Biblioteca stradală a ajuns coş de gunoi

Biblioteca stradală a ajuns coş de gunoi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În vara anului trecut, Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu" din Galaţi, în colaborare cu Primăria Municipiului Galaţi, lansa proiectul educaţional "Căsuţa cu poveşti", în Grădina Publică, prin instalarea unei mici biblioteci stradale, care să le ofere trecătorilor acces liber la cărţi.

Regulamentul era simplu şi consta în înlocuirea cărţii împrumutate cu alta, care să poată fi luată de un alt cititor, obiectivul principal fiind acela de a stimula lectura, mai ales în rândul tinerilor, în vederea îmbunătăţirii vocabularului, memoriei şi imaginaţiei.

Curioşi să vedem starea actuală a bibliotecii şi importanţa pe care gălăţenii o acordă cărţilor, i-am făcut o vizită scurtă, îmn urma căreia am rămas complet dezamăgiţi de modul în care au fost folosite resursele ei modeste. Copertele cărţilor lipseau cu desăvârşire, iar paginile lor erau deşirate pe rafturile căsuţelor de lectură, aşijderea gândurilor celor care le-au atins cu nepăsare şi dispreţ. Mai mult chiar, "utilizatorii" au considerat oportun să ofere la schimb coji de seminţe, PET-uri de bere şi ambalaje goale, transformând biblioteca stradală într-un coş de gunoi.

Dezamăgirea care mi-a încolţit în inimă, născută din frustrarea cititorului pasionat, s-a mai domolit puţin la întâlnirea unei păreri similare, semn că lectura mai are încă şanse reale de supravieţuire. "Ideea este foarte bună, dar, din păcate, oamenii care au acces la servicii de genul acesta sunt lipsiţi de educaţia de bază şi de respect", ne-a mărturisit o cititoare.

Grădina Publică are sistem de supraveghere video, care pare însă insensibil la "ucigaşii" de cultură.

Citit 2637 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.