Cum să fierbi corect LINTEA, o sursă excelentă de proteine

Cum să fierbi corect LINTEA, o sursă excelentă de proteine
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Spre deosebire de fasole sau năut, lintea nu are nevoie să stea la înmuiat, astfel că ea se găteşte foarte repede


Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind şi o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani. Spre deosebire de fasole şi năut, care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea, o sursă excelentă de proteine

Alături de năut, fasole, mazăre, germenii de lucernă, soia, seminţele de cânepă, hrişcă, lintea are un conţinut bogat în proteine. Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Potrivit celebrului Dr. Oz, avem nevoie de aproximativ 50 de grame de proteine pe zi, deoarece acestea ne ajută să fim mai energici, să rezistăm mai uşor în faţa tentaţiilor culinare de tot felul şi să ardem grăsimile în plus.

Ca să-ţi faci o idee despre conţinutul de proteine care se regăseşte în sursele vegetale în comparaţie cu sursele animale, iată cam care ar fi proporţia: o ceaşcă cu linte conţine 18 grame de proteine; o bucată mică de carne aduce 22 de grame de proteine; un ou conţine în jur de 6 grame de proteine; un iaurt grecesc obişnuit are în jur de 16 grame de proteine; o ceaşcă cu lapte integral are în jur de 8 grame de proteine.

Prin urmare, poţi să observi singur că lintea are un conţinut însemnat de proteine.

Cum să fierbi corect lintea

În funcţie de dimensiunea şi culoarea bobului de linte, timpul de gătire va diferi foarte puţin, însă în medie lintea nu are nevoie de mai mult de 30 de minute de fierbere, potrivit eva.ro. Lintea portocalie se fierbe cel mai repede!

Iată care sunt pașii:

1. Lintea se spală foarte bine.

2. Pentru a fierbe lintea ai nevoie de câte trei căni cu apă la fiecare cană cu linte. Astfel, dacă vrei să fierbi o cană cu linte vei folosi trei căni cu apă. Se pun apa şi lintea într-o cratiţă mare, deoarece lintea îşi dublează volumul pe măsură ce se fierbe. Se acoperă cu un capac şi se fierbe la foc mic timp de 15-20 de minute.

3. În timpul fierberii poţi să pui o jumătate de ceapă, usturoi tocat sau sare pentru a conferi o aromă lintei.

4. Lintea fiartă se poate consuma ca atare cu puţin ulei de măsline, zeamă de lămâie, pătrunjel şi alte legume. Sau o poţi fierbe deodată cu alte legume pentru a face obţine o tocăniţă delicioasă sau o poţi pasa cu blenderul pentru a obţine supă-cremă.

5. Dacă nu vrei să foloseşti lintea imediat, o poţi păstra la frigider câteva zile sau să o pui în pungi sigilate la congelator pentru a o avea la îndemână atunci când ai nevoie. PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI

Citit 137683 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iunie 2016 13:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.