Zebre pictate cu mesaje pentru pietoni
Foto: Prieteni pentru Galaţi

Zebre pictate cu mesaje pentru pietoni
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Zeci de accidente rutiere care s-au produs pe trecerile de pietoni, atât din vina acestora cât şi a şoferilor, s-au înregistrat de la începutul anului doar în muncipiul Galaţi. Pentru a preveni, cel puţin în privinţa pietonilor - victime sigure - ca astfel de evenimente să se producă prea des, un grup de iniţiativă civică a găsit o modalitate mai neobişnuită de a-i educa pe participanţii la trafic.

Vorbitul la telefon, neasigurarea corespunzătoare, săritul dintre maşini parcate în "buza" marcajului sau pur si simplu ignorarea maşinior odată ce au păşit pe trecere sunt principalele păcate ale pietonilor care nu odată ajung victime "cu dreptatea în mână". Pentru că marcajul pietonal nu oferă protecţie absolută, este necesar ca oamenii să fie precauţi, iar pentru a-i obliga să îşi ia măsurile elementare de prevenţie membrii unui grup de iniţiativă civică din Galaţi - "Prieteni pentru Galaţi" - au pus mână de la mână şi după modele deja implementate în oraşe precum Arad sau Cluj-Napoca au "supramarcat" câteva zebre din oraş. Au ales, deloc întâmpător, una dintre cele mai periculoase artere din municipiu, strada Oţelarilor, unde, din noaptea de miercuri spre joi, marcajele poartă inscripţii educative de genul "Uită-te în stânga!", "Ia-ţi copilul de mână!" sau "Lasă telefonul!". Mesaje care, speră iniţiatorii, nu doar să îi avertizeze la o atenţie sporită pe pietoni, dar să îi şi atragă pentru a le folosi cât mai des, în detrimentul locurilor nemarcate, unde traversarea este, desigur, neregulamentară şi periculoasă.

"Ne-am gândit că dacă trecerile pentru pietoni ar vorbi cu noi, ne-am împrieteni mai mult cu ele şi le-am folosi mai des şi mai corect. Aşa că am transformat majoritatea trecerilor de pietoni de pe bulevardul Oţelarilor în treceri care comunică cu pietonii în stilul unui părinte grijuliu", au comunicat reprezentanţii grupului de iniţiativă.

20 de accidente pe treceri

Este numărul accidentelor rutiere produse pe marcajele pietonale numai în municipiul Galaţi, de la începutul acestui an, ceea ce înseamnă o medie de patru evenimente pe lună. Opt dintre acestea au fost apreciate drept grave de poliţişti, care au deschis, în toate cazurile, dosare penale pentru vătămare corporală din culpă. Vina nu le-a aparţinut întotdeauna şoferilor, ci şi pietonilor, care au crezut, în unele cazuri, că traversarea se poate face pe zebră chiar dacă semaforul indică culoarea roşie. "Principalele cauze ale accidentelor pe trecerile de pietoni au fost traversarea neregulamentară, viteza neadaptată şi neacordarea de prioritate", a subliniat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. De spus ar mai fi că iniţiativa inscripţionării marcajelor cu mesaje a beneficiat de sprijinul Poliţiei Rutiere şi al Comisiei pentru siguranţa Circulaţiei din cadrul Primăriei Galaţi.

Citit 2579 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.