Sporul de rural, maxim 15 la sută

Sporul de rural, maxim 15 la sută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cel mai mic spor de zonă îl vor primi cadrele didactice de la Vânători, Satu Costi şi Drăgăneşti *

De la 1 ianuarie 2010, profesorii care predau în şcolile de la sate vor primi mai puţini bani decât până acum.

Guvernul a modificat modul de calcul al sporului pentru mediul rural, astfel încât cadrele didactice calificate navetiste, precum şi cele care locuiesc şi predau la sate vor primi o indemnizaţie de rural mai mică.

Sporul calculat din salariul de bază al funcţiei didactice va fi de maxim 20 la sută, şi nu de maxim 80 la sută cât era până acum.

De aceste sporuri beneficiază titularii şi suplinitorii calificaţi care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din mediul rural situate în localităţi aflate la mai mult de 20 km distanţă faţă de cel mai apropiat oraş sau municipiu.

Indemnizaţie înjumătăţită

Conform zonării geografice stabilite prin lege, profesorii din şcolile gălăţene din mediul rural nu beneficiau, până acum, de un spor mai mare de 30 la sută.

După noile grile prevăzute în Hotărârea 1613 din decembrie 2009 (publicată în Monitorul Oficial nr. 923 / 30 decembrie 2009), cadrele didactice din Galaţi vor avea o indemnizaţie de maxim de 15 la sută în plus la salariu.

În funcţie de zonă, cadrele didactice vor beneficia de indemnizaţii ce reprezintă un procent de 15, 10, 8, 5 sau 3 la sută din salariul de bază. Doar 3 la sută (faţă de 5 la sută cât era înainte) vor primi cadrele didactice din Drăgăneşti, Satu Costi şi Vânători.

Printre cei mai afectaţi de modificările sporurilor sunt cadrele didactice din Aldeşti, Fundeanu, Nămoloasa, Urleşti, Torceşti. Lor li se va reduce indemnizaţia la jumătate.

„Degeaba s-a zis că în 2010 salariile nu vor scădea. Nu scade salariul de bază, dar, pentru că se modifică sporurile, veniturile bugetarilor se vor reduce. Iar sporul de rural este un exemplu în acest sens”, declară liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu.

Acesta mai spune, totuşi, că nu în toate cazurile sporul se va diminua drastic: „La Slobozia Conachi, de exemplu, sporul va scădea doar de la 10 la 8 la sută. Dar cel mai mult va scădea sporul în cazul unui cadru didactic cu 25 de ani vechime, care primea înainte un spor de 30 la sută, adică în jur de 300 de lei, iar de acum înainte va primi doar 150 de lei ca spor de mediul rural”.

CLICK AICI PENTRU LISTA COMPLETĂ CU LOCALITĂŢILE ŞI DIFERENŢIEREA DE SPOR ÎN FUNCŢIE DE ZONĂ

Comentariu foto: Cadrele didactice calificate din Fârţăneşti vor beneficia de un spor de rural de 8 la sută, faţă de 10 la sută cât aveau până în ianuarie 2010

Cristina S.Carp

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 4380 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.