Se fură de la profesorii cu performanţe

Se fură de la profesorii cu performanţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că, de un an de zile, sunt ameninţaţi cu scăderea lefurilor şi frustraţi de drepturi prevăzute prin lege (majorări salariale, acordarea sutei de euro pentru materiale didactice, decontarea cheltuielilor de transport etc.), profesorii din învăţământul preuniversitar mai primesc un ghiont instituţional: distincţiile pentru performanţe profesionale deosebite nu se mai acordă!

Cadrele didactice care ar fi trebuit să primească anul acesta Diploma „Gheorghe Lazăr” sau Diploma de Excelenţă se vor alege doar cu nominalizarea.

Deşi până acum liderii sindicali şi cadrele didactice sperau că se vor acorda sumele de bani cuvenite pentru aceste distincţii, reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) au spulberat orice speranţă în acest sens dând vina pe Andronescu sau pe primării.

Notificare oficială

„Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a notificat inspectoratele şcolare judeţene că, din cauza nerespectării de către fostul ministru Ecaterina Andronescu a calendarului privind premierea cadrelor didactice performante din învăţământul preuniversitar, MECI nu poate emite, în luna octombrie, ordinul privind acordarea de distincţii personalului didactic îndreptăţit să le primească”.

„Ministerul Educaţiei a solicitat, iar inspectoratele şcolare judeţene au trimis, în termen, lista cadrelor didactice care au obţinut, în urma evaluării, validarea Consiliului de Administraţie al ISJ; în data de 9.06.2009, Direcţia Acreditarea, Evaluarea şi Performanţa în Cariera Didactică a solicitat tuturor ISJ-urilor confirmarea existenţei fondurilor pentru plata premiilor aferente distincţiilor”.

„Doar trei judeţe au confirmat posibilitatea acordării distincţiilor „Gheorghe Lazăr": Covasna, Prahova şi Bucureşti”, se arată în comunicatul MECI către toate inspectoratele din ţară.

Jecmăniţi cu zeci de milioane de lei vechi

Pentru că acordarea diplomelor este urmată de acordarea unor stimulente deloc de neglijat: 20 la sută din suma salariilor de bază pe ultimele 12 luni (în cazul diplomei "Gheorghe Lazăr" clasa I şi a Diplomei de Excelenţă), 15 la sută din aceeaşi sumă (clasa a II-a), respectiv 10 la sută din totalul ultimelor 12 salarii de bază (clasa a III-a), profesorii gălăţeni care au obţinut asemenea distincţii vor fi „arşi” destul de serios la buzunare.

Un profesor cu gradul I şi cu peste 25 de ani vechime are un salariu de bază de aproximativ 24 de milioane de lei vechi. Dacă ar fi primit Diploma „Gh. Lazăr” clasa I, i s-ar fi cuvenit aproximativ 19 milioane de lei vechi.

Subterfugii pentru economie la buget

Multe dintre cadrele didactice îndreptăţite să primească aceşti bani susţin că toată povestea este de fapt o găselniţă a Guvernului de a face economie lovind iar în oamenii care au obţinut performanţe.

„E un abuz. Aşa cum a fost şi acela când nu li s-au mai dat profesorilor suta de euro pentru cărţi şi altele. Se dă vina pe Andronescu, dar, de fapt, cred că vor să facă economie”, susţine şi liderul SIP, Valeriu Diculescu. 

Ca să mai îndulcească amarul profesorilor, Ministerul Educaţiei le promite că la anul vor avea prioritate la acordarea aceloraşi distincţii:

„Ministerul Educaţiei recunoaşte calificarea şi profesionalismul cadrelor didactice care au primit validarea consiliilor de administraţie ale inspectoratelor şcolare. Ca urmare, în anul financiar următor, inspectoratele şcolare judeţene vor acorda prioritate profesorilor care au fost validaţi de consiliile de administraţie în cursul acestui an”, se mai arată în comunicatul trimis la IJS.

„Să vedem pe unde vor scoate cămaşa”

Deşi nu cunoaştem situaţii concrete, se pare că unele cadre didactice gălăţene şi-a primit deja aceşti bani, deoarece nimeni nu se aştepta ca ordinul să nu mai fie semnat. Ca urmare, vor fi nevoite să-i dea înapoi.

„Să vedem pe unde vor scoate cămaşa cei care au semnat pentru acordarea banilor în avans, fără existenţa ordinului ministrului”, mai spune Diculescu.

Citit 1489 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.