ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ ”Mă ascultă mai ceva ca un om”

ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ ”Mă ascultă mai ceva ca un om”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor necuvântători. Prieteni pe viaţă, despre care avem impresia că ne ascultă mai atent decât semenii noştri cuvântători, că ne înţeleg şi ne simt atunci suntem trişti, supăraţi sau bolnavi şi încearcă să ne aline. Dar asta nu înseamnă că, empatice cum sunt, animalele de companie nu au momente în care nu vor răspunde chemărilor noastre insistente. Sau, la fel de bine, vor cere insistent atenţia noastră tocmai atunci când avem ceva mult mai important şi mai urgent de făcut! De pildă, avem de lucru la laptop, iar pisica sau câinele vor încerca să se urce pe tastatură sau să captureze mouse-ul. Tocmai de aceea ni se pare important să abordăm acest subiect: comunicarea cu animalele de companie.

Aşa îşi spun adesea stăpânii uimiţi de puterea de înţelegere şi de empatie a pisicilor sau câinilor. Cu riscul de a dezamăgi, în opinia specialiştilor, animalele de companie mai degrabă ne interpretează tonul vocii şi limbajul trupului decât ne înţeleg cuvintele. Cântăresc permanent silabele pe care le rostim şi gesturile pe care le facem pentru a-şi da seama dacă le lăudăm sau le certăm. Chiar şi fără să înţeleagă cuvintele, ne descifrează emoţiile şi intenţiile.

Concret, pentru animale nu contează ce spui, ci cum spui. Chiar dacă vorbim limbi diferite, sunt atente la expresiile noastre şi la obiceiuri. Unele asociază repede sunetul numelui lor cu dorinţa stăpânului de a le capta atenţia. La fel de bine, dacă n-au chef să răspundă, oricât le-am striga, vor rămâne ascunse. Ce-i de făcut, vă spunem data viitoare.

Citit 2213 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2016 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.