Parfum de ţări ceva mai calde

Parfum de ţări ceva mai calde
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tarabe care gem de portocale, kiwi, pere argentiniene şi limes * Clementine foarte mici, dar delicioase, pe gustate * Roşii din ţara lui Omar Hayssam (Siria, nu România!) * Ca să nu uitaţi că trăim în Galaţi: ardei gras umplut cu varză murată *

Cine se uită, visător, la tarabele de la intrarea în hala de zarzavat a Pieţei Centrale poate să îşi imagineze (dacă e capabil să facă abstacţie de frigul pe care îl aduce cu sine, de afară) că se află într-o piaţă de fructe din ţările calde.

Un kilogram de kiwi din ţara sud-americană despre care scrie Gabriel Garcia Marquez într-un roman-reportaj (Chile, pentru cei mai puţin pasionaţi) costă 3,99 lei. Nişte pere argentiniene frumoase fac 5,99 de lei, iar rodiile se dau şi cu 7,5 lei.

Dacă vi se par scumpe, ţineţi cont de faptul că sunt atât de arătoase că îţi vine să le foloseşti şi ca ornament. Mai ales că gutuile nu mai sunt chiar atât de mari ca în urmă cu câteva luni. E bine, totuşi, că a scăzut şi preţul până la 3,5 lei pe kilogram.

Limes costă 11 lei kilogramul.  Portocalele dulci se găsesc şi la 2,5 lei şi sunt ceva mai ieftine decât perele româneşti care fac 3 lei per kilogram. Alternativa ar fi strugurii, nu mai ieftini de 5 lei kilogramul şi merele, ale căror preţuri variază între 1 leu şi 2,3 sau chiar 3 lei.

Aveţi, deci, de unde să alegeţi. Dacă le consumaţi crude, din belşug, vă fortificaţi organsimul şi luptaţi mai bine cu frigul şi bolile de sezon.

Dacă le faceţi coapte, însă, vă veţi delecta cu gustul care, din punctul nostru de vedere, ajută la creerea magiei în sezonul rece. Un kilogram de bostan pentru plăcintă costă 1,5 lei.

Legume de Vânători şi de Siria

Dar cum omul nu poate trăi nici numai cu pâine, dar nici numai cu fructe, am dat o raită şi printre tarabele cu legume. Am găsit roşii din Siria (or fi culese chiar de mâna lui Omar Hayssam?) dar şi salată de Vânători, la doar 1 leu căpăţâna.

Ridichile roşii şi mici se dau la 1 leu, 1,5 lei sau 2 lei legătura. Ridichile uriaşe şi negre (bune la prepararea siropului de tuse) costă 1,5 sau 2 lei kilogramul.

Tot pentru fortificarea organismului puteţi alege o mâncare de spanac, pe care îl găsiţi la 7 lei kilogramul. Fasolea se dă la 5, 6 sau 7 lei kilogramul, iar ciupercile la 6 lei şi la 7 lei.

Cartofii, care pot fi, spre exemplu, tăiaţi felii şi stratificaţi până când formează un pat pe care se poate odihni mai orice – fie legumă, fie carne de mamifer sau de peşte – costă între 1 leu kilogramul şi 1,5 lei. 

Usturoiul, al cărui preţ pare să împumute din proprietăţile gustului, devenind picant, costă  10 lei, 14 lei şi chiar 15 lei kilogramul.

Important este să învingeţi vremea câinoasă de afară şi să ajungeţi în piaţă. Printre tarabe, vă va veni cu siguranţă şi pofta de cumpărături, mai ales dacă v-aţi revenit deja după pustiul financiar pe care îl lasă de obicei, în urmă, sărbătorile de iarnă!

Citit 603 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.