Legături nebănuite între trup şi minte. Trei metode prin care inima este ferită de emoţii

Legături nebănuite între trup şi minte. Trei metode prin care inima este ferită de emoţii

Psihologul Laura Maria Cojocaru
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Inima este primul organ format în corpul nostru şi rămâne de-a lungul vieţii şi cel mai puternic dintre toate. Ea generează o energie electromagnetică de 60-1000 de ori mai puternică decât cea a creierului. Cercetările oamenilor de ştiinţă arată că noi avem două creiere, iar cerebelul din cap ascultă de "creierul din inima omului".

În opinia specialiştilor, ori de câte ori simţim o emoţie, inima transmite constant un semnal electromagnetic foarte puternic către corp, iar fiecare bătaie a ei influenţează starea de sănătate emoţională şi fizică a organismului. Inima are propria sa inteligenţă specifică, ea putând gândi, simţi şi "aminti".

"Semnalele electromagnetice emise de inimă pot fi detectate de undele cerebrale ale altor persoane. Fenomenul este mult mai puternic atunci când cele două persoane se ating sau se află una în apropierea celeilalte, dar pot fi percepute inclusiv de la distanţă. Inima este cel mai cald organ al corpului, aspect ce-l face vulnerabil în faţă emoţiilor prea intense ("fierbinţi"), atât plăcute, cât şi neplăcute. Astfel, de cele mai multe ori, ajugem să construim "ziduri" în jurul inimii ca mecanism de protecţie pe termen scurt împotriva unei situaţii neplăcute sau unul, pe termen lung, de apărare împotriva unei suferinţe mai degrabă imaginare (un soi de prevenţie). Aceste mecanisme de apărare sunt naturale şi în strânsă legătură cu viaţa, cu instinctul de supravieţuire. Cele pe termen scurt sunt benefice deoarece ne protejează de o suferinţă produsă de un eveniment concret. Cele pe termen lung, deoarece presupun, mai mult sau mai puţin conştient, gânduri legate de o posibilă suferinţă viitoare, deci imaginară, se pot transforma în inamicii noştri, atâta timp cât conţin energia emoţiilor captive nerezolvate", explică psihologul Laura Maria Cojocaru. 

De ce mecanismul de apărare poate deveni dăunător

Mai mult, specialistul afirmă despre inimă ("acest centru al fiinţei noastre") că are influenţă asupra funcţionalitaţii glandei timus şi a întregului sistem imunitar al organismului. Orice emoţie pe care reţinem în atenţie mai mult timp decât este firesc creează exces energetic, care ne angrenează într-un cerc vicios: suntem trişti, însinguraţi, egoişti, geloşi, îndureraţi, lipsiţi de chef de viaţă, nu dăruim şi nu acceptăm iubire, ajungem să gândim negativ şi acest tip de gândire ne aruncă din nou în aceste emoţii.

"Singurul rezultat al acestui cerc vicios este scăderea sistemulul imunitar şi declanşarea atacurilor de panică, a depresiei şi a afecţiunilor fizice din zona inimii. Experimentele ştiinţifice medicale au arătat în mod repetat că orice sentiment de iubire, acceptare, compasiune, înţelegere şi apreciere orientate către o altă persoană are efecte pozitive măsurabile asupra corpului fizic. Aceleaşi efecte apar şi atunci când receptăm iubirea şi aprecierea unei alte persoane", declară psihologul Laura Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI). 

Cum ne ţinem inima sănătoasă

Psihologul este de părere că există trei metode simple prin care ne putem ţine inima departe de suferinţe şi de greutăţile vieţii:

1. Sentimente, emoţii de cultivat: curajul, sinceritatea, altruismul, capacitatea de a exprima iubirea, dărnicia, veselia, recunoştinţă, în general o stare emoţională echilibrată, întăresc inima şi cresc sistemul imunitar.

2. Convingeri de întărit: "Mă accept, mă iert şi mă iubesc aşa cum sunt", "Locul meu în univers este exact cel care mi-a fost dat şi sunt important/ă aici", "Iubirea este din abundenţă prezentă în viaţă mea şi topeşte teama de singurătate şi respingere", "Accept, iert şi iubesc oamenii, fiinţele, natura, universul, aşa cum sunt", "Îmi accept şi îmi folosesc capacitatea de iubire ca pe cea mai importantă forţă de vindecare".

3. Comportamente recomandate: descoperirea de sine, depăşirea egoului, iertarea, eliberarea de judecată, lucrul fizic cu braţele (braţele fiind prelungirea inimii, simbolizează îmbrăţişarea persoanelor, a situaţiilor), exerciţii de respiraţie, practicarea compasiunii.

Citit 1239 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2019 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.