Care va fi soarta Palatului Simion Gheorghiu. Expertiză tehnică finalizată

Care va fi soarta Palatului Simion Gheorghiu. Expertiză tehnică finalizată
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Doar 160.000 de lei, atât s-a prevăzut anul acesta în bugetul local pentru "Reabilitare imobil strada Domnească nr. 24", adică pentru Palatul "Simion Gheorghiu", clădirea ruinată inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale Galaţiului. Banii sunt alocaţi doar pentru cheltuieli de proiectare, pentru că Primăria vrea să acceseze fonduri europene pentru salvarea clădirii. Deocamdată, administraţia locală face demersuri pentru a deveni unicul proprietar al întregii construcţii, mai exact pentru a răscumpăra o locuinţă care i-a fost vândută unui gălăţean.

Expertiza tehnică a Palatului "Simion Gheorghiu" - clădirea ruinată care, printr-un miracol, încă rezistă pe strada Domnească nr. 24 - realizată de firma Atu Consulting SRL, la comanda Primăriei, s-a finalizat. Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", misiunea pentru care firma a fost plătită, anul trecut, cu 49.900 de lei fără TVA de la bugetul local, a fost de a stabili soluţia de intervenţie în vederea consolidării imobilului, pornindu-se de la realitatea că "a fost afectat puternic de intemperii, iar în prezent găzduieşte oameni fără adăpost şi câini comunitari", dar ţinând seama că imobilul se regăseşte în Lista Monumentelor Istorice gălăţene - cod GL-II-m-B-03011. Mai mult, clădirea este parte a "Ansamblului Urban strada Domnească", datat secolul XIX, inclus şi el pe Lista Monumentelor Istorice, cod GL-II-a-B-103010.

Ce-a spus expertul

Potrivit Biroului de presă al Primăriei Galaţi, expertiza propune păstrarea faţadelor principală şi laterală şi reconsolidarea întregii clădiri. Este exact aceeaşi soluţie exprimată în anul 2003, de experţii Ministerul Culturii şi Cultelor, care transmiteau că "păstrarea celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă, este posibilă din punct de vedere tehnic". Şi tot Ministerul Culturii atrăgea atenţia că "prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, marcând începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a străzii Domnească", imobilul îşi justifică statutul de monument istoric.

Se caută evaluator

Anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pus punct proceselor de revendicare începute în 2008 şi a decis irevocabil că imobilul rămâne în proprietatea privată a Primăriei. Numai că, administraţia locală nu este unicul proprietar! Şi asta pentru că, pe vremea când Eugen Durbacă era primar, gălăţeanul Bogdan Iacob a semnat un act de vânzare-cumpărare, devenind proprietar al locuinţei cu două camere şi bucătărie, de la etajul întâi al clădirii, locuinţă pe care în 1993 o închiriase de la Primărie. Chiar dacă, ulterior, Primăria a încercat să anuleze în instanţă actul de cumpărare, a pierdut procesele, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dându-i câştig de cauză gălăţeanului. Pentru că nu poate face demersuri de salvare a unei clădiri care nu-i aparţine în totalitate, Primăria încearcă acum să răscumpere locuinţa, iar pentru stabilirea valorii de piaţă a lansat o achiziţie publică pentru servicii de evaluare autorizată.

Potrivit Biroului de presă, Primăria vrea ca, în parteneriat cu alte instituţii, să obţină fonduri europene pentru un proiect de salvare şi punere în valoare a Palatului "Simion Gheorghiu", "singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de "corso", până la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial", după cum spune  Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Imobilul, datat 1923-1925, i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor.

Citit 6593 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Martie 2018 00:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.