Pentru mulți dintre noi, prima mișcare după ce deschidem ochii este să pornim cafeaua. Totuși, potrivit nutriționiștilor citați de portalul Eatthis.com pentru „Huffington Post”, acest obicei ar putea fi mai puțin benefic decât credem. Specialiștii recomandă o așteptare de 30-45 de minute după trezire înainte de a savura prima ceașcă, pentru ca efectul cafelei să fie plăcut și eficient, fără tremurul mâinilor sau senzația de neliniște.
Explicația ține de biologia corpului uman. Imediat după ce ne trezim, organismul produce în mod natural cortizol, cunoscut drept „hormonul stresului”. Acesta are rolul de a ne activa, crescând nivelul de energie și starea de vigilență. Dacă, în acest moment, adăugăm și o doză de cofeină, corpul primește un dublu stimul, care poate deveni prea puternic. Rezultatul? Tremuratul mâinilor, schimbări bruște de dispoziție, anxietate sau o senzație neplăcută de agitație.
„Cortizolul este deja un energizant natural al corpului. Dacă îl combinăm cu cofeina în același timp, riscăm o suprastimulare care epuizează sistemul nervos pe termen lung”, explică nutriționiștii.
Așadar, pentru un efect optim, cafeaua ar trebui savurată după ce nivelul de cortizol începe să scadă, adică la 30-45 de minute după trezire. „Ideea este ca vârful de cortizol și cofeină să nu se suprapună, ci să fie separate”, precizează Tracy Lodkwood Beckerman, dieteticiană și autoarea cărții "The Better Period Food Solution", adăugând că efectul cofeinei este optim atunci când acționează singură.
Specialiștii mai recomandă să nu se depășească 2-3 cești pe zi și să fie evitat consumul de cafea după ora 16:00, pentru a nu afecta somnul. Oamenii care beau cafea imediat după trezire ar trebui să-și hidrateze mai întâi organismul. În timpul somnului, pierdem aproximativ un litru de apă, iar cafeaua are efect diuretic, ceea ce intensifică această pierdere.