Biblioteca stradală a ajuns coş de gunoi

Biblioteca stradală a ajuns coş de gunoi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În vara anului trecut, Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" din Galaţi, în colaborare cu Primăria Municipiului Galaţi, lansa proiectul educaţional "Căsuţa cu poveşti", în Grădina Publică, prin instalarea unei mici biblioteci stradale, care să le ofere trecătorilor acces liber la cărţi.
Regulamentul era simplu şi consta în înlocuirea cărţii împrumutate cu alta, care să poată fi luată de un alt cititor, obiectivul principal fiind acela de a stimula lectura, mai ales în rândul tinerilor, în vederea îmbunătăţirii vocabularului, memoriei şi imaginaţiei.
Curioşi să vedem starea actuală a bibliotecii şi importanţa pe care gălăţenii o acordă cărţilor, i-am făcut o vizită scurtă, îmn urma căreia am rămas complet dezamăgiţi de modul în care au fost folosite resursele ei modeste. Copertele cărţilor lipseau cu desăvârşire, iar paginile lor erau deşirate pe rafturile căsuţelor de lectură, aşijderea gândurilor celor care le-au atins cu nepăsare şi dispreţ. Mai mult chiar, "utilizatorii" au considerat oportun să ofere la schimb coji de seminţe, PET-uri de bere şi ambalaje goale, transformând biblioteca stradală într-un coş de gunoi.
Dezamăgirea care mi-a încolţit în inimă, născută din frustrarea cititorului pasionat, s-a mai domolit puţin la întâlnirea unei păreri similare, semn că lectura mai are încă şanse reale de supravieţuire. "Ideea este foarte bună, dar, din păcate, oamenii care au acces la servicii de genul acesta sunt lipsiţi de educaţia de bază şi de respect", ne-a mărturisit o cititoare.
Grădina Publică are sistem de supraveghere video, care pare însă insensibil la "ucigaşii" de cultură.

Citit 2465 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 17:52

4 comentarii

 • postat de PROF.DR.MIHAI MORARU
  Luni, 11 Martie 2019 22:02
  79.116.109.***
  BAI ,STEFANE,CATE CARTI MARI AI CITIT IN VIATA ,macar ,,AMINTIRI DE COPILARIE ,,,CA SINCER NU INDRAZNESC SA TE INTREB CUMVA DE ,,FRATII KARAMAZOV,,, ,RAZBOI SI PACE ,,, SI ALTELE DE ACELASI NIVEL!!!UN CELEBRU OFITER NAZIST ,GOEBBLES ,latfel un om foarte cultivat,meloman pretentios , A SCRIS TOTUSI CA ,ATENTIE ,,CAND AUD CUVANTUL CULTURA IMI VINE SA PUN MANA PE REVOLVER,,!!!NOROC CA TU NU AI IN DOTARE REVOLVER CA FLOAREA INTELECTUALITATII GALATENE AR FI CIURUITA INTR-O SECUNDA!!!,,MENS SANA IN CORPORE SANO,, SPUNEAU LATINII,, SANA ,SANATATEA SE CULTIVA IN SALA DE SPORT SI PE TERENUL AFERENT,MENS,ADICA MINTEA,SE CULTIVA IN SCOLI SI BIBLIOTECA!!!AM FOST LA NEMTI,AM LUAT CARTI DIN ASTFEL DE BIBLIOTECI STRADALE,ERAU DE CALITATE LITERARA,MULTE ,CU ASPECT INGRIJIT, SI CINSTIT,NU CRED CA CINEVA SA LE FI LUAT PENTRU APRINS GRATARUL IN PADURE !!!!DE AIA ,PE INTELESUL TAU,NEMTII SUNT CREMA CIVILIZATIEI LUMII IAR NOI NE INTRECEM CU ULTIMILE TARI LA NUMARUL DE ANALFABETI INDOBITOCITI DE IGNORANTA ,BAUTURA SI ,IN PRIMUL RAND PROSTIE CRASA!!!IN REST,SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Liceul Tehnologic ,,Aurel Vlaicu
  Luni, 11 Martie 2019 21:26
  5.13.165.***
  Casutele au fost reamenajate pe data de 08.03.2019 de catre elevii Liceului Tehnologic ,,Aurel Vlaicu". Invitam pe aceasta, cale iubitorii de lectura sa viziteze Gradina Pubilca.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Cetățean
  Luni, 11 Martie 2019 10:31
  81.196.55.***
  Când cultura este acoperită de gunoaie, civilizația dispare.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Stefan
  Luni, 11 Martie 2019 07:22
  86.124.205.***
  Dispret total fata de cultura! Si tonul este dat de sus... "Avem prea multi filozofi... ne trebuie tinichigii... barbatia nu se invata la librarie".
  5
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.