Acțiune de sensibilizare. Gălățenii iau apărarea arborilor de la Spicu și Romarta (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Acțiune de sensibilizare. Gălățenii iau apărarea arborilor de la Spicu și Romarta (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

„Arbore protejat de gălăţeni”, scria pe afişele pe care un grup de gălăţeni, membri ai comunităţilor „Curăţăm Galaţiul” şi „#Rezist”, le-au prins, vineri seară, pe trunchiurile unora dintre copacii de la Spicu şi Romarta. A fost un semnal de alarmă şi o încercare de a sensibiliza opinia publică şi autorităţile, cu privire la modul în care se execută lucrările de modernizare ale acestor zone şi la finalitatea lor: „Când au fost întrebate despre soarta copacilor, autorităţile au spus că fiecare copac va fi protejat de utilaje şi de lucrări. Dimpotrivă, aş putea să spun că aproape niciun arbore nu fost protejat. Deşi s-au dat asigurări că peste 90 la sută din arbori vor rămâne în picioare şi că vor fi plantaţi şi alţii, fac pariu cu domnii din administraţie că va fi invers. Peste 90 la sută din copacii aceştia se vor usca. Invităm gălăţenii să vină aici pentru că e ultima ocazie când vor mai putea sta la umbra acestor copaci. La anul n-or să mai fie! Vor fi uscaţi”, ne-a declarat Marian Dumitru, unul dintre organizatorii acţiunii.    

„Nu mai vrem betoane! Nu mai vrem betoane! Ne-am săturat! Galaţiul o să devină un cavou!”, a protestat Dioleta Creţu.

„Băi, ăştia n-au ce face cu betonul!”, a comentat, ironic, unul dintre participanţi.

„Braţele mele nu ajung! Sunt prea slabă! Haideţi să înconjurăm copacii! Dar cu cine, că gălăţenii stau la bere, la terasă! Sunt foarte revoltată! Suntem doar câţiva care ieşim! Să iasă oamenii în stradă să-şi spună părerea!", a făcut apel o altă participantă la acţiune.

Gălăţenii care s-au implicat în această manifestare au descoperit că într-unul unul dintre trunchiurile copacilor de la Romarta au fost bătute cuie. Dar şi că rădăcinile altor arbori au fost betonate şi apoi acoperite cu pământ. „Un copac sortit pieririi…şi sunt destui!”, a constatat, cu tristeţe, una dintre participante. Tocmai de aceea, pe arborii pe jumătate uscaţi mesajele prinse au fost cu totul altele: „Arbore condamnat de Primărie” – „Betonuţ Drujbeanu m-a răpus”.  

 

Citit 7865 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.