Sabotarea relaţiilor ”cu dreptatea în mână”

Sabotarea relaţiilor ”cu dreptatea în mână”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Psihicul nostru este nativ înzestrat cu dorinţa de a găsi în interiorul şi în exteriorul nostru argumente pentru a dovedi că "avem dreptate", atunci când credem un anume aspect, iar convingerile noastre ne focusează atenţia asupra acelor aspecte din jurul nostru care le susţin. Dacă avem convingerea că viaţă este grea, vom observa aspectele legate de obstacole, iar dacă avem convingerea că viaţă este uşoară, vom observa resurse şi oportunităţi.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atitudinea de ”auto-convingere” devine sabotaj în două cazuri. Prima dată, în relaţia cu sine:  ”Dacă insist să cred că nu ştiu, nu pot, nu mă descurc, nu merit etc., voi observa în jurul meu, în diverse contexte şi în atitudinea oamenilor, exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Ba chiar voi avea tendinţa că şi aspectele neutre să le iau personal şi să le interpretez ca fiind din zona de neplăcere. Şi asta se întâmplă doar pentru că acolo este atenţia şi imaginaţia mea!”, explică psihologul. În al doilea rând, sunt vizate relaţiile cu ceilalţi. Dacă insist să cred că ceilalţi nu mă văd, apreciază, înţeleg, acceptă, iubesc, susţin, respectă, că au ceva personal cu mine, voi observa în atitudinea lor exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Mai mult, prin reacţia mea la ceea ce spun, simt, fac ei, pot chiar să-i determin să-mi răspundă exact din "povestea" care-mi displace", declară Laura Maria Cojocaru.

Psihologul consideră că această atitudine de "auto-convingere" este utilă în viaţa noastră atunci când convingerile noastre ne ajută să creştem, să evoluăm, să ne menţinem motivaţia către atingerea obiectivelor, să fim flexibili, să putem acceptă, ierta, iubi, respecta pe ceilalţi sau chiar pe noi înşine. Astfel, ”auto-convingerea” poate fi utilă atunci când alegem cinci aspecte de bază:

Credinţa: să credem în noi înşine şi în propriile resurse, să credem că fiecare problemă are cel puţin o soluţie.
Flexibilitatea: să rămânem flexibili în a păstra ce este util şi a schimba ce nu ne mai este de folos.
Acceptarea: să acceptăm că părerea noastră nu este singură valabilă şi că putem găsi şi alte modalităţi de gândire.
Curiozitatea: să rămânem curioşi în a descoperi noi şi noi variante mai rapide, mai uşoare şi mai plăcute pentru atingerea obiectivelor.
- Creativitatea: să ne folosim creativitatea pentru a construi ceva nou şi mai bun.

(surse online)

Citit 1097 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2019 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.