Când să-ți bei cafeaua, dacă dorești să trăiești mult și bine

Când să-ți bei cafeaua, dacă dorești să trăiești mult și bine
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Un studiu revoluționar publicat în European Heart Journal aduce noi perspective asupra consumului de cafea și impactului său asupra sănătății, consemnează DC News.ro.

Cercetarea, condusă de dr. Lu Qi de la Universitatea Tulane, sugerează că momentul zilei în care bem cafea poate influența semnificativ riscul de mortalitate generală și riscul de deces cauzat de bolile cardiovasculare. Conform concluziilor studiului, consumul de cafea dimineața este asociat cu beneficii clare pentru sănătate, spre deosebire de consumul de-a lungul întregii zile.

Cercetarea a inclus 40.725 de participanți din Sondajul național privind sănătatea și examinarea nutriției din Statele Unite (NHANES), pe o perioadă de urmărire de aproximativ 10 ani.

Rezultatele arată că 36 la sută dintre participanți consumau cafea dimineața, 16 la sută beau cafea pe tot parcursul zilei, iar 48 la sută nu consumau cafea deloc. Comparativ cu cei care nu beau cafea, băutorii de cafea dimineața aveau cu 16 la sută mai puține șanse de a muri din orice cauză și cu 31 la sută mai puține șanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. În schimb, consumul de cafea pe tot parcursul zilei nu a fost asociat cu o reducere semnificativă a riscurilor.

Băutorii de cafea dimineața au beneficiat de reducerea riscurilor indiferent de cantitatea consumată. Fie că era vorba de consumatori moderați (două până la trei cești) sau mari băutori (mai mult de trei cești), efectele pozitive s-au menținut. Totuși, consumatorii ocazionali (o ceașcă sau mai puțin) au înregistrat o reducere mai mică a riscurilor.

„Acesta este primul studiu care testează modelele de timp pentru consumul de cafea și rezultatele asupra sănătății”, a explicat dr. Lu Qi. „Constatările noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de mult bei, ci și momentul din zi când bei cafea. De obicei, în ghidurile noastre dietetice nu oferim sfaturi cu privire la momentul de consum, dar poate că ar trebui să ne gândim la acest lucru în viitor.”

O posibilă explicație pentru beneficiile consumului de cafea dimineața este legată de ritmurile circadiene ale corpului. În orele dimineții, activitatea simpatică a sistemului nervos crește, pregătind organismul pentru activitățile zilei. Consumul de cafea în această perioadă se aliniază cu aceste ritmuri naturale. În schimb, consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba aceste ritmuri și poate afecta nivelurile de melatonină, un hormon esențial pentru somn, influențând indirect sănătatea cardiovasculară.

Profesorul Thomas F. Lüscher, de la Spitalul Royal Brompton and Harefield din Londra, a subliniat în editorialul care însoțește studiul că „într-adevăr, mulți băutori care beau toată ziua suferă de tulburări de somn. În acest context, este interesant faptul că cafeaua pare să suprime melatonina, un mediator important care induce somnul în creier.”

Studiul sugerează că includerea momentului consumului de cafea în ghidurile dietetice ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea publică. Cercetătorii subliniază însă că sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste rezultate în alte populații și pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice implicate.

„Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. O posibilă explicație este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene și nivelurile de hormoni precum melatonina. Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamația și tensiunea arterială”, a explicat dr. Qi.

Citit 3680 ori Ultima modificare Vineri, 17 Ianuarie 2025 12:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.