Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale

Sfaturi - Şcoala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit din nou, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalului de companie. Împreună cu medicul veterinar Dan Georgescu, continuăm topul celor mai grave greşeli pe care le fac stăpânii în relaţia cu sănătatea animalului de companie, greşeli care duc la suferinţa şi, uneori, chiar la moartea animalului.

Urgenţa care nu este urgenţă

Între căţelul care abia mai suflă lovit de o maşină, motanul cu blocaj renal şi pisicuţa dumneavoastră care năpârleşte mai mult decât de obicei, care credeţi că ar fi urgenţa pentru medicul veterinar? Şi cine ar trebui să fie primul consultat şi tratat? La polul opus stăpânilor care vin târziu sau chiar prea târziu cu animalul bolnav la medicul veterinar se află stăpânii convinşi că suferinţa prietenului cu blană sau pene este prioritară. Iar dacă sunt programaţi la consultaţie a doua zi, se supără, adesea pe nedrept. După cum ne-a povestit dr. Dan Georgescu, deseori este întrebat direct la telefon „ce să-i dau pisicii mele ca să nu-i mai cadă părul?” sau „De ce animalul meu nu mai are poftă de mâncare şi mănâncă puţin”. În ambele situaţii este nevoie de o consultaţie pentru a stabili cauza problemei şi tratamentul corespunzător. În primul caz, cel al căderii excesive a părului ar putea fi o problemă dermatologică pentru care medicul trebuie să facă un consult amănunţit. „O profesionistă dermatolog din Belgia, autoarea mai multor lucrări ştiinţifice, ne-a prezentat mai multe cazuri la un congres al medicilor veterinari. Unul dintre principiile pe care ne-a sfătuit să le aplicăm a fost să nu alocăm mai puţin de 20 de minute pentru un consult dermatologic, ci de la jumătate de oră spre trei sferturi de oră în sus. Desigur pentru un asemenea consult am nevoie de timp şi atenţie şi e posibil să fac programarea animalului a doua zi. Dar dermatologia nu este o urgenţă. În celălalt caz, al animalului care mănâncă mai puţin decât de obicei, metoda de diagnostic trebuie cântărită cu răbdare şi profesionalism. Dacă pacientul primeşte un răspuns pe loc, să nu se bazeze pe sfatul medicului decât ca sugestie de urgenţă. Sfatul de urgenţă trebuie separat de sfatul tehnic. De aceea cred că este important în cazul medicinii veterinare să se schimbe sistemul de valori, spre performanţă”, a subliniat dr. Dan Georgescu.

Până săptămâna viitoare, dacă aveţi întrebări legate de rubrica noastră, scrieţi-ne pe adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 9107 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2011 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.