Când ordinul de protecţie nu-l opreşte pe bătăuş. Femeile agresate, apărate de bodyguarzi

Când ordinul de protecţie nu-l opreşte pe bătăuş. Femeile agresate, apărate de bodyguarzi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Gălăţencele victime ale violenţei domestice, alături de femei din alte şase oraşe, pot beneficia de servicii de protecţie gratuite, din partea unei companii de securitate care se oferă să le protejeze de partenerii violenţi. Serviciile sunt valabile 12 luni şi sunt condiţionate de existenţa unui ordin de protecţie dat de instanţă împotriva agresorului.

În România, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde. La două zile, o româncă moare din cauza agresiunilor fizice la care este supusă de un membru al familiei, de cele mai multe ori soţ sau concubin. Şi mai tragic este că aceste realităţi se întâmplă în ciuda faptului că victimele cer protecţie din partea autorităţilor statului, dar un simplu ordin de protecţie, o amendă sau chiar o condamnare cu suspendare nu îi ţin departe pe agresori. Sunt motive suficiente pentru ca BGS, companie privată de securitate, că se implice într-o campanie de protecţie a femeilor din şapte oraşe, printre care şi Galaţiul, cu scopul de a interveni în timp real, atunci când integritatea fizică sau viaţa femeilor abuzate este pusă în în pericol, printr-o serie de servicii de monitorizare şi intervenţie. Pentru a beneficia de sprijinul bodyguarzilor de la BGS, victima violenţei domestice trebuie să fi făcut deja o serie de demersuri prin care să justifice necesitatea includerii în program. Astfel, femeia abuzată trebuie să depună următoarele documente:

- copie după cartea de identitate;
- certificat medico-legal;
- dovada înregistrării plângerii la Poliție, din care să rezulte obiectul plângerii şi identitatea părților;
- adeverinţă de la Asociaţia de Proprietari din care să reiasă că persoana împotriva căreia a fost formulată plângerea penală nu locuieşte la adresa care corespunde obiectivului monitorizat de BGS;
- copie după titlul de proprietate sau contractul de închiriere/ comodat din care să reiasă că persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă şi agresorul nu deţin în proprietate/ folosinţă comună imobilul care corespunde obiectivului monitorizat BGS;
- ordinul de protecţie din care să reiasă că accesul agresorului în locuinţă este restricţionat sau limitat;

În situaţia în care victima nu locuieşte la bloc, este necesară o declaraţie pe propria răspundere că la adresa care corespunde obiectivului monitorizat BGS nu locuieşte şi agresorul; declaraţia se va reînnoi o dată la trei luni. Serviciile de monitorizare şi intervenţie sunt disponibile gratuit, pe o perioadă de 12 luni. Echipamentul de monitorizare este proprietatea BGS şi este dat în custodie clientului.

Ce se obţine prin ordinul de protecţie

Odată cu emiterea unui ordin de protecţie, judecătorul poate stabili una sau mai multe măsuri împotriva agresorului. Acestea sunt: evacuarea temporară din locuinţa familiei, reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei, obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone, interzicerea oricărui contact cu victima sau obligarea de a preda poliţiei armele deţinute.

Cum se obţine ordinul de protecţie

Conform legii, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe măsuri, respectiv obligaţii sau interdicţii. Cererea pentru ordinul de protecţie de depune la Judecătoria în raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa victima şi nu necesită plata vreunei taxe de timbru. Măsurile instituite de instanţă prin ordinul de protecţie pot fi dispuse pentru o perioadă de maximum şase luni, putând fi prelungite în baza unei noi cereri.

Citit 2006 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 14:43

2 comentarii

 • postat de CAUT NEVASTA CORECTA SI DEVOTATA BARBATULUI SI FAMILIEI!
  Luni, 12 Februarie 2018 07:45
  78.96.81.***
  Dar pe barbatii inselati de neveste, cu amanti, ca barbatul trebuie schimbat ca si felurile de mancare, uitand ca au depus un juramant la cununie, lasandu-si plozii, unii conceputi din din adulter, prostii i-au trecut pe numele lor, nu vezi ca-ti seamana la ceafa, boule!?

  Asa ceva se intampla foarte des in ultimul timp, iar acum ca barbatul este si mai desconsiderat, amantii o sa doarma in pat alaturi de Mita vagaboata si barbat!

  Ca cica-i legal, si daca ripostezi vin badiguarzii sa te duca la mititica!

  Halal familie o sa mai fie in Romania cu Olgute si Viorici la guvernare!

  Nu am scris acestea pe motive de gelozie, consultati statistica divorturilor de la Judecatorie sa vedeti cate amante au fost in procese de divort, barbati nedreptatiti si copii lasati pe drumuri...

  Este deja o discriminare fatisa ascunzand adulterul si neseriozitatea femeilor dupa cateva cazuri de barbati care au luat darul betiei cand au constat ca s-au cununat cu femei neserioase!

  Intrun adulter, prima vinovata este femeia, barbatii daca sunt ispititi prin comportamentul compromitstor al femeii, incearca!

  Sigur, nu toti, ca de alfel si femeile, unele sunt de o valoare inestimabila, ca nici cu o floare sa nu o atingi..

  Sigur ca nu sunt de acord cu violenta in familie, cu consumul de alcool, dar nu exagerati, aruncand barbatii la gunoi cu asemenea etichete!
  1
  6
  Raportează
 • postat de marta
  Duminică, 11 Februarie 2018 10:26
  100.117.51.***
  foarte bine bravo bgs ca se implica sai calce pe cap pe golanii!!!
  7
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.