelui.

Metode eficiente pentru combaterea buruienilor

Efectele negative pe care buruienile le au asupra culturii de floarea soarelui variază în funcție de specia și de densitatea buruienilor. Pentru că buruienile consumă resursele din sol și concurează pentru spațiu și lumină cu plantele de cultură, ele pot provoca pierderi de recoltă de până la 50-80%.

De aceea, pentru a scăpa de efectul devastator pe care îl pot avea buruienile în culturile de floarea-soarelui, este necesară o abordare promptă și eficientă. Iată câteva sfaturi în acest scop:

Rotația culturilor - strategie eficientă pentru a descuraja acomodarea buruienilor

Fiecare cultură este vulnerabilă la anumite specii de buruieni. Alternarea culturilor pe aceeași parcelă poate ajuta la reducerea infestării cu buruieni, fiind o metodă indicată în cazul tuturor plantelor cultivate. Pe lângă întreruperea ciclului de viață al buruienilor specifice, rotația culturilor mai este benefică și pentru că ajută la menținerea echilibrului nutritiv al solului.

Respectarea lucrărilor solului în fiecare an

O lucrare adecvată a solului distruge buruienile, prin eliminarea semințelor care au fost scuturate la suprafață. Prășitul este și el o bună metodă de a reduce infestările, îndepărtând buruienile care au răsărit.

Alege erbicide de calitate superioară

Aplicarea erbicidelor reprezintă o metodă sigură de eliminare a buruienilor. Alegerea produselor potrivite se face în funcție de buruienile care afectează cultura. Tratamentele cu erbicide se realizează după o schemă care cuprinde, de regulă, atât erbicide preemergente, cât și erbicide postemergente, dar și exclusiv erbicide postemergente.

Un erbicid postemergent recomandat pentru culturile de floarea-soarelui este erbicidul Express 50SG, de la Agricover. Acesta este sub formă de granule solubile și se pretează pentru combaterea a numeroase buruieni: ciumăfaie, opaiță, turiță, ridiche sălbatică, lobodă sălbatică, păpădie, teișor, volbură, pălămidă, iarbă roșie etc. Eficacitatea maximă a acestui produs se poate obține în faza de 2-4 frunze ce apar la buruienile cu frunză lată anuale, iar, la cele perene, în faza de rozetă.

Pentru a obține o recoltă bună de floarea-soarelui, trebuie să acorzi o atenție deosebită gestionării buruienilor. O abordare integrată este de dorit, pentru o cultură sănătoasă și productivă. Alegerea unor erbicide potrivite, utilizate în mod responsabil, este o componentă esențială a acestei strategii.

(P)

Citit 949 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.