Milostenie pentru 135 de gălăţeni

Milostenie pentru 135 de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Au fost sfinţite două frumoase lucrări, Cantina parohială şi Centrul de copii *

La sfârşitul săptămânii trecute, pe 12 decembrie, mulţi dintre creştinii din municipiul Galaţi au mers în pelerinaj la Biserica „Sfântul Spiridon” din Cetatea „Sfântului Apostol Andrei”.

Era zi de hram, era ocazia cea mai bună pentru ca toţi creştinii cu evlavie la acest Sfânt al lui Dumnezeu să răspundă prin participare, închinare şi comuniune.

Deşi ger, încă de la primele ore ale dimineţii, şirul pelerinilor făcea înconjurul curţii bisericii ieşind în stradă. În tăcere, creştinii aşteptau cu mic cu mare la închinare, iar după întâlnirea cu Sfântul Spiridon, pelerinii s-au aşezat în rugăciune la Sfânta Liturghie săvârşită de Arhiepiscopul locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian. 

Anul acesta,  rugăciunea creştinilor gălăţeni din Parohia „Sfântul Spiridon” - unde slujeşte o triadă de preoţi, părintele paroh Vasile Mogoş, părintele Nicoale Grosu, astăzi în vârstă de 96 de ani, şi părintele Constantin Dima - s-a împlinit în fapta de milostenie.

Şi dacă de peste şaisprezece veacuri Sfântul Spiridon cheamă zilnic la rugăciune, în Biserica Dreptmăritoare Universală, la parohia gălăţeană, rugăciunea s-a împlinit în faptă după mai bine de 150 de ani.

La acest hram, Arhiepiscopul locului a sfinţit două straşnice lucrări - Cantina parohială care asigură o masă caldă, în medie, pentru o sută de persoane pe zi şi Centrul pentru copii „Sfântul Spiridon” care a salvat de la abandon şcolar şi de la sărăcie 35 de copii.

„Suntem opt fraţi în casă şi trei dintre noi beneficiem de milostenia pe care Sfântul Spiridon o face pentru cei necăjiţi, ne-a mărturisit Mihaela M., beneficiară a amintitului proiect. Sărbătoarea din acest an a fost una mare şi mă bucur că am avut ocazia să particip şi să-l întâmpin pe Înalt Prea Sfinţitul Casian cu pâine şi sare, ca la o mare casă...”.

„Este o zi de mare bucurie pentru mine şi pentru toţi colegii mei, ne-a spus Dorinel, un alt beneficiar al acestui proiect comunitar. Este un mare câştig pentru noi că suntem ajutaţi la teme şi nu ne mai ducem la şcoală cu teamă...”.

Între cei 1500-2000 de creştini care veniseră la sărbătoarea Sfântului Spiridon, erau la sărbătoare şi voluntarii - profesori de la câteva şcoli din Galaţi, îndeosebi de la Şcoala nr. 16 - care s-au implicat în acest proiect de parteneriat între Arhiepiscopia Dunării de Jos, Primăria Galaţi şi Ministerul Muncii.

„Prezenţa mea la această activitate de pregătire a copiilor este o formă de mulţumire adusă lui Dumnezeu, este o formă de a mă ruga prin fapte”, ne-a spus doamna Ionica Leca, învăţătoare la Şcoala nr. 16:

„Nici o clipă nu am impresia că fac ceva pentru mine personal, bucuria mea vine din bucuria copiilor pe care-i sprijin cum pot pentru a învăţa, pentru a-şi lumina mintea, cugetul şi sufletul...”.

Afară, în curtea sfântului locaş, deşi Sfânta Lirurghie se terminase, credincioşii care nu reuşiseră să se închine la Icoana Făcătoare de Minuni a Sfântului Spiridon aşteptau:  

„Am venit la Sfântul Spiridon ca să-i cer sănătate, ne-a spus Carola, o copilă în vârstă de 7 ani. Sfinţii sunt buni şi sunt frumoşi şi se roagă neîncetat pentru noi. Şi de aceea am venit, ca să-mi zâmbească Sfântul...”.

În Parohia  „Sfântul Spiridon”, o triadă de preoţi şi câteva zeci de voluntari convertesc rugăciunea în fapta de milostenie pentru aproapele. Şi aproapele se regăseşte în cei 135 de beneficiari ai celor două proiecte de aici.

„Cine îşi ajută semenii săvârşeşte o altă liturghie, a spus în contextul sărbătorii Înalt Prea Sfinţitul Casian. Aceasta este liturghia de la inima semenului nostru - bătrân neajutorat, bolnav sau copil sărac”.

Citit 659 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.