Jumătate de oraş, 27 de ore fără apă

Jumătate de oraş, 27 de ore fără apă
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Jumătate de oraş a suferit în weekend din cauza lipsei apei potabile la robinete, pe fondul producerii unei avarii de proporţii în zona Micro 19. Termenul de remediere a defecţiunii a fost schimbat de mai multe ori în cursul zilei de sâmbătă, ceea ce a întins la maximum nervii gălăţenilor din şapte cartiere, nevoiţi să cumpere apă sau să stea la cozi la prea puţinele cisterne puse la dispoziţia lor.

Un weekend de coşmar, pe uscat, fără posibilitatea de a se spăla, de a găti decent sau de a folosi toaletele, la peste 25 de grade Celsius. Prima zi de vară calendaristică a echivalat, la propriu, cu o dramă demnă de lumea a treia pentru gălăţenii care locuiesc în cele mai aglomerate cartiere ale oraşului. Totul a început vineri noaptea, când, brusc, consumatorii s-au trezit că din robinete nu mai curge nicio picătură de apă. A urmat inundarea, la fel de bruscă, a străzii Stadionului, devenită un fel de canal veneţian în urma a ceea ce părea spargerea unei conducte de mari dimensiuni. Odată cu asta a venit şi un prim avertisment al celor de la Apă Canal, care anunţau, cu puţin înainte de miezul nopţii, producerea unei avarii majore la conducta de alimentare din zona intersecţiei străzilor Stadionului şi Oţelarilor.
"Din cauza unei avarii survenite în această noapte pe magistrala Dn800mm în str. Oţelarilor c/c str. Stadionului, astăzi, 31.05.2019, orele 23,20, am fost nevoiţi să procedăm la oprirea funcţionării Staţiei de pompare Uzina 2, pentru izolarea tronsonului de conductă avariată, în vederea execuţiei lucrărilor de remediere. Ne cerem scuze faţă de consumatorii afectaţi de sistarea apei potabile, mulţumim pentru înţelegere şi îi asigurăm că echipele de intervenţie vor face tot posibilul pentru finalizarea lucrărilor şi reluarea furnizării apei potabile într-un interval cât mai scurt de timp", suna anunţul făcut de SC Apă Canal, cu puţin înainte de orele 24,00.

Agonia, prelungită până la amiază

Speranţa că poate lucrările nu vor dura foarte mult şi măcar sâmbătă, la prima oră, vor avea apă s-au năruit pentru gălăţenii din cartierele Micro 16, 17, 18, 19, 20, 21 şi Dimitrie Cantemir. În loc de apă la robinete, oamenii au primit noi veşti proaste. Avaria era mai complicată decât s-a preconizat la prima vedere, reprezentanţii Apă Canal susţinând că lucrările implică confecţionarea unei piese speciale, ce trebuia înlocuită, operaţiuni care urmau să dureze până cel târziu, preconizau ei, în jurul orelor 16,00.
Puşi în faţa alegerii de a se aproviziona de la supermarket cu bidoane de apă pentru minime necesităţi, de a merge la rude sau cunoştinţe din cartiere neafectate de avarie sau de a sta la cozi umilitoare la puţinele cisterne trimise în teren de Apă-Canal, oamenii au răbufnit. "Nici apă la supermarket nu mai găseşti, s-a cumpărat tot, de dimineaţă. E culmea să cumperi apă pentru toaletă! Ne-o decontează cineva? Parcă suntem în lume a treia. Nici cisterne nu ştii unde găseşti, trebuie să umbli după ele, nu au anunţat nimic, măcar nişte puncte fixe unde sunt amplasate, să ştie oamenii unde să se ducă. Cât mai durează reparaţiile? Au zis că o rezolvă repede, pe urmă că sâmbătă după-amiază, e deja ora 15,00 şi văd că ei tot lucrează", ne-a spus George, un gălăţean care locuieşte pe strada Oţelarilor, în apropierea locului unde s-a produs avaria.
Cele mai negre speranţe ale consumatorilor afectaţi, că nu vor avea nici măcar spre seară apă ca să îşi rezolve treburile gospodăreşti, s-au adeverit cu puţin înainte de orele 16,00, când Apă-Canal admitea, printr-un nou comunicat, că nu va reuşi să respecte termenul şi că are nevoie de şi mai mult timp pentru reparaţii.
"Complexitatea lucrărilor de remediere a avariei şi dificultăţile tehnice întâmpinate în zona de intervenţie ca urmare a eroziunii excesive a armăturii tubului, care ne-a pus în situaţia de a suplimenta piesele executate iniţial, conduc la reconsiderarea termenului de finalizare a lucrărilor, respectiv până la orele 22,00", li se transmitea gălăţenilor sâmbătă, la ora 15,25.
Abia duminică, 2 iunie, în jurul orei 1,00, alimentarea cu apă a fost reluată, după ce s-au finalizat lucrările şi s-a procedat la umplerea pompelor, operaţiune care, tehnic, durează până la două ore pentru ca debitul să ajungă la capacitate normală.

Avarie gigant într-o zonă reabilitată

Un detaliu interesant şi deloc de trecut cu vederea este că avaria de vineri noapte, care a dus la situaţia de mai sus, s-a produs într-o zonă modernizată în urmă cu şapte ani. Reabilitarea axei Oţelarilor - Stadionului - Frunzei - Gheorghe Asachi a inclus, pe lângă aproape 66.000 de metri pătraţi de asfalt nou, trei kilometri de linii de tramvai moderne, 12 kilometri de piste pentru biciclişti şi 40 de rampe pentru persoanele cu handicap locomotor, şi reabilitarea a 1.502 metri de reţea de alimentare cu apă şi a 1.884 de metri de colector de canalizare. Valoarea totală a proiectului a fost de 50.860.554 de lei (din care 9.715.571 de lei TVA), cu o finanţare nerambursabilă de peste 40.322.082 de lei şi o contribuţie a Primăriei de 822.899 de lei.

Citit 7791 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:30

14 comentarii

 • postat de Galatenii
  Luni, 03 Iunie 2019 17:34
  95.76.34.***
  Demisia Pucheanu, pur si simplu criza asta a apei a aratat cat de impotent esti. Nu ai facut nimic pentru galateni, dar nici nu ai avut curajul sa il tragi la raspundere si chiar sa il dai afara pe Stan Gelu. Nu pleci tu onorabil, vei iesi prin usa din dos a istoriei. Dupa ce ca nu ai facut decat niste borduri in primii ani de mandat, ai ratat sansa de a fi primar sambata. Sa iti fie rusine pentru toti batranii care au rabdat de sete in acea zi de cosmar, sa iti fie rusine pentru toti galatenii bolnavi care nu au avut macar cisterna aproape de casa lor de unde sa isi care apa.
  2
  4
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 03 Iunie 2019 13:06
  78.96.81.***
  Asa......dar firmele care au renovat nu au garantie pe lucrare?!....sa ne aducem aminte cui apartin acele firme si care sunt actionarii?!!!.....cat s-a furat, banii fiind nerambursabili?.....cine-i va trage la raspundere?!! Nimeni,desigur.Fiind vorba despre apa,o mana spala pe alta,se stie. Oras condus de ciocoi si hoti de proasta calitate.Baaaa,nemernicilor.......faceti mafia de rusine.Se putea investi,totusi,cate ceva in niscai utilaje si scule performante.
  2
  11
  Raportează
 • postat de sa ne trezim
  Luni, 03 Iunie 2019 12:17
  5.13.145.***
  Recapitulare - numai cele mai importante:

  1. In urma cu un an s-a spart teava din Mazepa 1 (blocurile R2 si B8 se taseaza, primaria a platit o expertiza din care a reiesit ca Apa Canal e vinovata de accidental de teren rezultat)

  2. Pe 25.05.2019 - avarie majora in Filesti, mii de consumatori afectati,

  3. Pe 31.05.2019 - avarie pe conducta reabilitata in urma cu 7 ani.

  Nu prea mai tin scuzele cu "reteaua veche", greaua mostenire primita de la cei de dinainte etc.

  Singura explicatie este incompetenta celor care au numit si mentin conducerea Apa Canal.
  Si incompetenta acestora din urma.
  2
  29
  Raportează
 • postat de caddy
  Luni, 03 Iunie 2019 10:12
  89.238.225.***
  Sa va mutati in Mazepa 1.
  10
  3
  Raportează
 • postat de 3d
  Luni, 03 Iunie 2019 10:09
  89.136.7.***
  cu o zi in urma Sistemul RO-ALERT trimitea mesaj tip sms de grindina ,furtuna in zona,de avaria asta de ce nu sau dat mesaje si informari de la autoritati ?nu se incadreaza la dezastre,nu afecteaza sanatatea publica lipsa asta de apa?ori dezastru e tot sistemul pe care il platim zi de zi?o cisterna de apa? ori au fost mai multe ascunse pe strazi launtrice?
  sa stati voi aia bugetarii o zi si o noapte pe la birouri si pe unde mai sunteti ascunsi , fara apa o zi si o noapte. nu are toata lumea bani sa cumpere apa la bidon sa o arunce direct la canalizare , si sa acceseze internetul ca si ala costa asta ca sa afle de ce nu e apa la robinet,ori sa fie valabil si acum radiosantul?
  3
  11
  Raportează
 • postat de Cineva
  Luni, 03 Iunie 2019 09:26
  109.103.136.***
  Doua gauri la un singur tub de beton ?
  Ne asteptam la avarii repetate pe acelasi traseu de tuburi .
  Ce calitate au aceste tuburi ?
  Cine le-a cumparat, cu ce perioada de garantie , de la ce firma ( de la ce partid ) ?
  Cine a facut receptia la ultima reparatie majora ? a facut un blat cu executantul ?
  Poate gresesc, dar cred ca producatorul de tevi, executantul lucrarii si beneficiarul ( prin conducatorii lui ) fac parte din acelasi partid.
  Cheia este la cine face receptia oricarei lucrari de proasta calitate .
  2
  25
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 03 Iunie 2019 09:22
  5.13.185.***
  Este a doua oara ,cu ceva timp in urma s-a inlocuit teava magistrala in acea zona din cauza unei avarii , si lumea stie ce s-a intimplat acum ceva timp in urma , acum iarasi in acea zona
  3
  10
  Raportează
 • postat de Cristi
  Luni, 03 Iunie 2019 09:00
  5.13.234.***
  Apa canal in curand o sa faca lucrari cu firme private...deoarece muncitori o sa plece la ce salarii mizere au...de 1300-1400 lei pe lună bani in mână...sa sape la tarnacop....
  2
  11
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 03 Iunie 2019 08:01
  188.24.205.***
  Drept dovada, sa reabilitat mult... dar in buzunarele celor de sus, si partidul soholanesc! Sa-ti sabotezi propria tara de 30 de ani... si sa vrei sa mai fi si votat ... trebuie sa fii tembel de nesimtit!
  6
  57
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Luni, 03 Iunie 2019 07:53
  86.127.196.***
  Cat va mai exista aceasta societate apa-canal, orasul va suferi. Incompetentii isi arata nepriceperea pe termen lung, multi functionari alesi pe spranceana partidului si-atat. Cu cat esti mai prost, cu atat mai mult faci parte din "elita" societatii.
  3
  49
  Raportează
 • postat de Cetățeanul turmentat
  Luni, 03 Iunie 2019 07:34
  188.24.207.***
  Greșiți! Aceste cartiere reprezintă 75%-80% din Galați! A existat o singură cisternă ce alimenta doar Spitalul Județean. Atât! Știu ce zic. E inadmisibil să stai mai mult de 24 de ore fără apă. Ne a luat pe toți pe nepregătite. În China, Japonia, se construiesc zgârie nori și autostrăzi în câteva zile, aici îți trebuie peste 24 de ore să rezolvi problema unei țevi sparte, ceea ce ei numesc "complex".
  5
  46
  Raportează
 • postat de mircea
  Luni, 03 Iunie 2019 07:24
  5.13.203.***
  Daca teava aia era noua, firma care a realizat lucrarea ar trebui sa platesca tot! Se fac lucrari cu tevi de proasta calitate sau mai rau cu tevi vechi care au fost revopsite. O teava noua ar trebui sa tina macar 50 ani.
  2
  48
  Raportează
 • postat de Dobre Valentin
  Luni, 03 Iunie 2019 06:36
  86.106.60.***
  Pe ăștia nu ia putut duce capul sa apeleze la mașinile pompierilor ?
  3
  23
  Raportează
 • postat de Pagina Galateni mandri
  Luni, 03 Iunie 2019 06:09
  5.13.236.***
  Demisia Pucheanu, pur si simplu criza asta a apei a aratat cat de impotent esti. Nu ai facut nimic pentru galateni, dar nici nu ai avut curajul sa il tragi la raspundere si chiar sa il dai afara pe Stan Gelu. Nu pleci tu onorabil, vei iesi prin usa din dos a istoriei. Dupa ce ca nu ai facut decat niste borduri in primii ani de mandat, ai ratat sansa de a fi primar sambata. Sa iti fie rusine pentru toti batranii care au rabdat de sete in acea zi de cosmar, sa iti fie rusine pentru toti galatenii bolnavi care nu au avut macar cisterna aproape de casa lor de unde sa isi care apa.
  5
  52
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.