Doruleţ Resmeriţă: „Nu vom reduce norme didactice”

Doruleţ Resmeriţă: „Nu vom reduce norme didactice”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Doar profesorii de la şcolile comasate din lipsă de elevi vor fi afectaţi” *

Proaspăt ieşit din şedinţa de la minister, unde s-a discutat despre restrângerile de posturi, inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a declarat:

„Am vorbit cu ministrul Educaţiei şi i-am spus că la Galaţi se pot restrânge posturi, fără să afectăm segmentul didactic. Nu vom diminua posturi de profesori, decât acolo unde vom fi nevoiţi să comasăm clasele, pentru că au un număr foarte mic de elevi”.

„Ne propunem să tăiem de la personalul didactic auxiliar şi  nedidactic. De exemplu, avem 224 de contabili în tot judeţul. Au salarii mai mari decât un primar, primesc 25 de milioane de lei vechi, iar un primar 18. Iar răspunderea este mult mai mică”.

„De la majoritatea şcolilor din mediul rural, vom reduce câte 0,5 posturi de contabili. La fel şi muncitorii şi fochiştii. Aceştia din urmă lucrează (sau nu) doar trei luni pe an, şi nu este normal să fie plătiţi cu normă întreagă. Şi la ei va rămâne doar jumătate de post. Paznicii şi muncitorii aparţin altei categorii. De obicei sunt oamenii primarilor, pentru că au fost angajaţi la intervenţia acestora şi se comportă precum agenţii electorali”, susţine Resmeriţă.

Oamenii de la 416, puşi să muncească în şcoli

Acesta consideră că munca paznicilor şi a muncitorilor ar putea fi asigurată cu oameni de la Legea 416.

„Am fost în aproape toate comunele şi am descoperit că primarii îi pontează pe degeaba pe aceşti oameni, care n-au intrat niciodată în curtea unei şcoli să dea măcar zăpada de pe acoperiş. Primarii îi folosesc ca masă de manevră electorală şi nu-i pun la muncă pentru că sunt buni de pus ştampile.”

337 de posturi se vor reduce la Galaţi

Inspectorul general  ne-a spus deja are pus la punct un plan, dar că fiecare decizie de reducere a unui post se va face după analiza exactă a situaţiilor.

„Asta nu înseamnă că se va întâmpla ca anul trecut, când ministrul Andronescu ne-a impus să facem reduceri de personal după ce am realizat aproape toate operaţiile din cadrul mişcării de personal. Vom şti dinainte ce vom tăia, ca să nu mai iasă nebunia de anul trecut.”

Din comasarea unor şcoli şi a unor clase se vor diminua 75 de posturi didactice (profesorii de aici vor fi transferaţi prin restrângere), 3 la didactic auxiliar şi 8 nedidactice.

Prin reducerea normelor contabililor din mediul rural se vor  obţine încă 30 de posturi în minus. Alte 36 de posturi didactice şi 8 de didactic auxiliar se vor reduce prin pierderea personalităţii juridice a unor unităţi, dar aici este vorba doar de directori care vor trece la catedră. 169 de norme se vor tăia de la muncitori, fochişti şi paznici. 

Generalul susţine că şi prelungirile de activitate ale pensionarilor se vor da anul acesta cu zgârcenie: „Trebuie să se înţeleagă că este situaţie de criză. Nu ne vom atinge de oameni care sunt adevăraţi cărturari ai şcolii gălăţene, pentru că ar însemna o lipsă imensă de respect faţă de dumnealor".

Doruleţ Resmeriţă recunoaşte că nici acest plan nu este bătut definitiv în cuie, aşa că rămâne de văzut ce se va întâmpla şi câte din măsurile propuse de el vor fi acceptate de minister.

Citit 3135 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.