Pesta porcină africană, confirmată în trei localități din județ

Pesta porcină africană, confirmată în trei localități din județ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pesta porcină africană le dă mari bătăi de cap locuitorilor din judeţul Galaţi. După o perioadă în care s-a crezut că virusul a dispărut din zona noastră, pesta porcină şi-a făcut din nou apariţia. După ce, la începutul săptămânii trecute, au fost confirmate cazuri de pestă în localităţile Schela, Slobozia Corni (comuna Ghidigeni), Şiviţa şi Negrileşti, sâmbătă dimineaţă au venit buletinele de analize pentru alte trei focare.

Autorităţile sanitar-veterinare au primit confirmarea de suspiciune cu pestă porcină africană de la Laboratorul Sanitar Veterinar şi Siguranţa Alimentelor Bacău şi imediat a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru aprobarea Planurilor de măsuri care se impun în astfel de cazuri. Conform autorităţilor, cele trei noi focare au fost identificate în exploataţii de la marginea localităţilor Târgu Bujor, Negrileşti şi Tălpigi (comuna Ghidigeni). Astfel, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis uciderea suinelor din aceste exploataţii. Vorbim despre 21 de capete, din care 16 purcei, la Târgu Bujor, trei porci la Negrileşti şi doi porci la Tălpigi. Totodată, s-a dispus plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane.

Autorităţile sanitar-veterinare susţin că, pentru limitarea răspândirii bolii, ”se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale. Toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere”.

Până acum au fost confirmate cazuri de pestă porcină în localităţile: Braniştea (sat Traian), Independenţa, Frumuşiţa, Şendreni (sat Şerbeştii Vechi), Schela, Ghidigeni (satele Slobozia Corni şi Tălpigi)), Negrileşti, Tuluceşti (sat Şiviţa) şi Târgu Bujor.

Vă reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Citit 6944 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.