ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Simptome de deshidratare

ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Simptome de deshidratare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalelor de companie.

Continuăm subiectul început săptămâna trecută, reamintind cât de important este să le oferiţi prietenilor cu blăniţă mai mult confort în zilele caniculare. Câinii nu au glande sudoripare şi singurul mod prin care îşi reglează temperatura corpului este respiraţia, din această cauza ei stau cu gura întredeschisă. Lăsaţi în soare sau făcând efort pe caniculă, uitaţi în maşina închisă, fără apă, sau atunci când, din diferite motive, nu pot deschide gura să se răcorească prin respiraţia accelerată şi salivaţia excesivă, pot avea mari probleme. Pot suferi de deshidratare, hipertermie, şoc termic şi îşi pot chiar pierde viaţa. Iar cele mai sensibile sunt animalele tinere, cele vârstnice şi cele care suferă de afecţiuni cardio-circulatorii sau neurologice. Tocmai de aceea este foarte important să cunoaşteţi semnele deshidratării, primul pas către problemele grave care îi pot pune căţelului viaţa în pericol.

Potrivit specialiştilor, câinele ar putea fi deshidratat dacă: gâfâie greu, respira convulsiv, merge nesigur din cauza ameţelii, se întinde pe jos sau cade fără a se mai putea ridica, ori devine inconştient. Fie că e vorba de deshidratare, fie că e o altă problemă de sănătate, nu-l lăsaţi în soare. Trebuie să-l duceţi imediat la umbră sau într-o încăpere răcoroasă, unde să-i dați apă de băut. Dacă e posibil, ideal ar fi să-l udaţi într-o cadă sau lighean, ori cu un furtun de grădină. Atenție, apa nu trebuie să fie foarte rece! Puneţi-i nişte gheaţă în jurul gâtului şi al capului, înfăşuraţi-l în prosop şi mergeţi la veterinar.        

Citit 2795 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 01:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.