Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Creștinii ortodocși prăznuiesc miercuri, cu post mare și rugăciune, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. E ultima mare sărbătoare a verii și a anului bisericesc, care se încheie la 31 august și care aminteşte de sfârşitul violent de care a avut parte prorocul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Spiritualitatea ortodoxă îl cinstește pe 29 august pe Prorocul Ioan, cel care avea să devină Botezătorul Domnului. Ioan Botezătorul este ultimul dintre prorocii Vechiului Testament şi în acelaşi timp veriga de legătură dintre cele două Testamente.

Acesta s-a născut la Orini, în familia preotului Zaharia. Sfânta Scriptură consemnează legături între mama lui Ioan, Elisabeta, şi Maica Domnului. Mai exact, potrivit Sfintei Scripturi, Ioan a săltat în pântecele mamei sale atunci când Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria.

De fapt, Ioan s-a născut cu doar şase luni înaintea Mântuitorului. După ce creşte, Ioan începe să vestească venirea Mântuitorului Hristos. A fost toată viaţa un premergător al Acestuia. Proorocul Ioan este cel care îl va boteza pe Iisus Hristos, la apa Iordanului.

După Botezul Domnului, împăratul Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, a ordonat uciderea "celui mai mare Proroc născut din femeie". Ioan Botezătorul a fost cel care L-a arătat pe Hristos Mesia - "Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii". El l-a mustrat aspru pe rege că trăia în păcat cu Irodiada, soţia fratelui său, Filip, deşi era căsătorit cu fiica lui Areta, împăratul Arabiei. "Înaintemergătorul Domnului" a fost întemniţat în închisoarea palatului regal, lângă Marea Moartă.

Pe când regele îşi serba ziua, Ioan a fost ucis prin tăierea capului, la dorinţa expresă a Irodiadei. Împărăteasa a poruncit să fie îngropat capul Prorocului într-un loc ascuns - ca nu cumva, atingându-se de trup, să învieze.

Ortodocșii îl sărbătoresc de şase ori pe Ioan Botezătorul

Sfinţii din calendarul ortodox sunt sărbătoriți, de regulă, la data trecerii la Domnul. Există și  excepţii, cum e în cazul sărbătorilor dedicate Maicii Domnului sau lui Ioan Botezătorul, cărora li se prăznuiesc şi naşterea sau evenimente importante din viaţa duhovnicească.

Spre exemplu, Maicii Domnului îi sunt închinate mai multe sărbători, cele mai importante fiind Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică), pe care am prăznuit-o la 15 august, și Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică), pe care o vom sărbători pe 8 septembrie.

Lui Ioan Botezătorul, Biserica îi închină şase sărbători: zămislirea - pe 23 septembrie, naşterea - pe 24 iunie, soborul - pe 7 ianuarie, tăierea capului - pe 29 august, prima şi a doua aflare a capului - pe 24 februarie şi a treia aflare a capului - pe 25 mai.

Miercuri, zi de post aspru

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una de post negru. Potrivit tradiţiei româneşti, în această zi nu se bea vin roşu (oricum nu s-ar fi băut, pentru că e post negru), nu se mănâncă fructe şi legume rotunde (varză, mere, căpăţâni de usturoi), roşii sau negre, care amintesc de sângele vărsat la Tăierea Capului. De asemenea, tradiţia spune că nu se taie nimic cu cuţitul şi că toate bucatele trebuie rupte cu mâna.

Citit 1925 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 22:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.