ȘCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE | O simplă răceală poate fi fatală

ȘCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE | O simplă răceală poate fi fatală
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor noştri necuvântători. Dacă până acum v-am explicat cum să vă protejaţi câinii şi pisicile de frigul şi umezeala iernii, e timpul să trecem la problemele care vin la pachet cu sezonul rece: răceala sau gripa.

Fără medicamente umane!

Schimbările bruşte ale temperaturilor, umezeala, viruşii pot fi de vină pentru o răceală, maladie la care sunt expuşi în general câinii mici, tineri, dar şi seniorii, în special cei care au păr scurt. La fel de vinovate pentru răceli pot fi băile pe care stăpânul i le face căţelului sau faptul că-i oferă mâncare direct din frigider. În cazul în care câinele îşi are culcuşul în apropierea unei surse de căldură uscată, uscăciunea mucoasei nazale şi a gâtului îl pot expune afecţiunilor respiratorii.

Medicii veterinari atrag atenţia că manifestările pe care noi le-am cataloga drept „o banală răceală” - scurgeri nazale, tuse, strănut, ochi lăcrimoşi, stare de moleşeală - în cazul prietenilor noştri necuvântători pot ascunde o infecţie respiratorie: strănutul des - o rinită, tusea - o bronşită, iar diareea şi sau urinările dese - răceli abdominale. Iar singurul care poate identifica problema reală de sănătate şi stabili tratamentul este medicul veterinar.

Nu-i administraţi câinelui medicamentele de uz uman pe bază de aspirină, paracetamol sau ibuprofen, pe care le luaţi pentru răceala dvs de la farmacie! Ele i-ar putea cauza probleme renale, gastrice şi hepatice. Tocmai de aceea medicii veterinari sunt categorici: tratarea animalelor de companie, fără sfatul medicului, cu doctorii umane poate duce la otrăvirea sau chiar uciderea animalului!

Citit 1737 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2017 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.