36 de brazi confecţionaţi din materiale reciclabile, în cadrul proiectului "Brad Engineering", derulat de Facultatea de Inginerie, vă aşteaptă să-i cumpăraţi, pentru o cauză nobilă.
"Florile sunt făcute din pănuşi, după un tipar, globurile sunt croşetate, din lână albastră, băieţii din clasă, de la mecanică, ne-au ajutat cu sudura suportului. Am lucrat la el două săptămâni, în echipă", spune Ana Păduraru, o elevă de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic "Costache Conache", din Pechea. Studenţii de la Inginerie şi Protecţia Mediului în Industrie au impresionat juriul cu un brad făcut numai din creioane: "Creionul e instrumentul studentului, noi am lipit cam 300, într-o săptămână, sub forma crenguţelor de brad, pe care apoi le-am împodobit cu globuri albe", a explicat Teodora Adam. De efect a fost şi bradul "The Drunk Tree" - o uriaşă ghirlandă din capace vopsite în verde. "Am înşirat pe sârmă sute de capace de sticle de suc, pe care le-am strâns de prin cafenele. Suportul e din plastic, iar luminiţele sunt făcute din cofraje, decupate şi vopsite", a explicat una dintre creatoare, Raluca Ştefan, studentă la S.I.A. La capitolul inovaţie, punctăm bradopii (din dopuri de plută), bradul din cornet de hârtie şi nava numită Viaţă - o alegorie din materiale reciclabile, cu o poveste minunată, confecţionată de prof. ing. Elena Fluture Maxim şi elevii săi de la Liceul Tehnologic de Marină.
Cei care au atras toate privirile au fost brazii care se rotesc. "Avem sub masă o baterie de macara. Asta pentru că am vrut ca bradul să se poată vedea în integralitatea lui. Faptul că bradul se învârte, mie îmi spune că lumea e în echilibru şi există egalitate de şanse", spune Roxana Dediu, care a lucrat împreună cu alţi colegi de la Inginerie economică industrială şi Autovehicule rutiere, la acest brad cu motor. "Bradul nostru e făcut din oţel, se învârte pentru că e pus pe un ax cu ajutorul unei roţi de motoretă, e decorat cu piese de bicicletă, ba chiar şi vârful e o bicicletă în miniatură, confecţionată manual", a explicat Bogdan Damian, student la TCM, anul III. La capitolul inovaţii inginereşti, mai sunt brazi confecţionaţi din ţevi sau din componente uzate de la maşini.
"Copiii au fost foarte creativi, va fi foarte dificil pentru juriu, avem doar şase premii şi sunt brazi care merg pe idei artistice, adevărate opere de artă", a declarat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, preşedintele juriului. Festivitatea de premiere va avea loc luni. Până atunci, gălăţenii sunt invitaţi să admire creativitatea tinerilor, să cumpere un brad şi să îl doneze, pentru a aduce un pic de bucurie în prag de sărbători.