Vârleziul aşteaptă apa potabilă

Vârleziul aşteaptă apa potabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-un an de criză, aşa cum a fost 2009, să amenajezi, cu bani de la bugetul comunal, un parc de joacă pentru copii şi o piaţă, să renovezi dispensarul comunal, grădiniţa din Crăieşti şi sediul Primăriei, să igienizezi Căminul Cultural de la Vârlezi şi să pietruieşti un drum comunal constituie o performanţă.

Acestea sunt doar câteva dintre realizările cu care se mândreşte primarul comunei Vârlezi, conservatorul Ştefan Patriche:

„Când am venit la Primărie, Vârleziul arăta ca o comună părăsită. I-am dat viaţă”.

Dar toate aceste reuşite incontestabile pălesc în faţa problemei grave care nu şi-a găsit pe deplin rezolvarea: lipsa apei potabile în toată comuna.

De canalizare nici nu se pune problema, Primăria având ea însăşi toaleta săpată în fundul curţii. Altă problemă ar fi că micuţii de la grădiniţa din Vârlezi învaţă înghesuiţi ca sardelele în două cămăruţe ale Căminului Cultural.

Grădiniţa lor, părăsită pentru că risca să se prăbuşească peste copii, aşteaptă de ani de zile demolarea pentru a face loc alteia noi.

Patru kilometri în trei ani

„Apa de la fântâni nu e bună de băut pentru copii şi femei gravide”, este avertismentul pe care localnicii din Vârlezi îl ştiu parcă dintotdeauna”.

Apa este nepotabilă, plină de nitraţi şi nitriţi. Dar, în sărăcia lor, locuitorii comunei nu-şi permit apă plată de la magazin.

O cară cu bidoanele de la fântână, o fierb şi o beau, chiar dacă ştiu că nu le face bine. Cu atât mai mult cu cât în comună sunt şi bolnavi cu insuficienţă renală cronică, dializaţi.

Vestea bună este că, peste o lună, 20 la sută din comuna Vârlezi ar putea avea apă potabilă. Potrivit lui Ştefan Patriche, atunci ar urma să fie pusă în funcţiune reţeaua de apă aflată acum pe ultima sută de metri.

Construcţia reţelei de patru kilometri a demarat, cu bani de la Guvern, prin Ordonanţa 7, acum trei ani. Pe 20 septembrie 2008 ar fi trebuit să fie finalizată, dar necazurile au curs ca apa: ba nu erau bani, ba venea frigul.

Şi în momentul de faţă mai sunt necesare două milioane de lei. Primarul a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţului pentru că proiectul iniţial nu prevedea şi racordul electric pentru care ar fi fost necesar alt proiect şi alţi bani.

Extindere, dar când?

„O parte a comunei va avea apă curentă. Pentru cealaltă parte am depus un proiect de extindere a alimentării cu apă prin programul operaţional comun România-Moldova-Ucraina”.

„Proiectul cuprinde şi managementul deşeurilor”, ne-a declarat primarul. Extinderea reţelei costă opt miliarde de lei vechi şi acoperă 80 la sută din comună.

Grădiniţa, o prioritate

Ştefan Patriche speră să câştige bătălia pentru alimentarea cu apă a comunei, la fel cum îşi doreşte să obţină bani pentru o grădiniţă nouă la Vârlezi.

Pe cea din satul Crăieşti a reuşit să o reabiliteze, ba chiar să-i facă un grup sanitar interior.

Imaginaţi-vă că micuţii nu numai că erau nevoiţi să părăsească grădiniţa, dar aveau şi o stradă de traversat pentru a merge la toaletă! Odată ce noua toaletă va fi racordată la apă, ea va fi pe deplin funcţională.

Primarul mai speră să finalizeze casa mortuară, să repare Căminul Cultural de la Crăieşti şi să pietruiască măcar un kilometru de drum.

Criza nu-l sperie foarte rău pentru că profesia îl ajută să se descurce cu bani puţini:

„Sunt economist şi ştiu să împart banii. Nu mi-e teamă că va fi un buget mic”, ne-a declarat optimist primarul.

Craii din Crăieşti

Comuna Vârlezi are două sate componente, Vârlezi şi Crăieşti. Localnicii cred că satul reşedinţă a fost botezat după numele pădurii Vârleaza, din apropiere.

Cât despre Crăieşti, acesta şi-ar putea datora numele faptului că aici locuiesc foarte multe familii cu numele de Crăiescu. Nu am aflat dacă, pe vremuri, o fi trecut vreun crai prin sat, cert este că, demult, Crăieştiul a fost comună.

Printre oamenii cu care Vârleziul se mândreşte se numără folcloristul Petru Caraman, senator în perioada 1996-2000.

Unde-s vinurile de altădată?

Pe vremuri, vinurile din Vârlezi erau la fel de vestite ca şi cele din Târgu Bujor. Dacă Bujoru se poate, încă, mândri cu „Prinţesa Covurluiului”, din păcate, comuna Vârlezi a cam rămas fără vii nobile.

După ce au fost împroprietăriţi, localnicii nu au mai respectat tehnologia, iar unele vii au devenit între timp… păşuni.

Gospodarii spun însă că pământul e rodnic şi că vinul produs e bun, chiar dacă nu mai are faima de altădată.

Alimentare cu gaze… cândva

Deşi nu are încă apă potabilă şi nici canalizare, comuna Vârlezi speră să aibă în scurtă vreme alimentare cu gaze. Conducta magistrală care vine de la Schela-Griviţa-Cudalbi-Băleni-Târgu Bujor trece şi pe teritoriul administrativ al comunei Vârlezi, pe distanţa de 600 de metri.

Primarul comunei, Ştefan Patriche, şi-a pus în plan să facă un proiect pentru o conductă de aducţiune care să aducă alimentarea cu gaze şi la Vârlezi.

Optimist, crede că materializarea proiectului va dura mai puţin decât alimentarea cu apă.

Explicaţii foto:

1. Apa de la fântânile din Vârlezi te poate îmbolnăvi

2. Parcul de joacă pentru copii a fost construit cu fonduri de la Primărie

3. Lavoarul la putere!

4. Primarul comunei Vârlezi, economistul Ştefan Patriche

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.