O Dunăre de PET-uri, consecinţă a nepăsării (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

O Dunăre de PET-uri, consecinţă a nepăsării (FOTO)
După ploaie, potop de resturi
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

În urma fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile, apa din amonte a adus la malul gălăţean al Dunării tone de PET-uri, crengi, resturi menajere şi alte tipuri de deşeuri, rezultat al actelor iresponsabile care îi caracterizează pe unii dintre români. Astfel, punctul de Trecere Bac Galaţi -Tulcea a devenit exemplul perfect al nepăsării tuturor celor care au aruncat sticle de plastic şi alte deşeuri în fluviu sau în afluenţii săi, provocând astfel degradarea mediului înconjurător. Consecinţele vizibile şi lesne de înţeles, fatale chiar pentru peşti şi păsări, ar trebui să conducă la o conştientizare a necesităţii unei gestionări corecte a deşeurilor, cu efecte directe atât asupra sănătăţii noastre, a mediului, cât şi asupra aspectului habitatului.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Marian Mocanu, a declarat că operatorii economici din zona respectivă riscă amenzi usturătoare.

“Ieri dimineaţă, am făcut adrese cu privire la ridicarea deşeurilor către tot ceea ce înseamnă factori decisivi: riveranii Dunării, restaurante, Navrom Bac, Primăria Galaţi şi Apele Române. Au termen până la data de 10 iunie, altfel riscă sancţiuni cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei.”

Citit 4317 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 00:16

8 comentarii

 • postat de Gheorghe Silvestrovici
  Duminică, 09 Iunie 2019 23:25
  5.13.199.***
  Nu mai fiți nepăsători!
  Protest în fața Primăriei Galați mâine la ora 12:
  COLECTAȚI GUNOAIELE DIN DUNĂRE!
  VREM UN PORT CURAT ȘI UN GALAȚI EUROPEAN!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Akbar
  Duminică, 09 Iunie 2019 10:40
  5.13.169.***
  Cand, de generatii, isi indeasa fesu' pe cap ca sa ajunga la haznaua din fundul curtii, iar hartia higienica bio e frunza de vita de vie, ce pretentii sa ai ? Cui sa explici ca un pet "traieste" in mediu mai bine de 100 de ani si ca reciclarea "face bine" si progeniturilor lor, in sensul ca n-o sa respire oxigen la punga ! Dupa ei...potopul !
  2
  5
  Raportează
 • postat de Dinu
  Duminică, 09 Iunie 2019 09:24
  92.12.99.***
  Are dreptate Paul , in Germania daca cumperi o sticlă de apa care costa 0,17 € iti opreste din start 0,17€ apa si 0,25 € garanția petului sau a doze de aluminiu si astfel cumpărătorul aduce ambalajele înapoi sa-si recupereze banii. Acolo supermarcheturile sunt dotate cu astfel de aparate care in urma depunerii peturilor iti eliberează un bon cu contravaloarea lor si poti folosi la cumpărături in magazinul respectiv . Este un exemplu cum ar trebui procedat si in tari care nu recicleaza . Si dupa asta ar fi poate mai curat peste tot .Dar mai depinde si de oameni de educatie .
  1
  7
  Raportează
 • postat de Dunarea Albastra
  Duminică, 09 Iunie 2019 07:27
  5.13.185.***
  Au ditamai cladirea in Tiglina1 cei de la Garda de Mediu , in care sant functionari publici si atat in a da amenzi , ca in rest ei si-au concediat si omul de serviciu care le facea curatenie si soferul , in rest sant doar cu gargara , dar sa vedeti ce masini au cind vin la servici , si ce mizerie e in jurul sediului lor, atunci ce pretentie sa avem de la ei?
  1
  8
  Raportează
 • postat de Gurzache Fazanin
  Sâmbătă, 08 Iunie 2019 15:36
  89.137.138.***
  Am văzut vreo trei partide, două ong, și câteva grupuri civice care s-au apucat de treabă...
  Cred că numai eu.
  1
  6
  Raportează
 • postat de micro_18
  Sâmbătă, 08 Iunie 2019 14:47
  85.122.136.***
  Pai, gata, i-ati obligat pe cei din zona sa stranga toate pet-urile Romaniei, crezand ca ati rezolvat problema! Pai mai Garda lui Peste Prajit de Mediu, frecati luleaua si nu faceti nimic, doar dati amenzi si cam atat. Sunteti incompetenti!
  Gasiti solutii pentru stoparea pet-urilor, veniti cu idei, nu doar cu amenzi, incapabililor!
  2
  17
  Raportează
 • postat de Triki Netz
  Sâmbătă, 08 Iunie 2019 10:09
  82.14.142.***
  Problema poluării Dunării cu PET-uri şi alte gunoaie este veche. Dunărea a ajuns un depozit de gunoaie şi deşeuri, iar autorităţile trebuie să acţioneze înainte ca fluviul să se transforme într-o focar de infecţie. Gălăţenii sunt sideraţi de ce se întâmplă, dar mai ales de lentoarea cu care autorităţile acţionează pentru a rezolva problema poluării de pe Dunăre. Garda de Mediu nu a stabilit încă vinovaţii. Aproape imposibil de stabilit vinovaţii... nu se mai poate pune decât problema curăţării zonei, pentru că este practic imposibil să se mai stabilească cine le-a aruncat. De ani de zile nu se poate gestiona aceasta situaţie...
  2
  15
  Raportează
 • postat de Paul
  Sâmbătă, 08 Iunie 2019 09:17
  89.136.0.***
  Pana nu se va introduce taxa de returnare PET, ca in tarile serioase si civilizate, toti needucatii vor cumpara o bere la PET la 2,5 litri dupa care vor arunca in santul din marginea drumului.
  Daca un needucat din jud Buzau arunca un PET intr-un sant, din satul lui, vin ploile si Pet-ul ajunge in raul Buzau si apoi in Siret si Dunare.
  Si cel de la NAVROM BAC SA este vinovatul.
  Cate amenzi s-au dat in Romania Primariilor, de catre Garda de Mediu, pentru faptul ca s-au gasit in zonele administrate de comunitatile locale o sumedenie de PET-uri aruncate sau depozitate aiurea.
  8
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.