Copiii pierduţi ai Galaţiului

Copiii pierduţi ai Galaţiului

Un sfert dintre minorii căutaţi de poliţie sunt de la noi
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
5 comentarii

În urma reactualizării bazei de date publice a Poliţiei Române, la secţiunea "Copii dispăruţi" figurează 79 de minori din toată ţara. Nu mai puţin de 23 dintre ei, peste un sfert, sunt din Galaţi, 21 fiind raportaţi ca fugiţi din centre de ocrotire ale Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială. 18 dintre ei au fost daţi dispăruţi numai de la începutul acestui an.

Grija pe care statul ar trebui să o aibă faţă de minorii fără familii ori abandonaţi de părinţi nu se limitează doar la a le oferi cazare, mâncare şi, eventual, şansa la educaţie şi formare profesională, ci şi la a-i urmări şi a-i găsi, de fiecare dată când copiii, majoritatea ajunşi la vârsta adolescenţei, aleg să fugă fără nicio explicaţie. Plecarea frecventă din centrele de plasament ori din casele de tip familial este o practică obişnuită pentru mulţi minori aflaţi, oficial, sub ocrotirea statului, care pleacă cu bilet de învoire sau pur şi simplu îşi iau lumea în cap, fără nicio explicaţie. Aşa se face că, în momentul de faţă, Galaţiul se poate "lăuda" cu un record nedorit de minori fugiţi din centrele de ocrotire ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, înregistrând o statistică tristă, ce cuprinde 21 de nume dintre cele 79 făcute publice de Poliţia Română pe siteul oficial, la secţiunea "Copii dispăruţi".

De bună voie şi nesiliţi de nimeni

O simplă vizualizare a profilurilor copiilor daţi dispăruţi şi căutaţi de poliţie duce la concluzia că toţi minorii care au fugit din centre au aceeaşi caracteristică: "părăsesc centrele  de plasament în care au fost instituţionalizaţi, în mod repetat şi premeditat şi au un comportament deviant". Adică nu pot fi stăpâniţi şi controlaţi, mai ales că unii, cu tot cu comportamentul deviant şi cu desele părăsiri voluntare ale centrelor, au primit în continuare bilete de învoire pentru diverse pretexte şi duşi au fost. Fie s-au alăturat anturajelor, fie au plecat în căutarea rudelor, eventual în alte judeţe, fie, în cazul fetelor, după vreun iubit care le-a promis să le scoată din cenuşiul vieţii de la orfelinat.

Cu permisiune sau fără, 21 de minori cu vârste cuprinse, la acest moment, între 13 şi 18 ani, au fugit din Casa "David Austin" din Munteni (cinci copii), Centrul de Asistenţă pntru Copilul cu Cerinţe Educative Speciale (cinci copii), Casa de Tip Familial "Floare de Colţ" (doi copii), Casa de Tip Familial "Ştefan" (trei copii), Centrul "Irene&Stuart" (un copil), Casa "Aurora" (trei copii), Centrul de Plasament Tecuci (un copil) şi Complexul de Servicii Sociale "Dumbrava Minunată" (un copil). Cei 21, 13 fete şi opt băieţi, au părăsit centrele unde erau instituţionalizaţi în ultimii doi ani, majoritatea dispariţiilor, respectiv 18 cazuri, fiind înregistrate de la începutul acestui an. De spus ar mai fi că, la această dată, trei dintre cei dispăruţi şi căutaţi, oficfial, de autorităţi, au împlinit deja 18 ani, doi urmează să ajungă la vârsta majoratului, iar opt minori dispăruţi au 16 ani.

Citit 17743 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2019 00:25

5 comentarii

 • postat de EU Duminică, 29 Septembrie 2019 15:38 109.102.92.*** Link la comentariu
  1
  5

  DECI CAND VAD OAMENI CARE HABAR NU AU CA AU DEVENIT UNELETE ALE UNEI MANIPULARI FARA PRECEDENT SI DEVIN PESTE NOAPTE NISTE EXPERTI DESPRE CUM AR TREBUI REFORMAT STATUL, INSTITUTIILE, ETC. BAI OAMENI BUNI CE VRETI SA FACA SEFA PROTECTIEI COPILULUI, ORI POLITIA, ORI ALTE INSTITUTII? DE CATE ORI ATI VAZUT PE STRADA MIZERABILI CARE ISI BAT FEMEILE PE STRADA, IN AUTOBUZ ADOLESCENTI CARE INJURA SI SCUIPA, ORI ALTE MIZERII LA CARE ATI LUAT PARTE DAR NU ATI INTERVENIT. DRAGII MEI INSTITUTIILE SUNT FACUTE CU OAMENI, IN NOI / IN FIECARE CAND INTERVENIM LA MIZERII ATUNCI SE VA VEDEA SCHIMBAREA, PANA ATUNCI NU MAI FACETI VOI ACUZATII LIPSITE DE SUBSTANTA.

  Raportează
 • postat de col.Ioan Dinca Sâmbătă, 28 Septembrie 2019 11:09 89.239.25.*** Link la comentariu
  1
  6

  Responsabili pentru aceste suflete chinuite sunt directorul DGPASC, procuror sef DIICOT, Politia locala si indiferenta cetateanului de rand.Este nevoie de un caz asemanator celui din Dambovita sau mascarada de la Caracal? Rusine!

  Raportează
 • postat de Ion Vineri, 27 Septembrie 2019 23:09 109.166.131.*** Link la comentariu
  0
  5

  Să fim corecți. Fără sprijinul părintesc un copil obișnuit nu poate răzbate prin viață. Chiar dacă își găsește un loc de muncă plata chiriei, a întreținerii și a energiei electrice l-ar falimenta. Eu cred că statul ar trebui să-i ofere unui orfan posibilitatea unui prim loc de muncă, o locuință socială și suport psihologic minim 5 ani din momentul in care își definitivează studiile. Merg pe stradă și văd tineri cum vorbesc singuri... Au privirea pierdută... Abia dacă au 20 de ani și sunt deja bolnavi fizic și psihic. Oamenii ăștia sunt sortiți morții premature dintr-o singură cauză: protectia socială în România este slab direcționată către adevărații nevoiași, este direcționată doar pentru a strânge voturi. In Germania un imigrant non UE acceptat primește o locuință și un loc de muncă. In România, un orfan român primește doar o condamnare la mizerie, boală și moarte. În România nu există adevărata milă și indiferent ce va spun preoții in biserică Dumnezeu s-a îndepărtat de acest popor... "Milă voiesc, nu jertfa, spune Domnul". Să facem precum se cere, nu milă oarbă pentru escroci ci milă pentru cei care cu adevărat au nevoie de ajutor.

  Raportează
 • postat de Simona Vineri, 27 Septembrie 2019 16:44 81.12.149.*** Link la comentariu
  3
  11

  Acest lucru arată clar că Şeful Direcţiei pentru Protecţia Copilului din Galaţi trebuie demis urgent, iar instituţia reformată complet!

  Raportează
 • postat de florin Vineri, 27 Septembrie 2019 08:07 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  30

  Da dam vina pe copii!Au un caracter deviant isi iau lumea in cap etc!Dar oare de ce isi iau lumea in cap????Statul reuseste sa asigure un mediu mai bun de cit cel de acasa????Cu ultimele cazuri intimplate in tara se dovedeste si ca acele structuri ale statului care ar trebui sa aiba grija de acesti copii sa nu pateasca nimic de fapt lucreaza impotriva copiilor!Incet incet iese la suprafata faptul ca acesti copii sunt de fapt o marfa pentru judecatori procurori politie administratori de camine de copii!!!Se dovedeste incet incet ca de fapt exact structurile cfare ar trebui sa aiba grija de acesti copii aceste structuri ii tradeaza cel mai mult!In toate statisticele suntem primii la traficf persoane copii prostitutie!!!Se stie cine o face se cunosc persoanele dar sunt protejate!!!!Salariile mari primite in aceste structuri de paza ale statului nu se justifica pe teren!Daca nu era Cumpanasu direct afectat se mai afla de cele 5 violuri neanchetate de la Caracal?Sau de acest timpit olandez???Nu cumva acesta o taia din tara protejat ????In concluzie nu copii sunt vinovati ca au ajuns sa fie priviti ca o marfa de cei care ar trebui sa-i apere!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.