Sfaturi utile pentru a EVITA DEPRESIA în perioada iernii

Sfaturi utile pentru a EVITA DEPRESIA în perioada iernii
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În perioada de iarnă, prevalenţa simptomelor depresive creşte. A nu se înţelege că iarna ne provoacă depresie. Doar că, simptomele specifice deja existente se pot intensifica în această perioadă şi este bine să îi acordăm atenţia cuvenită şi să luăm măsurile adecvate.

Reducerea intensităţii luminii provoacă diferite schimbări în organism: producţia de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare) şi este stimulată producţia de melatonină (hormonul somnului). Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări şi la nivelul dispoziţiei, deoarece organismul se află în perioada de „hibernare”.

Depresia este frecvent asociată cu evenimente traumatice ale vieţii cotidiene: accident, divorţ, doliu, văduvie, şomaj, naştere, fiind una dintre cele mai frecvente tulburări întâlnite în populaţie; în anul 2020 se estimează că va ajunge pe locul doi, după bolile cardiovasculare. Termenul ”depresie” este uşor nepotrivit, deoarece acesta se referă la o singură boală, pe când depresia are o serie de manifestări clinice, fiind mai potrivită sintagma de ”tulburări depresive”. 

Simptomele specifice pot fi: tristeţe şi atitudini pesimiste, lipsă de încredere în propriile forţe, insomnie sau hipersomnie, tristeţe şi atitudini pesimiste. Dacă resimţiţi şi voi unele dintre simptomele enumerate mai sus, nu ezitaţi şi cereţi sfatul unui specialist cât mai repede.  Depresia se poate trata. Atât psihologul, cât şi psihiatrul pot să vă ajute la nevoie. De asemenea, este important să petrecem timp de calitate în realitate, nu virtual, cu familia şi prietenii, să ieşim la o plimbare scurtă afară, la aer, în natură, în lumină naturală. 

Citit 5983 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2017 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.