Misiuni de salvare la Vârlezi

Misiuni de salvare la Vârlezi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

S-a scurs o lună de la coşmarul alb prin care a trecut judeţul nostru, captiv între nămeţi. În acele trei zile s-a dovedit adevărata competenţă şi implicare a autorităţilor.

Dacă sutele de oameni blocaţi la Vameş n-au primit nici măcar un pahar cu apă, în cealaltă parte a judeţului, la Vârlezi, câţiva oameni au fost salvaţi din nămeţi şi tractaţi, cazaţi la Primărie şi omeniţi.

Eroii acelor zile au fost: agentul şef principal Florentin Istrate de la Postul de Poliţie Vârlezi, primarul Ştefan Patriche şi Lucian Albineţ, cel care şi-a pus la bătaie utilajul, motorina, nervii şi abilităţile de şofer pentru a-i salva pe naufragiaţii viscolului. Iată cum a fost:

„Han” la primărie

„Un italian a rămas la câţiva kilometri de sat şi când l-am găsit zăpada deja îi astupase maşina. În timpul căutărilor eu ţineam legătura din cinci în cinci minute cu Lucian ca să nu-l pierd prin zăpadă”.

„Mă simţeam ca un radar care trebuia să acopăr toată zona, să nu se întâmple nimic. Cetăţeanul venea din zona Siciliei, ştia puţin româneşte şi avea afaceri pe aici”.

„Am reuşit şi l-am tractat până la Primărie, unde l-am cazat şi omenit două nopţi. Pe urmă, un bărbat din Bârlad a rămas înzăpezit cu autoturismul. Cât l-am mai căutat!”.

„I se descărcase telefonul şi se rătăcise. L-am cazat la Primărie. În ultima seară, doi tineri care mergeau spre Brăila au rămas blocaţi în zăpadă”.

„Căpătasem experienţă şi în jumătate de oră i-am găsit. Nu le venea să creadă când au văzut un tractor mare venind spre ei. Intraseră în panică pentru că li se descărcaseră şi telefoanele mobile”.

„Pe toţi i-am cazat la Primărie, unde am adus saltelele de la şcoală, i-am hrănit, i-am omenit cu vin fiert”, povesteşte primarul.

Lupta pentru viaţă

„Am ajutat şi o tânără din comună, care face dializă, să ajungă la spital. Ne făceam griji pentru ea fiindcă a aşteptat salvarea fără să mănânce nimic, pentru că dializa se face pe nemâncate”.

„Drumul era blocat şi am dus-o cât am putut către Târgu Bujor, până am rămas şi noi împotmoliţi. Lucian a ajutat-o să meargă până într-un loc de unde a putut-o prelua salvarea”.

„În a doua noapte, părinţii unui copil cu apendicită sunau la salvare, dar degeaba. Nici tractorul nu reuşea să mai pătrundă. Am hotărât cu cei de la salvare să îl ducem la Drăguşeni, pentru ca de acolo să fie preluat pentru a merge la spital la Tecuci”.

„Şoseaua era blocată. Băiatul a luat-o cu tractorul prin câmp, aproape să se rătăcească. A reuşit să ajungă şi copilul a fost salvat. Lucian ne-a ajutat fără să-i decontăm nici efortul, nici cheltuiala”.

„A consumat 300 de litri de motorină. S-a băgat pe sub maşini, prin zăpadă ca să le lege pentru a fi tractate. Dar când e vorba de salvarea unui om trebuie să găseşti orice soluţie”, ne-a declarat primarul Ştefan Patriche.

Jos pălăria pentru asemenea oameni, adevăraţi eroi locali!

Citit 980 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.