Lacul Vânători şi 9 „munţi” de gunoi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbăta trecută, voluntarii Proiectului „Let’s do it, România!”, zona Galaţi s-au întâlnit la muncă voluntară. „De această dată, am cartat zona lacului Vânători. Acţiunea noastră nu a vizat zona de agrement a lacului, ci împrejurările, dealurile din apropiere, unde am constatat că sunt multe lipsuri în educaţia noastră privind respectarea mediului înconjurător”, ne-a spus Florin Valentin Tofan, manager de proiect pentru Galaţi, şef Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi.

Acţiunea de sâmbăta trecută face parte din activităţile pregătitoare marii campanii, gen „gunoiada”, din 24 septembrie 2011, când se aşteaptă ca voluntarii românii să iasă, cu mic cu mare, şi să adune PET-urile, gunoaiele vegetale şi de altă natură, aruncate la întâmplare pe plaiul mioritic.

„Am cartat aproximativ 20 de kilometri şi am constatat că atât gălăţenii care vin să facă agrement, cât şi lucrătorii din agricultură aruncă la voia întâmplării PET-uri, hârtii, tot ce nu le mai trebuie, lăsând în urma lor o imagine jalnică. Nu este un loc călcat de om care să nu fi lăsat o urmă de gunoi Am estimat că cele 9 mormane de gunoi din preajma lacului Vânători echivalează cu aproximativ 40 saci de gunoi”, spune Florin Tofan.

Plan virtual la… spaţiul verde

Campania de salubrizare din 24 septembrie 2011 are drept scop implicarea fiecăruia dintre noi în acţiunea de curăţare şi igienizare a puţinului spaţiu verde care a mai rămas pe cap de român.  Apropo. Ştiţi cât spaţiu verde revine fiecărui român în aceste vremuri? Noi am încercat, dar mare lucru nu am aflat, decât în privinţa unui posibil plan virtual…

Potrivit programului guvernamental, până la sfârşitul anului 2010, ar fi trebuit ca fiecare român să beneficieze de 20 de metri pătraţi de spaţiu verde, iar până în decembrie 2013 să atingă 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

Cât despre gălăţeni, renumiţi în ultimele două decenii la predilecţia pentru betoane, cantitatea de verdeaţă este cu mult sub nivelul mediu pe ţară, „între 2,8-3 metri pătraţi pe cap de locuitor”, reţinem din surse ale Gărzii de Mediu Galaţi. 

Invitaţie la parteneriat

Revenind la viitoarea campania „Let’ do it, România”, spunem că la Galaţi şi-au anunţat participarea instituţiile administraţiei locale de stat, cele de protecţia mediului, societăţile de salubrizare şi situaţii de urgenţă.

Lista rămâne deschisă şi pe această cale invităm şi pe alţi gălăţeni se implice. Sunt aşteptaţi în acest parteneriat factorii educaţionali, ONG-urile, instituţiile de cultură, organizaţiile de mediu şi bineînţeles, agenţii economici.

Cei care doresc să-şi anunţe participarea, pot da un semn la adresele:   Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 1253 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.