Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Doamna Mariana Iliescu, maestră a condeiului și mentor al multor generații de ziariști de la cel mai important cotidian regional, a adormit în Domnul. A plecat discret, fără să ne dea de bănuit că o încearcă vreo durere. Dimpotrivă. La fiecare întâlnire deborda de un optimism molipsitor... A fost chemată la Ceruri, duminică, 9 iunie 2019, la 71 de ani.

Doamna Iliescu a slujit comunitatea gălățeană vreme de treizeci și șapte de ani, între iunie 1970 și vara anului 2007.

Din 22 decembrie 1989, ca ziarist, șef de rubrică și șef al Departamentului Social și Relații cu publicul din redacția cotidianului "Viața liberă", între altele, doamna Mariana Iliescu a avut misiunea de a-i forma pe tinerii care au îmbrățișat profesia de ziarist.  Practic, distinsa noastră colegă a fost și rămâne "Mama tuturor ziariștilor" formați la Școala "Vieții libere" timp de aproape două decenii, alături de echipa fondatoare a amintitului cotidian.

Născută în 4 ianuarie 1948, în comuna Mihai Bravu, județul Ilfov, din părinții Alecsandra și Ion Trușcă, după clasele primare, gimnaziale și liceale, Mariana Iliescu a urmat Facultatea de Limba și Literatura Română la Universitatea București, absolvind-o în iunie 1970.

În 15 iulie 1970 a fost trimisă ca ziarist - cu repartiție guvernamentală - la  redacția "Viața nouă" din Galați, fiind prima femeie ziarist din județul nostru.

Între anii 1972-1973, a urmat o specializare în jurnalism la Școala Postuniversitară București. În 28 martie 1974, Comisia de atestare, alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Educației și Învățământului, ai Comitetului pentru Presă și Tipărituri și ai Consiliului Ziariștilor din cadrul Uniunii Sindicatelor din Presă, Poligrafie și Editură îi înmânau Carta de ziarist cu nr. 473.

Doamna Mariana Iliescu a fost unul dintre fondatorii ziarului "Viața liberă". În 28 iunie 1991, în urma unui alt examen, a obținut atestatul profesional în noua Uniune a Ziariștilor Profesioniști din România, fiind membru fondator al UZPR - Filiala Galați. A făcut parte din primul Consiliu Național al UZPR, iar un al doilea mandat l-a deținut în perioada 2012-2016.

Ucenicii, toți ziariștii care s-au bucurat de experiența sa profesională și de sfaturile sale de viață au văzut-o, mereu, drept "un profesionist adevărat, un ziarist care și-a iubit profesia mai mult decât pe sine". Altruismul, spiritul de dreptate și de echipă, sacrificiul și dragostea de profesie și de semeni au constituit crezul ziaristei Mariana Iliescu.

Ca redactor, doamna Mariana Iliescu a răspuns "prezent" în multe situații extreme din viața comunității gălățene și nu numai. Ani mulți, după Revoluție, Departamentul Social și Relații cu publicul de la cel mai important cotidian regional, nu numai județean, "Viața liberă", era un fel de barometru social. Aici ajungeau după ajutor cei mai năpăstuiți semeni. Și tot aici, reveneau cu câte un "mulțumesc!", pentru felul cum știa să însuflețească cuvintele, atitudinile și faptele bune, în comunitate.

Ca ziarist profesionist, șef de rubrică și (din 1991) șef de departament, doamna Mariana Iliescu a ars precum o candelă mereu aprinsă. A întins o mână de ajutor multor necăjiți; a mediat pentru a determina autoritățile să dea vreun acoperiș unei mame cu mulți copii, a strigat după ajutor pentru a găsi un loc de muncă vreunui tânăr, a susținut nenumărate campanii educative în presă, cu scopul de a sprijini comunitatea gălățeană.  A plâns pe umerii sinistraților din Torcești, mediind și susținând campania "Învinge apele!", cu convingerea că misiunea ziaristului -  dincolo de a așeza cuvinte pe hârtie - este cea de a urni inimi, de a-i determina pe semeni să fie solidari în bucurii și necazuri, de a semăna, prin cuvânt, lumină, speranță și viață. A făcut toate acestea firesc, cu o inimă mare și nu a așteptat niciodată răsplată...

Pentru merite profesionale deosebite și pentru tactul de a forma ziariști profesioniști, a primit, în 29 mai 2001, Ordinul ziariștilor clasa a II-a, iar în 26 ianuarie 2012, Ordinul Ziariștilor clasa I - aur, "pentru calitatea actului jurnalistic promovat în cotidianul "Viața liberă" din Galați.

Ca soție, mamă și bunică, a fost convinsă că familia este deținătoarea și păstrătoarea celor mai frumoase valori morale, culturale și spirituale, că familia este locul unde echilibrul și armonia trebuie să se regăsească din plin în casă și să se reflecte și în marea familie profesională.

Doamna Cuvintelor frumoase rămâne pentru noi - discipolii şi colegii săi - un "om de cuvânt", un model de părinte iubitor, un profesionist demn, vertical, un munte de altruism pus în slujba semenilor.

Pentru cele redactate aici, dar mai ales pentru multele fapte bune știute doar de Dumnezeu, nădăjduim că Atoateștiutorul o va așeza în rândul bunilor slujitori ai cuvântului din Cuvânt, care a dat speranță și viața întregii comunități gălățene timp de aproape patru decenii.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Cu multă recunoștință,
Colegii din redacția „Viața liberă” și membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România - Filiala Galați

Citit 3334 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2019 01:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.