Cu bebeluşul prin jungla de asfalt

Cu bebeluşul prin jungla de asfalt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trotuarele ciuruite şi testul suzetei *

Că Galaţiul nu este prietenos cu cetăţenii lui adulţi, asta ştim. De ceva-ceva sigur ne facem şi noi vinovaţi, altfel nu am avea aşa puţine parcări, nu ni s-ar lua apa cu zecile de ore, nu am pleca la Brăila la film, şi tot aşa.

Dar bebeluşii cu ce v-au greşit, dragi edili?

„Dacă trec repede, cade copilul din căruţ”

Acum 19 ani, Jordy cânta despre cât de solicitant este să fii bebeluş: stai la oală, papă tot, ascultă pe mami, ascultă pe tati, fă nani, fă pipi, joacă-te frumos. Bietul bebeluş francez nici nu bănuia el ce provocare este pentru colegii români să-şi ţină până şi suzeta în gură când mami şi tati traversează strada cu căruţul.

„Este imposibil să-mi plimb fetiţa. Încerc să traversez împingând căruţul pe verdele de la semafor şi nu apuc. Culmea este că bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost refăcut – pe partea pe care circulă maşinile peste terasamentul tramvaiului -, dar la zebră carosabilul a rămas distrus aşa cum era”.

„Şi nu pot să trec strada! Că dacă împing prea repede, cade copilul din căruţ. Şi acesta este doar un caz”, ne sesizează un cititor revoltat, venit în vizită la redacţie.

CITEŞTE ŞI   Carosabilul de pe Basarabiei, distrus la un an de la asfaltare

Aveţi copil? Şi vă mai trebuie?

Să vă mai dăm alte exemple? Sunt nenumărate: trotuarul din Micro 19 – spart şi crăpat tot, cu borduri neîntrerupte de rampe pentru căruţul de bebeluş sau pentru cărucioarele persoanelor cu handicap.

Iar dacă rampele există, sunt făcute parcă în batjocură, mici, strâmbe şi îndreptate bizar, nici spre stradă, nici spre următorul trotuar, numai bine cât să ieşi cu micuţul în drum, să-l agaţe maşina din mers.

Mai avem trotuarul horror de pe Faleza Superioară – partea dinspre fostul restaurant „Pescarul” (actualul „Blue Aqua”). Nedrept numit trotuar, grohotişul respectiv este doar o amestecătură de pietriş cu ciment, prin care urmele câinilor care au ţopăit prin zonă la turnarea lui sunt încă vizibile.

Capcane pentru prunci

Mai avem gresia spartă în zeci de bucăţi (nicăieri nu se trezeşte mai rapid bebele din somn ca aici) şi pământul bătătorit ca la ţară din Grădina Publică – loc lăsat în paragină de zeci de ani, şi despre care auzim abia acum că va fi refăcut, trotuarele rupte din Micro 40 (culmea, şi în Aeroport trăiesc bebeluşi!) sau cele din Port.

Am păstrat pentru final apogeul mizeriei urbane: trecerea de pietoni din faţa restaurantului McDonald’s, din 19, respectiv bombardata stradă a Frunzei. Loc despre care, de asemenea, auzim de cel puţin trei ori pe an, că se va închide pentru lucrări de refacere.

Pe aici şi adulţii şi-o mai fură, că pietrele care străbat spaţiile dintre liniile de tramvai ar doborî şi o maşină de offroad luată pe nepregătite, darămite o suzetă îndesată neprofesionist în guriţa juniorului, şi care nu este ţinută de către mamă, tată şi copil laolaltă.

CITEŞTE ŞI   15 milioane de euro pentru străzi

Măi, bebe, puţină comprehensiune!

Repet: noi, gălăţenii ăştia mari, suntem vraişte. Votăm aiurea şi ne plângem la fel. Şi avem curiozităţi asemenea: mai există un Galaţi neştiut, care le place şi edililor noştri? Ei, când se plimbă – că doar copiii nu sunt invenţie exclusivă de contribuabil plebeu -, pe unde îşi duc bebeluşii?

Sau trebuie ca eu şi alţii să încercăm munca de lămurire: „Şşşşt, mami, nu sunt bani la buget, hai, taci cu mama, nu eşti deloc afectuos cu Primăria, ce urli aşa, ţucuraş?!”.

Citit 2074 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.