UPDATE: Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol. Preşedintele CJ îi cere demisia adjunctului Protecţiei Copilului (VIDEO)

UPDATE: Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol. Preşedintele CJ îi cere demisia adjunctului Protecţiei Copilului (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

UPDATE 6 august, ora 12.00. Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Galați, Costel Fotea, i-a cerut demisia directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galati, Ciprian Groza, pentru declarațiile nepotrivite făcute în acest caz. În acelaşi timp, Fotea a dispus un control la Direcție și la casa de tip familial unde este instituționalizată fata găsită plină de sânge pe stradă. Președintele CJ a mai spus că nu este exclus să mai cadă capete la finalizarea controlului. Explicaţiile lui Ciprian Groza despre faptul că fata "a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei" au stârnit consternare în rândul opiniei publice, în condiţiile în care adolescenta are doar 14 ani şi se afla în grija Direcţiei. DGASPC Galati este una din instituţiile aflate în subordinea CJ Galaţi.


UPDATE ora 16,40. Prietenul fetei cu care aceasta ar fi întreţinut raportul sexual a fost identificat de poliţişti în cursul după-amiezei de luni, 5 august. Băiatul, la rândul său un minor în vârstă de 15 ani, a fost dus la Parchet pentru audieri, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor.


UPDATE. O cercetare a fost declanşată în cadrul Poliţiei gălăţene, având ca obiect o posibilă îndeplinire defectuoasă a îndatoririlor de către doi agenţi de la Secţia 1, duminică, după ce echipajul vizat ar fi intervenit discutabil în cazul unei minore aflată într-o stare evidentă de pericol.

Cazul, petrecut la finele săptămânii trecute, în plină zi şi într-o zonă intens circulată din Galaţi, este de natură să tragă un puternic semnal de alarmă în privinţa pregătirii pe care o au unii poliţişti, în special cei intraţi recent în rândul oamenilor cu uniformă, când vine vorba de intervenţie în situaţii critice. O foarte posibilă încălcare a procedurilor aplicabile în cazul costatării unor situaţii de pericol iminent, care pot pune în pericol viaţa unei persoane i-a avut ca protagonişti pe doi poliţişti tineri, de la Secţia 1, aflaţi într-o misiune de patrulare cu maşina de serviciu. Cazul este cu atât mai îngrijorător cu cât persoana aflată în pericol era o minoră, care, aşa cum avea să fie stabilit mai târziu, provenea dintr-un centru de plasament.

Însângerată, în văzul lumii

Echipajul format din doi agenţi, un bărbat şi o femeie, au luat contact cu o minoră de 14 ani, pe bulevardul George Coşbuc. Copila era plină de sânge pe picioare şi continua să sângereze, atrăgând în jurul său, inevitabil, o mulţime de trecători, care au încercat să afle ce a păţit şi cum o pot ajuta.

Apariţia echipajului de la Secţia 1 a fost doar aparent salvatoare, pentru că agenţii, după ce au încercat să discute puţin cu copila aflată într-o evidentă stare de şoc, s-au retras în maşina de serviciu, lăsând-o pe minoră să aştepte pe trotuar, singură, salvarea. Nu au dus-o la spital de urgenţă, în ciuda faptului că sângera, aspect care ar fi putut fi subsecvent unui episod de violenţă sau agresiune sexuală. Minora a fost preluată în cele din urmă de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulaţă şi transportată la Spitalul de Pediatrie. De acolo, a fost transferată la Urgenţe, pentru că probleme ei erau mai serioase.

"Am primit o pacientă minoră, în vârstă de 14 ani, diagnosticată cu un traumatism intern. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar acum starea sa este una stabilă, fiind internată în secţia de Obstetrică-Ginecologie", a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, din cadrul UPU-SMURD Galaţi. În paralel cu investigaţiile medicale menite să îi salveze viaţa, copila a fost examinată de medicii legişti, care au stabilit că nu a fost victima unui viol. De altfel, minora a recunoscut că a avut un raport sexual consimţit cu prietenul ei, în vârstă de 15 ani, în urma căruia s-a ales cu leziuni grave şi o metroragie care i-ar fi putut pune viaţa în percol.

Anchetă la Poliţie

Tocmai faptul că minora ar fi putut ajunge într-o stare mult mai critică la spital, pentru a nu mai pune la socoteală tratamentul neglijent şi umilitor pe care l-a primit din partea poliţiştilor, face ca lipsa de reacţie a agenţilor să fie mai revoltătoare. Conducerea IPJ Galaţi a dispus ca cei doi să fie cercetaţi disciplinar, ancheta urmând să stabilescă ce reguli au fost încălcate şi în ce măsură se fac cei doi vinovaţi de nerespectarea acestora. Deloc de neglijat este faptul că ambii poliţişti, agenţi, fac parte din efectivul unei secţii de poliţie din municipiu. Unul dintre ei este absolvent al şcolii de agenţi promoţia 2016, iar celălalt a devenit poliţist ca urmare a promovării unui concurs de încadrare din sursă externă, în 2017. Sancţiunile pe care le pot primi cei doi tineri agenţi în urma cercetării dfisciplinare, declanşate după ce imaginile cu "intervenţia" filmate de trecători au fost publicate pe reţelele sociale, pot varia de la o mustrare scrisă la destituirea din poliţie.

Anchetă şi la Protecţia Copilului

De această dată, minorul care s-a lovit de o cvasiindiferenţă a autorităţilor nu are familie. Fata de 14 ani se află de circa doi ani în grija unui centru de plasament din Galaţi, fiind lăsată în seama statului, conform DGASPC, de către părinţi, care au spus că nu mai au cum să o crească. La finele săptămânii trecute, copila a vrut să se întâlnească cu prietenul ei de 15 ani şi a cerut voie să plece din centru pentru câteva ore.

"Ieşirea din centru s-a făcut regulamentar, cu bilet de învoire. S-a întâlnit cu băiatul acela, cu care, aşa cum ne-a spus după ce a fos internată în spital, a avut un raport sexual consimţit, după care a plecat spre centru. Pe drum a avut o metroragie. Mai multe nu ştim deocamdată, vom mai discuta cu ea după ce starea de sănătate i se va mai ameliora. A fost inclusă într-un program de consiliere psihologică şi, în paralel, am deschis şi noi o ancHEtă la nivelul instituţiei, pentru a stabili exact cum s-au petrecut lucrurile", a precizat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.


O nouă cercetare a fost declanșată în cadrul Poliției gălățene, având ca obiect o posibilă îndeplinire defectuoasă a îndatoririlor de către doi agenți, a fost declanșată duminică, 4 august 2019, după ce echipajul vizat ar fi intervenit discutabil în cazul unei minore ce prezenta semne evidente de abuz.

Echipajul format din doi polițiști a fost solicitat să intervină și să acorde ajutor de către mai multe persoane care au sesizat prezența unei adolescente care rătăcea pe stradă, într-o evidentă stare de șoc și cu sânge șiroind pe picioare. Din imaginile surprinse de trecători și postate ulterior pe rețelele de socializare, se poate vedea cum oamenii de pe stradă încearcă să afle de la fată ce a pățit, în timp ce agenții, un bărbat și o femeie, asistă la dialog din mașina de serviciu, fără a încerca să se apropie de minoră și să o ajute sau să o transporte la spital.

Copila, despre care s-a stabilit uleterior că provine dintr-un centru de plasament din care plecase cu bilet de voie pentru a merge la o petrecere, a fost în cele din urmă preluată de un echipaj al Ambulanței și transportată la spital pentru investigații.

Urmează ca medicii legiști să stabilească dacă a fost agresată sexual.

În acest timp, în cadrul IPJ Galați, așa cum a anunțat Biroul de Presă în cursul acestei dimineți, ”conducerea a dispus, încă de ieri, declanșarea cercetării disciplinare față de cei doi polițiști, la finalizarea căreia, vor fi dispuse măsurile legale care se impun. În funcție de rezultatul verificărilor și a raportului de expertiză medico-legală, se va stabili dacă minora a fost victima vreunei infracțiuni”, se arată în punctul de vedere dat publicității.

Media

ANCHETĂ. Conducerea IPJ Galați a dispus două anchete, după ce imagini cu o fetiță plină de sânge au devenit virale în...

Posted by ProFM LiderFM on Sunday, August 4, 2019
Citit 13734 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 15:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.