Legea supermarketurilor, intens criticată. Cum pierd teren producătorii români la ei acasă

Legea supermarketurilor, intens criticată. Cum pierd teren producătorii români la ei acasă
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Aproximativ 80 la sută dintre români caută în mod special produse autohtone atunci când merg la cumpărături, arată un studiu în domeniul retail, realizat de compania MKOR Consulting (Market Opportunity Research). Această predilecție pentru produsele românești este datorată şi faptului că oamenii vor să contribuie la bunăstarea țării, dar și fiindcă, pur şi simple, le consideră superioare celor de import.

Legea privind comercializarea produselor alimentare, așa-zisa lege a supermarketurilor, intens criticată, părea să vină, din anul 2016, în sprijinul producătorilor autohtoni. Retailerii erau obligaţi să aibă la raft minimum 51 la sută produse alimentare autohtone. Mai mult, comercianții erau obligați să aloce spaţii distincte de expunere şi vânzare pentru produsele româneşti.

În februarie 2017, însă, Comisia Europeană a lansat o procedură de sancționare a României pe tema acestor obligativități, motivând că actul normativ încalcă legislația europeană cu privire la libera circulație a mărfurilor. În urma acestei proceduri, Camera Deputaților a adoptat un nou proiect legislativ, care prevede modificări substanțiale și elimină practic obligația retailerilor ca din produsele comercializate jumătate să fie românești. Astfel, în Monitorul Oficial nr. 274 din 1 aprilie 2020 a fost publicată Legea nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, iar noile prevederi legislative au intrat în vigoare pe 16 mai. Pentru modificarea contractelor aflate în desfășurare, comercianții au la dispoziție șase luni și abia apoi am putea vedea primele efecte ale noii legi în supermaketuri.

Ce presupune noua lege

Conform modificărilor aduse de Legea 28/2020, comercianții nu mai sunt obligați să asigure spații de expunere distincte pentru produsele românești. Totodată, este înlăturată obligația de a achiziționa din lanțul alimentar scurt produse alimentare în proporție de 51 la sută din volumul de marfă. Legea mai înlătură și obligația comercianților de a organiza evenimente de promovare și vânzare a produselor românești. Ca urmare, comercianții vor putea organiza evenimente de promovare a produselor alimentare indiferent de originea acestora. În ceea ce privește termenele de plată, regula instituită este că termenul de plată se va stabili de către părți, fiind înlăturat termenul anterior de maxim 30 de zile calendaristice de la recepția produselor. În cazul produselor alimentare proaspete, termenul stabilit de părți nu poate fi mai mare de 14 zile lucrătoare de la recepție, noua lege mărind termenul stabilit anterior, de șapte zile calendaristice.

În ce măsură vor fi afectați producătorii

Am luat legătura cu mai mulți producători locali, însă aceştia, deși nemulțumiți de noile reglementări, au refuzat să ne ofere declarații.

Pe de altă parte, Daniel Biciilă, cofondator al băcăniilor Dasano, care comercializează produse tradiționale românești, și-a exprimat punctul de vedere în legătură cu acest subiect. Acesta consideră că, în forma sa inițială, legea intervenea în mecanismele de piață, restricționând, într-o oarecare măsură, libertățile operatorilor de retail. "Este clar că prevederile Legii 28/2020 dezavantajează producătorii români, comparativ cu prevederile anterioare, însă, din punctul meu de vedere, această lege reglementează și liberalizează piața, lăsând cererea și oferta să se echilibreze. Marii retaileri vor aduce produsele care se cer de către consumatori, așadar este de datoria noastră să alegem produse românești atunci când mergem la cumpărături, dacă dorim să susținem economia românească", a declarat Biciilă.

Preşedintele Camerei de Comerţ din Galaţi, ferm împotriva legii

Părerea producătorilor locali a fost la fel de greu de obținut, adâncindu-mi, astfel, convingerea că legea menționată, deși a cunoscut de-a lungul timpului modificări, nu a adus niciodată avantaje certe producătorilor noștri.

Ion Mocanu, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Galați, ne-a oferit, însă, declarații, arătându-și dezaprobarea cu privire la noile măsuri, care nu încurajează producția și economia românească. "Din nefericire, această lege, ca și multe altele, care sunt transpunerea unor directive europene în legislația românească, interpretată, de foarte mule ori, în mod incorect de către funcționarii români, puși să dea o formă nouă a legislației. Nu este absolut deloc în avantajul producătorilor români și le creează un dezavantaj cert producătorilor autohtoni. La nivelul Camerei de Comerț Galați, dar și la nivelul Camerei Naționale a României, în calitate de vicepreședinte, am lucrat la un material care propunea mărirea spațiilor destinate produselor românești în toate magazinele din ţară. Noua lege vine în contradicție cu ceea ce Camera de Comerț și Industrie a României a promovat către Guvernului României. Nu sunt, din punctul meu de vedere, niciun fel de justificări pentru această modificare brutală, care creează o stare de nemulțumire în rândul producătorilor români. Cred că acest lucru ar trebui regândit sau ar trebui regăsită o posibilitate. Dacă nu una care să fie în total dezacord cu legislația europeană, măcar una de ameliorare a acesteia", a declarat Ion Mocanu.

Citit 4571 ori Ultima modificare Marți, 26 Mai 2020 21:22

7 comentarii

 • postat de Aad
  Marți, 26 Mai 2020 18:32
  70.25.40.***
  Peste tot e aceeasi chestie. Insa nu te opreste nimeni sa promovezi produse autohtone. Peste tot sunt personalitati ale vietii culturale, stiintifice, ale vietii politice, care iti reamintesc sa cumperi produse locale, nationale, autohtone etc. Si nu este ilegal, nu contravine nici unui regulament sau tratat, daca primul ministru spune "sa ajutam economia Romaniei, cumparati romaneste" etc., etc..... Dar daca el e primul care pleaca in concediu in Maldive si se trateaza la clinica din Viena, cumpara produse Fabrique en France si conduce Volkswagen, nu mai iesi nicaieri.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Roman
  Marți, 26 Mai 2020 16:18
  82.137.10.***
  Romania este doar piata de desfacere, groapa de gunoi si exportatoare de mana de lucru calificata si ieftina.
  Doar noi putem salva tara!
  Hai sa cumparam produse romanesti.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Intunericul de la capatul tunelului
  Marți, 26 Mai 2020 16:15
  77.111.245.***
  Din 1990 dar, mai cu seama, incepand cu semnarea tratatului de preaderare la ue si pana in clipa asta ROMANIA este intr-o prabusire continua...depopularea tarii de populatia apta de munca a ajuns la cote alarmante...aproape toate resursele naturale au fost secatuite si actiunea continua in forta... profitul realizat de firmele care activeaza in tara se scurge in strainatate intr-o hemoragie de neoprit...industria si agricultura si zootehnia au fost spulberate...sistemul medical este in degringolada totala...populatia a fost redusa la stadiul intelectual de brute si, mai mult decat atat, se observa in ultimele luni de zile, prin fel si fel de tertipuri (politice, legislative, manipulative...) care se insinueaza pe nesimtite, cu pasi mici, cum se atenteaza insasi la integritatea si siguranta fizica si la drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor.

  Drept rezultat al acestui asediu permanent si concertat la care este supusa ROMANIA, s-a ajuns la stadiul in care tara nu mai are niciun atu prin care sa isi apere, sa-si sustina interesele si, in mod vizibil pentru oricine, ne aflam in situatia in care suntem la mana oricui, oricine poata sa faca orice in tara asta fara ca nimeni sa poata sau sa intentioneze sa se opuna in nicio privinta. Conducerea tarii, cei care se afla la putere, nu au absolut nicio orientare, nicio pozitie pragmatica de abordare a crizei in care se afla tara si nicio intentie de a corecta lucrurile, opozitia este absolut scoasa din ecuatie si este aproape inexistenta iar populatia este debusolata si apatica si total dezinteresata de orice lucru esential si important, este dezinteresata de ceea ce se intampla cu insasi de propria persoana (!!!) , abandonandu-se in voia unei clase politice incompetente, iresponsabile si impotente...

  Situatia in care se afla productia si comertul cu produse alimentare (la fel ca toate celelalte activitati economice si nu numai...) din ROMANIA este exact rezultatul urmarii acestei traiectorii total gresite pe care ne aflam si pe care nu se intrevede niciun fel de interes din partea nimanui de a o corecta.
  0
  9
  Raportează
 • postat de pedro
  Marți, 26 Mai 2020 12:03
  89.39.81.***
  Daca am invatat ceva din istorie , e chestia asta : " Daca ceva din afara e bun pentru noi , la noi e vazut rau si e luat la rost de cate-un gica contra " . E trist !
  8
  1
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Marți, 26 Mai 2020 08:46
  5.13.214.***
  Deobicei marfa romaneasca e mai buna dar si mai scumpa. Totul e pana la pret.
  8
  18
  Raportează
 • postat de Roman
  Marți, 26 Mai 2020 08:00
  81.12.150.***
  "Asa-i romanul...".
  Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, A. I Cuza. Asa a fost romanul.
  Acum suntem calcati in picioare si furati de toti, dar in primul rand de ai nostri....
  4
  25
  Raportează
 • postat de vlad
  Marți, 26 Mai 2020 01:25
  89.137.136.***
  Acum v-ati convins ce inseamna uniunea europeana? inseamna ca cei care v-au cotropit fac si legile in favoarea lor isi vand produsele lor scumpe si proaste pe teritoriul nostru. Si cotropiti si cu banii luati si otraviti de e-uri.
  Solutia este ca romanii sa faca ei magazine si supermarketuri cu produse doar din romania si de la toti producatorii din tara si ce nu aveam la noi in tara ca portocale . banane si altele sa punem si pe acelea la raft dar facand noi preturile si dand pentru romani ieftin si bun astfel incat toti sa isi permita si sa traiasca bine si frumos.
  Romani ! SUA nu va ajuta, Rusia nici atat, Uniunea Europeana la fel. Numai noi ne putem ajuta si ne putem lua tara inapoi iar tradatorii care au vandut tara si au jefuit-o vor raspunde.
  Nu vedeti ce fac nemernicii?
  - taie padurile si vand bustenii si inapoi se intoarce mobila scumpa deci si cu padurile taiate si cu banii luati de strainii cotropitori
  - ne iau graul cel bun si ecologic si fac paine buna pt ei si noua ne dau paine congelata proasta tot din graul nostru
  - muncim pentru ei si profitul se duce la ei si ne iau si banii prin taxe impozite si ne dau salarii mici deci sclavi la noi in tara
  - ne vand rosii cu pesticine iar rosia noastra mai buna cand ajunge pe raft o pun la pret mai mare ca sa cumparam marfa lor si a noastra se strica pe raft
  - ne inseala punand un pret la raft si cand ajungi la casa dupa ce platesti constati ca e alt pret

  Munca noastra si rodul nostru trebuie sa fie al nostru si nu sa ia strainii si tradatorii de tara tot si voi sa fiti saraci si sclavi o viata

  In america cand va duceti vi se cere viza dar americanul vina in tara la noi fara viza. De ce? Daca ei ne trateaza asa si noi sa ii tratam la fel si sa le punem vize.

  Romanii v-au tradat pentru o punga cu banii, au distrus tara si au jefuit-o de 30 ani, america nu ne vrea binele, rusina nu, ue nu , israel nu , unii vecini nu. Doar romanii adevarati si adevaratii conducatori mai pot face ceva pentru poporul asuprit. Sa ne luam tara inapoi!

  Eu cumpar doar produse romanesti ca sa ajut romanul!
  14
  35
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.