Cum se va acorda pensia de invaliditate după noua lege

Cum se va acorda pensia de invaliditate după noua lege
Modificările s-au publicat în Monitorul Oficial
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În noua Lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial pe 9 iulie și care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2021, pensia de invaliditate este, practic, redefinită, prin modificarea condițiilor care stau la baza acordării ei.

Astfel, în viitoarea lege, pensia de invaliditate se va acorda persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii. Vor exista doar două tipuri cauze (pierdere totală sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă) în care pensia se acordă: accidentele de muncă şi bolile profesionale, dar şi alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca. 

Spre deosebire de vechea lege, în noul act normativ schizofrenia, SIDA și neoplaziile nu mai sunt expres precizate drept cauze pentru care se poate obține pensie de invaliditate. Se păstrează însă prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989. Rămân tot trei grade de invaliditate, dar altfel definite, în timp ce criteriile de încadrare vor fi aprobate ulterior, prin hotărâre de guvern: gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate; gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată şi gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată. 

Indemnizația pentru însoțitor

Noua lege a pensiilor mai cuprinde și acordarea unei indemnizații pentru însoțitor (fixă) pensionarilor de invaliditate încadrați cu gradul I. Acești bani se vor da pe lângă pensie și vor reprezenta 50 la sută din salariul minim brut (dacă ne raportăm la cel de acum, care e de 2.080 de lei, indemnizația ar fi de 1.040 de lei pe lună). Legea actuală prevede și ea acordarea acestei indemnizații, dar cuantumul se calculează diferit (80 la sută din punctul de pensie, care acum este de 1.100 de lei, adică 880 de lei).

Citit 5677 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2019 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.