UPDATE: Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol. Preşedintele CJ îi cere demisia adjunctului Protecţiei Copilului (VIDEO)

UPDATE: Doi poliţişti privesc impasibili o minoră în pericol. Preşedintele CJ îi cere demisia adjunctului Protecţiei Copilului (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

UPDATE 6 august, ora 12.00. Președintele Consiliului Judeţean (CJ) Galați, Costel Fotea, i-a cerut demisia directorului adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galati, Ciprian Groza, pentru declarațiile nepotrivite făcute în acest caz. În acelaşi timp, Fotea a dispus un control la Direcție și la casa de tip familial unde este instituționalizată fata găsită plină de sânge pe stradă. Președintele CJ a mai spus că nu este exclus să mai cadă capete la finalizarea controlului. Explicaţiile lui Ciprian Groza despre faptul că fata "a întreţinut relaţii sexuale consimţite cu iubitul ei" au stârnit consternare în rândul opiniei publice, în condiţiile în care adolescenta are doar 14 ani şi se afla în grija Direcţiei. DGASPC Galati este una din instituţiile aflate în subordinea CJ Galaţi.


UPDATE ora 16,40. Prietenul fetei cu care aceasta ar fi întreţinut raportul sexual a fost identificat de poliţişti în cursul după-amiezei de luni, 5 august. Băiatul, la rândul său un minor în vârstă de 15 ani, a fost dus la Parchet pentru audieri, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor.


UPDATE. O cercetare a fost declanşată în cadrul Poliţiei gălăţene, având ca obiect o posibilă îndeplinire defectuoasă a îndatoririlor de către doi agenţi de la Secţia 1, duminică, după ce echipajul vizat ar fi intervenit discutabil în cazul unei minore aflată într-o stare evidentă de pericol.

Cazul, petrecut la finele săptămânii trecute, în plină zi şi într-o zonă intens circulată din Galaţi, este de natură să tragă un puternic semnal de alarmă în privinţa pregătirii pe care o au unii poliţişti, în special cei intraţi recent în rândul oamenilor cu uniformă, când vine vorba de intervenţie în situaţii critice. O foarte posibilă încălcare a procedurilor aplicabile în cazul costatării unor situaţii de pericol iminent, care pot pune în pericol viaţa unei persoane i-a avut ca protagonişti pe doi poliţişti tineri, de la Secţia 1, aflaţi într-o misiune de patrulare cu maşina de serviciu. Cazul este cu atât mai îngrijorător cu cât persoana aflată în pericol era o minoră, care, aşa cum avea să fie stabilit mai târziu, provenea dintr-un centru de plasament.

Însângerată, în văzul lumii

Echipajul format din doi agenţi, un bărbat şi o femeie, au luat contact cu o minoră de 14 ani, pe bulevardul George Coşbuc. Copila era plină de sânge pe picioare şi continua să sângereze, atrăgând în jurul său, inevitabil, o mulţime de trecători, care au încercat să afle ce a păţit şi cum o pot ajuta.

Apariţia echipajului de la Secţia 1 a fost doar aparent salvatoare, pentru că agenţii, după ce au încercat să discute puţin cu copila aflată într-o evidentă stare de şoc, s-au retras în maşina de serviciu, lăsând-o pe minoră să aştepte pe trotuar, singură, salvarea. Nu au dus-o la spital de urgenţă, în ciuda faptului că sângera, aspect care ar fi putut fi subsecvent unui episod de violenţă sau agresiune sexuală. Minora a fost preluată în cele din urmă de un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulaţă şi transportată la Spitalul de Pediatrie. De acolo, a fost transferată la Urgenţe, pentru că probleme ei erau mai serioase.

"Am primit o pacientă minoră, în vârstă de 14 ani, diagnosticată cu un traumatism intern. A fost supusă unei intervenţii chirurgicale, iar acum starea sa este una stabilă, fiind internată în secţia de Obstetrică-Ginecologie", a precizat dr. Ionuţ Băneşanu, din cadrul UPU-SMURD Galaţi. În paralel cu investigaţiile medicale menite să îi salveze viaţa, copila a fost examinată de medicii legişti, care au stabilit că nu a fost victima unui viol. De altfel, minora a recunoscut că a avut un raport sexual consimţit cu prietenul ei, în vârstă de 15 ani, în urma căruia s-a ales cu leziuni grave şi o metroragie care i-ar fi putut pune viaţa în percol.

Anchetă la Poliţie

Tocmai faptul că minora ar fi putut ajunge într-o stare mult mai critică la spital, pentru a nu mai pune la socoteală tratamentul neglijent şi umilitor pe care l-a primit din partea poliţiştilor, face ca lipsa de reacţie a agenţilor să fie mai revoltătoare. Conducerea IPJ Galaţi a dispus ca cei doi să fie cercetaţi disciplinar, ancheta urmând să stabilescă ce reguli au fost încălcate şi în ce măsură se fac cei doi vinovaţi de nerespectarea acestora. Deloc de neglijat este faptul că ambii poliţişti, agenţi, fac parte din efectivul unei secţii de poliţie din municipiu. Unul dintre ei este absolvent al şcolii de agenţi promoţia 2016, iar celălalt a devenit poliţist ca urmare a promovării unui concurs de încadrare din sursă externă, în 2017. Sancţiunile pe care le pot primi cei doi tineri agenţi în urma cercetării dfisciplinare, declanşate după ce imaginile cu "intervenţia" filmate de trecători au fost publicate pe reţelele sociale, pot varia de la o mustrare scrisă la destituirea din poliţie.

Anchetă şi la Protecţia Copilului

De această dată, minorul care s-a lovit de o cvasiindiferenţă a autorităţilor nu are familie. Fata de 14 ani se află de circa doi ani în grija unui centru de plasament din Galaţi, fiind lăsată în seama statului, conform DGASPC, de către părinţi, care au spus că nu mai au cum să o crească. La finele săptămânii trecute, copila a vrut să se întâlnească cu prietenul ei de 15 ani şi a cerut voie să plece din centru pentru câteva ore.

"Ieşirea din centru s-a făcut regulamentar, cu bilet de învoire. S-a întâlnit cu băiatul acela, cu care, aşa cum ne-a spus după ce a fos internată în spital, a avut un raport sexual consimţit, după care a plecat spre centru. Pe drum a avut o metroragie. Mai multe nu ştim deocamdată, vom mai discuta cu ea după ce starea de sănătate i se va mai ameliora. A fost inclusă într-un program de consiliere psihologică şi, în paralel, am deschis şi noi o ancHEtă la nivelul instituţiei, pentru a stabili exact cum s-au petrecut lucrurile", a precizat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.


O nouă cercetare a fost declanșată în cadrul Poliției gălățene, având ca obiect o posibilă îndeplinire defectuoasă a îndatoririlor de către doi agenți, a fost declanșată duminică, 4 august 2019, după ce echipajul vizat ar fi intervenit discutabil în cazul unei minore ce prezenta semne evidente de abuz.

Echipajul format din doi polițiști a fost solicitat să intervină și să acorde ajutor de către mai multe persoane care au sesizat prezența unei adolescente care rătăcea pe stradă, într-o evidentă stare de șoc și cu sânge șiroind pe picioare. Din imaginile surprinse de trecători și postate ulterior pe rețelele de socializare, se poate vedea cum oamenii de pe stradă încearcă să afle de la fată ce a pățit, în timp ce agenții, un bărbat și o femeie, asistă la dialog din mașina de serviciu, fără a încerca să se apropie de minoră și să o ajute sau să o transporte la spital.

Copila, despre care s-a stabilit uleterior că provine dintr-un centru de plasament din care plecase cu bilet de voie pentru a merge la o petrecere, a fost în cele din urmă preluată de un echipaj al Ambulanței și transportată la spital pentru investigații.

Urmează ca medicii legiști să stabilească dacă a fost agresată sexual.

În acest timp, în cadrul IPJ Galați, așa cum a anunțat Biroul de Presă în cursul acestei dimineți, ”conducerea a dispus, încă de ieri, declanșarea cercetării disciplinare față de cei doi polițiști, la finalizarea căreia, vor fi dispuse măsurile legale care se impun. În funcție de rezultatul verificărilor și a raportului de expertiză medico-legală, se va stabili dacă minora a fost victima vreunei infracțiuni”, se arată în punctul de vedere dat publicității.

Media

ANCHETĂ. Conducerea IPJ Galați a dispus două anchete, după ce imagini cu o fetiță plină de sânge au devenit virale în...

Posted by ProFM LiderFM on Sunday, August 4, 2019
Citit 13276 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2019 15:35

35 comentarii

 • postat de florin
  Marți, 06 August 2019 20:16
  5.13.233.***
  D-le Stoian Vasile ceea ce spuneti dumneavoastra nu are relevanta!!!!!!Fata trebuia urcata in masina politiei si urgent la spital!!!!!Restul sunt basme!!!!!Pentru un politician care se c..a pe el am chemat elicopterul!!!Pentru fata asta nu s-a putut pune la dispozitie masina politiei!!!!Daca era fata dumneavoastra tot asa judecati cazul????Il legati de 10 August???
  1
  6
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 06 August 2019 18:31
  109.166.137.***
  Stoian Vasile, daca ce spui tu e adevarat atunci e mai grav decat as fi crezut vreodata. Politia politizata?
  3
  2
  Raportează
 • postat de Laurentiu
  Marți, 06 August 2019 17:54
  109.103.162.***
  Domnul Stoian Vasile este din alt film ……….
  Atentie la 10 August , aveti mare grija, aia de anul trecut s-au batut singuri si acum folosesc acest caz ca sa se mai bata si a doua oara , tot singuri,,,,
  Imi pare rau sa va spun dar sunteti artist, mare artist stimate domn…..Louis de Funes ar fi invidious pe veleitatile dumneavoastra artistice
  Pace !
  1
  2
  Raportează
 • postat de Sorina
  Marți, 06 August 2019 15:39
  5.2.208.***
  Dl Stoian Vasile, acum merg camerele de la benzinarie? Ciudat, ca in urma cu aproape un an, in cazul accidentului care implica tot un politist, camerele nu mergeau?
  0
  2
  Raportează
 • postat de Stoian Vasile
  Marți, 06 August 2019 14:58
  167.114.181.***
  Va recomand sa aveti mare grija cu acest caz deoarece este puternic politizat.
  In realitate cei doi politisti au gasit fata dupa care femeia politist a mers cu ea la baie in interiorul benzinariei( benzinaria are camere ) fata declarand in prima faza ca are o menstruatie puternica si ca nu doreste nici un fel de ajutor. Politistii au urcat in masina si au apelat 112(aperl inregistrat cu ora etc) solicitand totusi interventia ambulantei. Asta este momentul cu filmarea de 1 minut jumate cand dispeceratul ambulantei cere date. Toate aceste lucruri se cunosc la nivelul MAI.
  Pe anumite grupuri de WU a psd se stie de acest caz si urmeaza sa fie folosit ca o supapa pentru 10 august urmand ca cei doi politisti sa fie destituiti numai ca sa se arate ca s-a luat o masura sperand sa reduca numarul celor care vor iesi in strada.Nu conteaza ca vor castiga in instanta si vor fi reincadrati ulterior...important este sa treaca 10 august. Adevarul nu este interesant in acest caz..Benzinaria BKO filmari si vedeti tot.
  22
  8
  Raportează
 • postat de caddy
  Marți, 06 August 2019 14:08
  89.238.225.***
  Asta e maxima, orice act sexual, ajunge in presa si la politie :))
  7
  6
  Raportează
 • postat de ....au rămas fără mașină
  Marți, 06 August 2019 13:22
  195.135.251.***
  Am văzut o știre astăzi că în urma cercetării disciplinare, cei doi agenți de poliție implicați au rămas fără mașină DOAR.Asta da sancțiune disciplinară.Halal respect pentru cetățeni.No comment...
  2
  18
  Raportează
 • postat de mihai
  Marți, 06 August 2019 08:59
  92.114.82.***
  S-a ajuns la asa ceva pentru ca asa s-a vrut! In ultimii ani guvernantii au "ajutat" politistii cu experienta dar incomozi sa iasa din sistem si in locul lor au angajat mameluci si dansatoare la bara!!! Si asta e doar inceputul...
  2
  33
  Raportează
 • postat de Costica Bacanu
  Marți, 06 August 2019 08:38
  79.116.110.***
  Stiti care era raportu politist si auxiliarii, ceidin birourile politiei....unu la unu, stiti careeste acum un politist tine 40 de auxiliari, patruzeci de mueri care umple birourile, care inainte nici nu aveau calitatea de politist, dealtfel firesc, ci functionar in MAI,.....
  Cate din aceste impostoare au dreptul de a purta uniforma de politist, poate, cu indulgenta 10% restul, pile,sotii,fiice,nepoate si alte amante, adta e realitatea, sunt foarte multi politisti cu functii, afectati de lipsa politistilor adevarati care tac, stiind cine e nepoata....
  CURATENIE DE SUS IN JOS, madam carmen dan si a pus palma si sadat la fund, ESTE PRINCIPALUL VINOVAT DE CE ESTE IN ACTUALA POLITIE.....TREBUESA RASPUNDA.....CINE SA O FACA.......???????????
  1
  28
  Raportează
 • postat de Sanda
  Marți, 06 August 2019 07:51
  5.13.150.***
  Cum de nu si-au dat seama ca fata avea hemoragie interna!?? de la ciclu nu avea cum sa curga in halul asta, asa cum s-a constatat ca era traumatism intern, o fata de 14 ani nu e intotdeauna dezvoltata fizic pt raporturi sexuale.
  O asemenea situatie cere interventie de URGENTA!!
  3
  19
  Raportează
 • postat de Ion
  Marți, 06 August 2019 07:06
  185.53.196.***
  Recomand cetatenilor sa nu mai prolifereze cuvinte jignitoare la adresa organelor de politie. Poate nu stiti dar politia va poate amenda pe toti (sa nu uitam ca in cazul Caracal o persoana a fost amendata pentru ca a avut curajul sa le spuna politistilor "Sa va fie rusine!"). Maine poimaine se va schimba legea si vom face si puscarie pentru un cuvant impotriva politiei. Politistii nu sunt oameni ca noi, sunt pe o treapta superioara muritorilor de rand. Nu avem dreptul legal sa le spunem ca sunt incompetenti chiar daca actiunile lor arata acest lucru. Eu nu stiu de unde a aparut ideea ca politistii sunt in slujba cetatenilor. Faptele din ultima perioada (un an chiar, din 10 august) dovedesc contrariul. Eu zic sa-i laudam. Politistii in Romania? Cei mai buni! Rezolva cazurile cu puterea mintii!
  7
  23
  Raportează
 • postat de D
  Luni, 05 August 2019 22:52
  188.26.124.***
  "SIGURANȚA ȘI INCREDERE". Suntem pe cont propriu, dacă așteptăm ceva de la autorități suntem naivi.
  2
  24
  Raportează
 • postat de Sterian
  Luni, 05 August 2019 22:27
  86.10.131.***
  Eu cred ca ,o sa ajunga domnii politai sa le fie frica sa mai imbrace haina de militian.
  11
  4
  Raportează
 • postat de Joni
  Luni, 05 August 2019 22:03
  95.76.32.***
  Asta e waw! Asa ceva ....
  Ma gandesc ce sa scriu. Sincer, nu am cuvinte.
  9
  8
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 05 August 2019 20:47
  188.24.240.***
  Niste NESIMTITI care nu mai au de miine ce cauta in Politia Romana!!!!Niste JEGURI umane!!!!!!!
  1
  60
  Raportează
 • postat de MILITIAN
  Luni, 05 August 2019 20:17
  62.19.195.***
  Cum se numesc milițieni vrem să știm ?
  3
  56
  Raportează
 • postat de Ghici cine
  Luni, 05 August 2019 19:50
  213.233.85.***
  Fa-te politist, hai fa-te politist.. Restul e pe youtube de la parazitii
  3
  43
  Raportează
 • postat de Razmerita
  Luni, 05 August 2019 16:27
  82.137.8.***
  INCOMPETENTA asta e noul nume al Politiei romane din vârf pana la ultimul
  2
  48
  Raportează
 • postat de Daniela
  Luni, 05 August 2019 14:52
  79.158.172.***
  Niste animale!!:(Mi-e greata sa ma uit la...doamna politista:(Hal de femeie!!:(Poate chiar mama:(((Popor de cretini ce suntem!:(Mie mi-au batut baiatul,6 zile ingrijiri medicale si...dupa aproape 3 ani nu am ajuns inca la ...recunoasterea politistilor:(Asta pentru ca nu se vrea a se ajunge a fi identificati.Rusine!!!!!!
  3
  53
  Raportează
 • postat de Tecucean
  Luni, 05 August 2019 13:53
  86.104.139.***
  Întrebarea este - fiind un act sexual cu minor - de ce nu se face cazul penal ???

  Unde este Protecţia Copilului ????

  Să apere să investigheze?

  În SUA profesorii care fac sex cu minorii i-au 20 de ani închisoare !!

  Şi chiar dacă sunt minori cu minori, ani la şcoala de corecţie după care pușcăria !
  Sau dacă minorul care a violat-o are mai mult de 14 ani poate îl aştepta puşcăria în SUA!
  4
  40
  Raportează
 • postat de Se stieee...
  Luni, 05 August 2019 13:28
  77.111.245.***
  Politistii stau ascunsi toata noaptea prin cotloane si ies din ascunzisuri doar dupa ce se asigura ca nu mai exista nici un om pe strazi (pe la 3 dimineata !!!) ca sa evite in felul asta implicarea in vreo situatie conflictuala grava.
  Ca sa isi justifice ,,activitatea" si prezenta la serviciu, legitimeaza si noteaza in carnetele lor si ameninta aiurea oamenii care stau linistiti pe banci sau isi plimba catelul seara tarziu si dau amenzi biciclistilor si pietonilor. Dezastrul din trafic, prostitutia, tulburarea linistii publice, talhariile, bataile, drogatii, betivii...toate astea nu le vede nimeni. Politistii trec pe strazi, EFECTIV, pe langa toate situatiile astea fara sa vada si fara sa auda nimic...
  3
  125
  Raportează
 • postat de maria
  Luni, 05 August 2019 13:09
  5.13.174.***
  destituiti si fara drept de angajare in acelasi domeniu.pedepsiti cu simt de raspundere sa fie o lectie pt altii. doar cu bata ne mai facem bine.
  3
  95
  Raportează
 • postat de Aurelian Dumitrescu
  Luni, 05 August 2019 13:07
  62.121.74.***
  Afară!
  Desfacerea imediată a contractului de muncă - atat a poliţienilor, cat si a celor de la "Protectia Copilului", care i-au "dat bilet de voie" pentru "relaţii sexuale consimţite".
  Nu doar a slujbaşilor direct implicati, ci a sefilor celor două sinecuri, deopotrivă!
  6
  94
  Raportează
 • postat de vader
  Luni, 05 August 2019 12:38
  193.230.156.***
  Nu se trezeste, domnule nicio distinsa fata bisericeasca, sa indrazneasca sa insinuezxe ceva despre biata fata si despre pacatele Evei? Niciun trantor din ala in sutana? Hai, nu indrazniti????????
  16
  54
  Raportează
 • postat de vader
  Luni, 05 August 2019 12:34
  193.230.156.***
  Ma intreb oare ce ii invata pe astia in scoala de politie? Sa se acopere de hartii si sa nu se murdareasca cu nimic? Ca totul li se cuvine si ca cetatenii trebuie doar sa stea drepti in fata lor si sa nu ii deranjeze niciodata? Sper totusi ca nu. Sper totusi ca in politie inca mai exista oameni corecti. Pentru ca altfel meritam sa intram in groapa de gunoi a istoriei in pas de defilare. Si asa nu mai avem mult....
  4
  76
  Raportează
 • postat de aleda
  Luni, 05 August 2019 12:02
  82.137.15.***
  Dati afara din Politie! Mai ales acea FEMEIE fara suflet! BRAVO, parintilor care au educat-o! :(
  3
  83
  Raportează
 • postat de george
  Luni, 05 August 2019 11:55
  213.128.162.***
  Ancheta interna pe dracu!

  Cine sa-i ancheteze, tovarasii de breasla? Colegii ce spun in gandul lor, bine ca n-a fost pe tura mea !
  5
  94
  Raportează
 • postat de Daz
  Luni, 05 August 2019 11:39
  93.122.251.***
  Lehamite,indolenta si nesimtire.
  Complicitate,frica si lipsa de orice urma de profesionalism!
  Incepand cu cei de la Rutiera si terminand cu cei de la “agricola” toti sunt caracterizati prin aceiasi lipsa de interes .Intrati prin diferite metode dubioase in scolile de politie si mai apoi in campul muncii au fraternizat cu toti interlopii din oras.
  Am fost martorul unei scene de trecere pe culoarea rosie cu loganul de la circulatie in spate!
  A aprins luminile si a mers dupa masina dubioasa si cand a oprit-o si a vazut cine era la volan mai aveau putin si ingenuncheau!
  4
  74
  Raportează
 • postat de Galatean siderat
  Luni, 05 August 2019 11:23
  109.166.137.***
  Daca vindea patrunjel o ridicau cu mascatii...
  5
  89
  Raportează
 • postat de Tecucean
  Luni, 05 August 2019 11:11
  86.104.139.***
  Copii noştri sunt cei mai importanţi, dar şi copii care nu sunt ai noştri sunt ai cuiva, sunt importanţi, iar copii nimănui poate tocmai din cauză că nu ţine nimeni la ei ca un părinte (bun) poate sunt CEI MAI IMPORTANŢI !


  Păcat de echipajul care nu a realizat importanţa cazului.

  Oare nu au copii acasă, oare nu au fete copii acasă?

  Păcat, dar să sperăm că învăţăm din greşeli.
  5
  73
  Raportează
 • postat de Galatean siderat
  Luni, 05 August 2019 10:34
  109.166.137.***
  Daca vindea patrunjel o salta cu mascatii...
  6
  58
  Raportează
 • postat de Chips
  Luni, 05 August 2019 10:03
  109.166.155.***
  "Discutabil" nu e cuvantul potrivit. Jenant, umilitor, degradant pentru uniforma pe care o poarta, poate. Nu e nimic discutabil in interventia lor. Cu atat mai mult cu cat vorbim de o femeie agent. Daca nici ea nu poate da dovada de o cat de mica empatie fata de un copil plin de sange, ce asteptari putem sa mai avem? Macar sa se fi dat jos din masina si sa discute ea, pana si agentii aia de paza pareau mai afectati de situatie decat duamna politist....
  3
  87
  Raportează
 • postat de Din Galati
  Luni, 05 August 2019 09:57
  37.251.220.***
  Orasul e plin de pesti, fetite, si ghirtoi iar politia nu stie nimic, sau da amenzi de parcare.

  Multi dintre cei care nu le aveau cu scoala sau un scop in viata, au ajuns, politisti, politisti de frontiera sau jandarmi.

  Rusinica
  3
  106
  Raportează
 • postat de Undeva, cândva...
  Luni, 05 August 2019 09:49
  82.137.12.***
  Ce echipaj, de la ce secție sau serviciu, cum îi chema pe polițiști, pe ce stradă s-a întâmplat, când, la ce oră, ascundem detalii sau doar nu le știm? Cetățenii, contribuabilii au dreptul să știe!
  4
  84
  Raportează
 • postat de Laura
  Luni, 05 August 2019 09:46
  79.158.172.***
  Jegurile:(Ei stiu doar sa bată, nu sa si ajute:(
  4
  67
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.