Învăţământul, pe un butoi de pulbere

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicaliştii acuză ministerul de  patru încălcări ale legii într-o singură notă internă *

După ce comisia paritară ISJ – sindicate stabilise, la începutul acestei săptămâni, că se vor lua zilele de concediu fără plată în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie, o notă internă venită de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) răstoarnă tot ce s-a stabilit.

În documentul sosit de la MECI, se precizează că profesorii sunt obligaţi să efectueze concediul fără plată în vacanţa de iarnă, pentru luna noiembrie, între 21-24 decembrie şi, pentru luna decembrie, în zilele de 28-31 decembrie.

„Decizia MECI este abuzivă”

La auzul acestor veşti, sindicaliştii au sărit ca arşi, susţinând că decizia MECI este abuzivă şi  încalcă legea: 

„Ministerul nu avea dreptul să dea această notă întrucât nu este angajatorul. Conform legii, numai angajatorul - respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean, poate lua această decizie”.

„Chiar dacă ar fi avut acest drept, Legea 329 prevede la articolul 10, aliniatul 3 că măsurile respective trebuie să fie luate cu acordul salariatului, după consultarea organizaţiilor sindicale. Or, deja există un acord între ISJ Galaţi şi sindicatele reprezentative”.

„Articolul 10, aliniatul 4 menţionează că nu pot fi efectuate mai mult de patru zile libere într-o lună, ori MECI ne impune să luăm 8 zile în luna decembrie. Perioada de vacanţă de iarnă este perioada în care se fac concediile de odihnă de către cadrele didactice, concedii care deja au fost plătite la începutul vacanţei de vară”.

„Aşadar, MECI dovedeşte încă o dată că reprezintă instituţia statului care încalcă cel mai mult legile. În aceste condiţii, solicităm Ministerul Educaţiei să aplice reducerile de cheltuieli de personal prin concedierea  tuturor semnatarilor acestei note care fac parte din ministerul de resort”, se arată în comunicatul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. 

„Suntem subordonaţi ministerului”

Deşi conducerea ISJ este semnatară a acordului prin care fusese stabilită perioada de concediu între 26 noiembrie – 4 decembrie, inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine că se va reveni asupra deciziei iniţiale:

„Suntem subordonaţi MECI şi trebuie să respectăm precizările. Vom trimite nota de la minister în toate unităţile şi le vom cere s-o respecte”.

Cât despre ilegalităţile pe care MECI le-ar comite prin această decizie şeful ISJ spune:

„E o chestiune de interpretare a legii care, pe de altă parte, spune că reducerea de 15,5 la sută din salariu trebuie s-o suporte toţi bugetarii şi că acest lucru se va face fără a fi afectată activitatea instituţiilor. Ca urmare, profesorii trebuie să-şi ia concediile fără plată în vacanţă”.

Ca urmare, cei care şi-au făcut planuri de vacanţă pentru perioada 26 noiembrie – 4 decembrie vor fi nevoiţi să mai aştepte.

Citit 1716 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.