Salarii cu 37 la sută mai mari pentru profesori

Salarii cu 37 la sută mai mari pentru profesori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria din Lieşti le-a achitat dascălilor tot anul salarii mai mari cu 37 la sută, conform Legii 221/2008 şi hotărârilor judecătoreşti definitive * Conducerea ISJ susţine că nu se respectă Legea 330 şi că centrul financiar a prezentat la instituţii diferite state de plată diferite *

Se pare că profesorii de la unităţile şcolare din Lieşti sunt cei mai norocoşi din tot judeţul, fiind singurii care şi la ora actuală primesc salariile majorate cu 37 la sută, conform Legii 221/2008 şi conform hotărârilor definitive şi irevocabile obţinute în 2009.

În plus, primarul comunei, Iulian Boţ, se laudă că dascălii de la Lieşti sunt singurii din judeţ care în perioada  verii au primit indemnizaţiile de concediu fără să se fi aplicat reducerea de 25 la sută.

„Eu am avut banii şi am dat aceste indemnizaţii cu cinci zile mai devreme de apariţia ordonanţei care reducea veniturile bugetarilor cu 25 la sută”, ne lămureşte Iulian Boţ.

Conducerea ISJ susţine însă că majorarea salariilor cu 37 la sută este ilegală, întrucât nu se respectă Legea 330/2009: „E ceva ciudat aici. La noi, cei de la Lieşti ne-au prezentat nişte state de plată în care în decembrie 2009 profesorii şi-au primit salariile fără aplicarea Legii 221”.

„La Agenţia de Prestaţii Sociale au prezentat state în care se aplica mărirea de 37 la sută. Până la urmă cum au plătit salariile? Sunt două rânduri de state de plată. După care din ele s-au dat salariile? Dacă nu s-au dat majorate în decembrie 2009, conform Legi 330/2010, ar fi trebuit să primească  pe anul 2010 salariile la acelaşi nivel”.

„Am trimis toate documentele la Corpul de Control al Ministrului, să vedem ce se va decide. Până atunci, suntem nevoiţi să nu le vizăm statele de funcţii. Oricum ele nu sunt vizate din octombrie. Dar noi nu putem să-i oprim să primească în continuare salariile mărite”, ne spune inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu.   

„Să ne dea în judecată”

Primarul Lieştiului susţine că ISJ nu are nicio răspundere în salarizarea cadrelor didactice, instituţia nefiind ordonator de credite pentru lefurile profesorilor.

„În hotărârea judecătorească scrie că Primăria şi şcolile respective sunt obligate să plătească salariile majorate, nu ISJ-ul.   Să ne dea în judecată ca să diminueze salariile. Profesorii vor primi 37 la sută în plus inclusiv pe luna decembrie, pentru că avem fondurile necesare”, mai spune primarul Boţ.

Situaţia pare destul de încurcată. Rămâne să vedem ce decizie se va lua de către cei de la Corpul de Control al ministrului Educaţiei. Până atunci, profesorii lieşteni rămân dascălii cu cele mai mari salarii din judeţul nostru.

Citit 2119 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.