Să intrăm în Postul Paştelui pregătiți sufletește!

Să intrăm în Postul Paştelui pregătiți sufletește!
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

De luni, începe cel mai lung şi mai greu post de peste an. Abia pe 28 aprilie, când vom prăznui Învierea Domnului, vom putea mânca iarăşi "de dulce".

Sfinţii părinţi ne învaţă că nu doar dieta contează. Se poate spune că importanţa regimului alimentar e mai mică decât cea a pregătirii spirituale, astfel încât postul nostru să aibă rost. Călugării au înţeles cel mai bine taina postului: "În post, contează foarte mult să vă iertaţi unul pe altul. Poţi să mori de foame, nu are niciun rost postul tău până nu te împaci cu celălalt. Unii nu-şi vorbesc cu anii. Dar postesc în fiecare post. Vai de postul lor", spunea părintele Sofian Boghiu, unul dintre cei mai importanţi monahi din istoria isihasmului românesc.

Am primit la redacţie şi o „comunicare de mare folos” de la preotul Costică Cimpoeşu, paroh al Bisericii Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Bădălan, care aminteşte credincioşilor că „dacă de multe ori nu am respectat şi păzit poruncile Domnului, a venit timpul să ne îndreptăm dacă avem dorinţa şi puterea să o facem. E timpul să ne iertăm pe noi înşine şi apoi să ne cerem iertare de la cei din jurul nostru, ca apoi să iertăm şi pe ceilalţi. Dacă vom respecta acest lucru, vom aştepta cu bucurie marea sărbătoare duhovnicească a Sfintei Învieri a Domnului nostru Isus Hristos. Eu îmi cer iertare de la toţi cei cărora, fără voia mea, le-am greşit şi voi depune efort ca acest lucru să nu se mai repete”.

Postul Sfintelor Paşti este o perioadă a înfrânării. Zilele de post aspru vor alterna cu cele în care se va da dezlegare la ulei şi vin. Vor fi însă şi zile de post negru, în care cei care ţin cu stricteţe cont de recomandările Bisericii vor mânca abia seara. Pe durata celor şapte săptămâni de post, vor fi doar două dezlegări la peşte. Prima, pe 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, iar a doua, pe 21 aprilie, în duminica Floriilor.

Citit 2163 ori Ultima modificare Vineri, 08 Martie 2019 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.