Zebre pictate cu mesaje pentru pietoni

Zebre pictate cu mesaje pentru pietoni

Prieteni pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)
10 comentarii

Zeci de accidente rutiere care s-au produs pe trecerile de pietoni, atât din vina acestora cât şi a şoferilor, s-au înregistrat de la începutul anului doar în muncipiul Galaţi. Pentru a preveni, cel puţin în privinţa pietonilor - victime sigure - ca astfel de evenimente să se producă prea des, un grup de iniţiativă civică a găsit o modalitate mai neobişnuită de a-i educa pe participanţii la trafic.

Vorbitul la telefon, neasigurarea corespunzătoare, săritul dintre maşini parcate în "buza" marcajului sau pur si simplu ignorarea maşinior odată ce au păşit pe trecere sunt principalele păcate ale pietonilor care nu odată ajung victime "cu dreptatea în mână". Pentru că marcajul pietonal nu oferă protecţie absolută, este necesar ca oamenii să fie precauţi, iar pentru a-i obliga să îşi ia măsurile elementare de prevenţie membrii unui grup de iniţiativă civică din Galaţi - "Prieteni pentru Galaţi" - au pus mână de la mână şi după modele deja implementate în oraşe precum Arad sau Cluj-Napoca au "supramarcat" câteva zebre din oraş. Au ales, deloc întâmpător, una dintre cele mai periculoase artere din municipiu, strada Oţelarilor, unde, din noaptea de miercuri spre joi, marcajele poartă inscripţii educative de genul "Uită-te în stânga!", "Ia-ţi copilul de mână!" sau "Lasă telefonul!". Mesaje care, speră iniţiatorii, nu doar să îi avertizeze la o atenţie sporită pe pietoni, dar să îi şi atragă pentru a le folosi cât mai des, în detrimentul locurilor nemarcate, unde traversarea este, desigur, neregulamentară şi periculoasă.
"Ne-am gândit că dacă trecerile pentru pietoni ar vorbi cu noi, ne-am împrieteni mai mult cu ele şi le-am folosi mai des şi mai corect. Aşa că am transformat majoritatea trecerilor de pietoni de pe bulevardul Oţelarilor în treceri care comunică cu pietonii în stilul unui părinte grijuliu", au comunicat reprezentanţii grupului de iniţiativă.

20 de accidente pe treceri

Este numărul accidentelor rutiere produse pe marcajele pietonale numai în municipiul Galaţi, de la începutul acestui an, ceea ce înseamnă o medie de patru evenimente pe lună. Opt dintre acestea au fost apreciate drept grave de poliţişti, care au deschis, în toate cazurile, dosare penale pentru vătămare corporală din culpă. Vina nu le-a aparţinut întotdeauna şoferilor, ci şi pietonilor, care au crezut, în unele cazuri, că traversarea se poate face pe zebră chiar dacă semaforul indică culoarea roşie. "Principalele cauze ale accidentelor pe trecerile de pietoni au fost traversarea neregulamentară, viteza neadaptată şi neacordarea de prioritate", a subliniat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. De spus ar mai fi că iniţiativa inscripţionării marcajelor cu mesaje a beneficiat de sprijinul Poliţiei Rutiere şi al Comisiei pentru siguranţa Circulaţiei din cadrul Primăriei Galaţi.

Citit 1743 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:36

10 comentarii

 • postat de Dorudrg Vineri, 31 Mai 2019 21:23 109.166.134.*** Link la comentariu
  0
  0

  Și mulți idioți la volan și pe treceri de pietoni

  Raportează
 • postat de Eu Vineri, 31 Mai 2019 14:42 89.137.138.*** Link la comentariu
  0
  5

  Eu eram un pic sarcastic când am lăsat mesajul de mai jos, se pare că nu poate fi perceput de oricine.
  Ce ar fi sa ne concentrăm pe chestii cu adevărat utile gen montarea unor semafoare pe Bvd. Oțelarilor sau punerea în funcțiune a celor deja existente, cum ar fi cele de la Rondou, care stau nefuncționale de mai bine de 3 ani?
  Și nu pe chestii hipsterești gen scris mesaje pe asfalt și alte forme de tree-hugging, care nu funcționează?
  Că la jigniri toți ne pricepem.

  Raportează
 • postat de Dan Vineri, 31 Mai 2019 13:32 78.96.80.*** Link la comentariu
  0
  5

  Trebuia scris in fata trecerii de pietoni pe sensul masinilor : "Cand ma vezi ca astept pe trotuar, in dreptul trecerii, oreste si da-mi prioritate...Sumahare de Galati "

  Raportează
 • postat de PATRIOTUL Vineri, 31 Mai 2019 12:13 81.12.149.*** Link la comentariu
  0
  5

  Felicitări grupului de iniţiativă şi RUŞINICĂ Administraţiei publice locale!
  Aş dori să mai văd astfel de iniţiative, de ex. tot pe Oţelarilor, pentru creşterea vizibilităţii acelor squaruri pentru tramvaie, să se vopsească în culori reflectorizante bordurile lor, iar barele din oţel de culoare gri să fie bandajate cu autocolant reflectorizant!

  Raportează
 • postat de danut Vineri, 31 Mai 2019 09:17 86.125.107.*** Link la comentariu
  1
  15

  Daca ai absolvit 8 clase si nu ai suferit o operatie pe creier in ultimele 24 de ore vei putea citi repede mesajul de pe trecere. Ba chiar te va face sa zambesti. Nu e o compunere, e o propozitie simpla.
  Bravo! La tot mai multe initiative de genul asta in Galati.

  Raportează
 • postat de Marin Vineri, 31 Mai 2019 09:09 95.77.107.*** Link la comentariu
  2
  10

  pentru Eu: Daca tu ajungi in mijlocul drumului si inca citesti acele 5 cuvinte, ai o problema majora.

  Raportează
 • postat de vlad Vineri, 31 Mai 2019 08:28 92.86.38.*** Link la comentariu
  1
  8

  Mesajele sunt scrise langa bordura pentru a fi citite cand se asteapta la trecere.Majoritatea accidentelor se intampla pentru ca pietonii nu asteapta nici macar o secunda pana sa traverseze sa se asigure,pur si simplu isi continua mersul si cu siguranta nici mesajele nu vor fi citite in cazul asta.Daca tu te-ai asigurat si incepi traversarea citind mesajele in cel mai rau caz primesti un claxon,de la un sofer iritat ca traversezi incet :D

  Raportează
 • postat de Alexuz Vineri, 31 Mai 2019 07:55 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  5

  Esti destept tare daca atat ai inteles.

  Raportează
 • postat de Mihaela Vineri, 31 Mai 2019 07:40 86.124.203.*** Link la comentariu
  1
  7

  DE CE NU face Primaria Galati inscriptionarea cu una din agentii economici subordonati (poate Calorgal ca doar tot cer bani de la bugetul local pe motiv ca au pierderi) ? Au desfiintat trecerea de pietoni din dreptul statiei peco si au montat indicatoare cu mesajul ca a fost desfiintata trecerea de pietoni si aceasta (traversarea strazii) sa se faca pe la SEMAFOR. Care semafor, tocmai in bulevardul Brailei ?????

  Raportează
 • postat de Eu Vineri, 31 Mai 2019 00:25 89.137.138.*** Link la comentariu
  25
  10

  Da, pentru că exact lucrul pe care ai vrea să îl faci când treci strada, este sa citești mesajele scrise pe trecere.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.