Să declarăm copilul

Să declarăm copilul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* …şi nu cumva să îl uităm la maternitate! *

Ca urmare a creşterii problemelor financiare ale populaţiei, există pericolul ca părăsirea bebeluşilor în maternitate să ia amploare. Să nu uităm, aşadar, că obligaţia părinţilor este de a înregistra la oficiul de stare civilă naşterea nou-născutului şi de a obţine certificatul de naştere al acestuia.

Drumul la Protecţia Copilului

În cazul în care părinţii au o situaţie materială care nu le permite creşterea în condiţii decente a copilului, există posibilitatea legală de a solicita internarea acestuia într-o unitate de ocrotire socială, de a fi dat unui asistent maternal sau de a fi adoptat.

În toate aceste cazuri, copilul trebuie să aibă naşterea înregistrată la starea civilă şi ulterior părinţii trebuie să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul de domiciliu (în cazul judeţului nostru, adresa este strada Brăilei, numărul 138 B).

Infracţiunea de abandon

Abandonarea nou-născutului în maternitate sau, mai grav, în alte locuri, precum şi părăsirea copiilor de către părinţi reprezintă infracţiunea de abandon de familie prevăzută şi pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă.

În vederea înregistrării naşterii copilului la oficiul de stare civilă este necesar ca părinţii acestuia să deţină acte de identitate valabile.

Vă reamintim că până pe 6 decembrie programul de lucru cu publicul pentru serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor a fost stabilit între orele 8,00 şi 20,00, de luni până sâmbătă. Pe 6 decembrie, programul va fi de la ora 8,00 la 21,00.

Citit 867 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.